31.07.2017

Conferinţă de presă susţinută de preşedintele PSD Liviu Dragnea după întâlnirea liderilor coaliţiei de guvernare, la sediul ALDE

31 iulie 2017, Bucureşti

Transcriere

Întrebare: Care va fi noua formulă de calcul a pensiilor speciale?

Liviu Dragnea: Nu le-am cerut să vină cu proiectul de ordonanță astăzi, pentru că este o decizie a Guvernului. Am discutat doar despre aceste principii, ne-au prezentat mai multe variante posibile. Sunt trei principii, practic, și anume pensiile aflate în plată nu scad, pensiile care ar avea prin calculul actual o creștere mai mare decât salariul să nu poată să depășească salariul și să fie indexare doar cu indicele de inflație, pentru că ne-au explicat, printre alte mecanisme, un mecanism care e destul de ciudat și se pare că nu mai este întâlnit în alte țări: dacă cineva iese la pensie din cadrul acestor categorii de pensionari, cu o pensie care poate ajunge, mă rog, 100 și ceva la sută față de salariu, se ajunge și până la 131%, dar nu discutăm despre acest lucru, problema este că în momentul în care un individ a ieșit la pensie cu această pensie specială cu o valoare X astăzi, peste doi ani de zile, peste un an de zile pensia i se mărește dacă s-a mărit salariul celui care a ocupat locul pe care l-a ocupat înainte. Se poate ajunge la o creștere, spuneau ei, de până la 50% la un moment dat, adică 150%, și atunci evaluează, de aceea au și plecat la Guvern, au un nou grup de lucru ca să finalizeze, să pună în articole aceste principii discutate. Ne-au prezentat și care este impactul bugetar și riscul foarte mare este, din ce au spus ei, dacă nu se intervine, impactul bugetar care astăzi este de 6 miliarde de lei pentru aceste pensii speciale poate să ajungă la 10 miliarde, la 11 miliarde în doi ani de zile, poate la 15 miliarde. Este foarte greu de calculat, pentru că sunt foarte multe elemente care trebuie luate în calcul și, vorbind foarte cinstit, în acest ritm în patru-cinci ani de zile impactul se poate duce la sume foarte mari, blocând șansa statului român să continue creșterea punctului de pensie pentru celelalte milioane de pensionari din România. Nu am discutat cifre, i-am rugat să nu discutăm cifre. Doamna Vasilescu ne-a spus că nu e un draft pe care s-a lucrat, e exact ca la legea salarizării. Deci, principiile, odată asumate, trebuie puse în cifre și în cuvinte care să dea ordonanța respectivă. Nu noi stabilim când dau ei ordonanțele de urgență, le-am spus că în momentul în care Guvernul va adopta ordonanțe de urgență cu transferul acțiunilor de la ELCEN de la statul român către Municipiul București, alte ordonanțe pe care vor să le mai dea și n-au legea de abilitare, Parlamentul, respectiv Camera Deputaților sau Senatul, în funcție de competențele și atribuțiile fiecărei camere, se va întruni în maxim cinci zile.

Întrebare: Ați convocat Parlamentul în sesiune extraordinară în perioada 2-4 august…

Liviu Dragnea: Aveți o informație greșită. Noi am trimis niște SMS că este posibil să se convoace Parlamentul în sesiune extraordinară pentru că, da, recunoaștem, premierul ne informase cu câteva zile în urmă că ar intenționa ca în săptămâna aceasta să adopte ordonanța de urgență pentru ELCEN și noi am trimis acele SMS pentru ca parlamentarii să știe că este posibil să fie convocată sesiunea.

Întrebare: Este o urgență la nivel de zile, săptămâni?

Liviu Dragnea: Nu știu, vor comunica cei de la Guvern în momentul în care vor avea un proiect de ordonanță finalizat și vor decide să-l adopte.

Întrebare: Ce se întâmplă cu cei care au pensiile mai mari decât salariile actuale?

Liviu Dragnea: Putem face această discuție, dar nu aici, și noi, și dumneavoastră să ne dăm cu părerea după ce o să apară un act normativ. Deocamdată actul normativ de la Guvern în mod oficial nu a apărut.

Întrebare: Spunea domnul Marian Neacșu că în septembrie pensiile speciale ale parlamentarilor vor fi plafonate.

Liviu Dragnea: Da! Parlamentul nu este convocat în sesiune extraordinară și va fi convocată doar camera care va fi sesizată dacă va apărea ordonanța de urgență.

Întrebare: Ați discutat despre trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat? Premierul și ministrul Muncii spun lucruri diferite.

Liviu Dragnea: Nu. Suntem siguri că în foarte scurt timp se vor înțelege și vor avea un punct de vedere comun pe care-l vom prezenta. N-am discutat astăzi despre acest subiect, e a doua oară când vă spun, iar în ceea ce privește indemnizația pentru creșterea copilului acum legea este clară, 85% din salariu sau venit. Nu cred că vor să modifice acest lucru, doar să spună „dar nu mai mult de”.

Întrebare: Deja ministrul Muncii a lansat o cifră în spațiul public.

Liviu Dragnea: A rămas că vor discuta să stabilească care e plafonul.

Întrebare: Ați discutat despre posibila sesizare a Curții Constituționale privind existența conflictului între Ministerul Public și Parlament?

Liviu Dragnea: Am discutat și am convenit că dacă vom avea de la comisia de anchetă un document vom discuta despre ele, deocamdată n-avem nimic.

Întrebare: Aceste măsuri ar trebui să funcționeze din perspectiva menținerii deficitului de 3% și a gestionării bugetului?

Liviu Dragnea: Nu. Ceea ce ne-a spus prim-ministrul în legătură cu încasările, ANAF a avut încasări peste nivelul stabilit, peste programare, nu față de anul trecut, ci față de programarea pentru luna respectivă, deci nu sunt probleme legate de depășirea deficitului de 3%.

Întrebare: Ședința Biroului Permanent va mai avea loc miercuri?

Liviu Dragnea: N-a fost convocată. Camera Deputaților, deocamdată, este condusă de Biroul Permanent și de președinte. Președintele convoacă și Camera de la deputați, la Senat președintele Senatului. N-am trimis nicio scrisoare, am fost aici.

Întrebare: Ați stabilit ceva în legătură cu ELCEN?

Liviu Dragnea: E ultima întrebare la care răspund și mai spun încă o dată: ministrul Energiei a prezentat care este proiectul prin care are loc acest transfer, proiectul de ordonanță, prim-ministrul ne-a spus că ei sunt pregătiți ca miercuri sau joi, când vor avea ședință de Guvern, să intre cu această ordonanță, dar noi am spus că atunci când vom avea ordonanța depusă vom convoca camera respectivă în sesiune extraordinară, ca să nu ajungem ca acea adresă în care presa a fost convocată la Biroul Permanent, numai că membrii Biroului Permanent și președintele Camerei n-au fost convocați.

Întrebare: Domnul Grindeanu a contestat decizia prin care a fost exclus din partid, are susținerea organizației Timiș. Care este situația lui Sorin Grindeanu în acest moment?

Liviu Dragnea: Foarte important subiectul pentru țară! Într-adevăr, despre contestație am aflat și eu înainte de conferința de presă. Este adresată Comisiei Naționale de Integritate care se va întruni când o va convoca președintele acestei comisii și vom lua o decizie. E simplu!

Întrebare: A venit domnul Țuțuianu cu un calcul legat de posibilitatea de a veni cu o soluție pentru ca pensiile să nu scadă. Puteți detalia?

Liviu Dragnea: V-am spus că ne-am asumat cu toții un principiu, ca pensiile aflate în plată să nu scadă.

Întrebare: Se mai pune problema taxei de solidaritate?

Liviu Dragnea: Analiza făcută de Ministerul de Finanțe pe marginea oportunității taxei de solidaritate a arătat că impactul pozitiv este nesemnificativ și că nu merită.

Întrebare: Unde ați fost în concediu?

Liviu Dragnea: N-am fost acolo unde s-a arătat! Am văzut niște imagini foarte frumoase la o televiziune, mi-aș dori să merg acolo, nu știu unde sunt. Am fost în trei țări cu mii de români la pescuit.

Întrebare: În Maldive?

Liviu Dragnea: În Maldive? Așa aproape? Mai departe, la Polul Nord!