09.03.2019

Conferință de presă susținută de președintele PSD, Liviu Dragnea, după Conferința Extraordinară de alegeri a Organizației Județene Ialomița

Am participat la conferința Organizației PSD Ialomița cu mare drag și cu mare interes și am constatat cu satisfacție că această organizație este și mai întărită, și mai unită, în condițiile în care mulți spuneau că după plecarea lui Marian Neacșu vor apărea foarte multe tulburări. Nu este adevărat. Acești doi colegi de-ai mei la care țin foarte mult și pe care îi respect foarte mult au avut ieri o întâlnire cu președinții de organizații locale, cu primarii noștri, în care au stabilit care este cea mai bună cale de urmat pentru această organizație. A fost o dovadă de mare înțelepciune. Astăzi, în discursurile lor, colegii noștri din Ialomița, tineri, colege de la Organizația de Femei, alți colegi, fostul președinte Silvian Ciupercă, pe care am fost foarte bucuros să-l revăd, au transmis mesaje foarte clare, fără ezitare, de dorință de implicare în acești doi ani electorali, dorință de a continua proiectele importante pentru Ialomița de dezvoltare locală și nu numai și de determinare pentru ca la europarlamentare, la prezidențiale, locale și parlamentare Organizația PSD Ialomița să fie fruntașă în rândul organizațiilor PSD din țară. Vreau să-i felicit pentru decizia luată, îi urez succes lui Marian Pavel, colegul și prietenul meu din Parlament, ca președinte al acestei organizații. Sunt convins că rezultatele nu vor întârzia să apară.

Întrebare: Ce veți face cu bugetul? Va suporta modificări? Veți ține cont de dorințele președintelui?

Liviu Dragnea: În primul rând, Klaus Iohannis nu e șeful statului, e în mintea lui șeful statului, pentru că el acționează ca șef. El n-are dorințe, el are porunci și este foarte supărat și deranjat când cineva îndrăznește să îi pună la îndoială poruncile. N-avem ce să modificăm, pentru că bugetul a fost construit foarte bine și foarte riguros. Este doar dorința lui, intenția lui, voința lui de a întârzia cât mai mult aprobarea bugetului de stat pentru a face cât mai mult rău României. Dacă Guvernul va adopta ordonanță de urgență pentru aprobarea plafoanelor bugetare, săptămâna viitoare vom adopta bugetul și îl vom retrimite la Cotroceni acestui domn, dacă-l găsim acolo, să-l semneze și să-l promulge, să se publice pentru ca milioanele de copii din România să beneficieze de alocații, programele de investiții să înceapă să se deruleze în forță, programele pe sănătate, unde s-au alocat sume uriașe, să înceapă să se deruleze în beneficiul tuturor românilor. Dacă Guvernul nu adoptă ordonanță, atunci o să se întârzie, dar eu sper ca Guvernul României să-și dorească să aibă bugetul cât mai repede aprobat și în vigoare ca să se implementeze.

Întrebare: În legătură cu Fondul Suveran, se vorbește despre acele dividende care vor intra în componența lui, bani care vin tot de la bugetul de stat. Ați luat în calcul și suma respectivă în proiectul de buget?

Liviu Dragnea: Nu se adaugă nimic la deficit. Eu am o singură rugăminte, cu tot respectul pe care vi-l port – și nu o spun tendențios – să studiați mai bine, să analizați mai bine și săptămâna viitoare să discutăm și unii, și alții în deplină cunoștință de cauză despre Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții. Nu afectează deficitul sub nicio formă. Vă invit să discutăm la Parlament, că acolo n-o să mai avem subiecte.

Întrebare: În privința ordonanței 114…

Liviu Dragnea: Am avut în ultima perioadă întâlniri pe domeniul bancar și lucrurile au avansat către o soluție acceptată de ambele părți, în condițiile în care nu renunțăm la obiectivele noastre care au generat ordonanța 114, mă refer la aceste domenii, și anume ne interesează ca sistemul bancar să investească mai mult în economia românească, să sprijine dezvoltarea economică – o pot face. Pentru acest lucru am gândit împreună un mecanism de stimulare a acestui lucru, plecând și de la ideea, să nu uităm, că e bine să ne uităm pe cifre, că este, totuși, o diferență foarte mare între depozitele populației care sunt în bănci și nivelul de creditare. Diferența este foarte mare. Împreună am stabilit că se pot face pași importanți, dar obiectivele pe care le-am avut în vedere, și anume condițiile de creditare să fie mai bune pentru firme și pentru persoane fizice, nivelul de intermediere financiară să crească, băncile să investească mai mult în creșterea economică și suntem foarte mulțumiți. În ceea ce privește pilonul II de pensii, intenția noastră a fost și rămâne ca fondurilor de pensii publice administrate privat să li se permită să investească și în alte proiecte. Automat, dacă se va investi și în alte proiecte, o să fie obligați să-și mărească capitalul social pentru a acoperi creșterea riscului. Se pare că ne îndreptăm către o soluție care să fie acceptată și de o parte, și de alta. Săptămâna care urmează cred că o să avem ultimele discuții pe ceea ce înseamnă energie și operatori de telefonie mobilă, în așa fel încât săptămâna care începe cu 18 martie să avem o întâlnire în coaliție cu doamna prim-ministru și cu miniștrii de resort și, probabil, să fie adoptată o eventuală ordonanță care să completeze ordonanța 114 în aceste domenii.

Întrebare: V-a prezentat domnul Georgescu un studiu de impact în privința ordonanței 114?

Liviu Dragnea: Nu e vorba de studiu de impact, e vorba de analize și discuții și calcule făcute împreună în mai multe întâlniri, pe de o parte, cu domnul Florin Georgescu, întâlnire informală, pe de altă parte, întâlnirea miniștrilor cu ARB. Încet-încet, mergem către ceva convenabil.

Întrebare: Despre podul de care vorbeați, de promisiuni suntem sătui aici în județ, că ni s-au tot făcut promisiuni…

Liviu Dragnea: Dar eu n-am promis. Nu vreau să repet ce-am spus în sală. Am avut un noroc chior, am stat doar cinci minute, am ajuns chiar când trecuse trenul și, probabil, și pentru că e sâmbătă. Eu doar am solicitat, am adresat o rugăminte ministrului Transporturilor, am înțeles că urmează să aibă o conferință de presă cât de curând. Întâmplător, s-ar putea să vorbească și despre acest subiect. Am aflat în aceste minute că există studiile făcute, în cinci-șase luni urmează să fie elaborată documentația și să înceapă efectiv lucrările. Eu o să întreb destul de des despre acest obiectiv. Am spus în sală același lucru, nu e numai pentru Ialomița. Și nici nu mi se pare ceva extraordinar de complicat să se facă acest pod.

Întrebare: Domnul Neacșu are multe întâlniri cu primarii din PSD. Vă așteptați la o hemoragie în PSD?

Liviu Dragnea: Nu știu dacă îi convinge domnul Pavel sau dacă îi conving eu. Orice om care lucrează în administrația locală, membru PSD cu scaun la cap și care își iubește comunitatea și ține în continuare la principiile social-democrate, nu are de ce să plece din PSD, categoric nu. Doi: nu există nicio hemoragie. De cuvântul „hemoragie” aud de doi ani de zile. Am tot verificat, încă n-am nici hemoragii interne, nici externe, nici PSD. Ah, că sunt câțiva foști colegi care la ordin au plecat? E altceva, dar viitorul e tot timpul în față, nu în spate!

Întrebare: Nu primea aceleași ordine când era în PSD?

Liviu Dragnea: Eu știu? Știi cum e cu ordinele acestea? Depind de intensitate. Când se ajunge la maxim, atunci se acționează.

Întrebare: Primarii din Ialomița și-au manifestat nemulțumirea vizavi de conducerea de partid și de stat, mai ales pe problema achizițiilor publice.

Liviu Dragnea: Probabil că din obișnuință ați vorbit de „conducerea de partid și de stat”. Eu nu folosesc această expresie, n-am folosit-o niciodată. Primarii și președinții de organizații locale au hotărât – e punctul lor de vedere majoritar – că de partid să se ocupe Marian Pavel, de administrația publică județeană să se ocupe Victor. Este o decizie pe care eu o respect și, dacă ei au hotărât așa, înseamnă că ei știu cel mai bine cum trebuie să funcționeze partidul în județ și administrația publică în Ialomița.

Întrebare: Dacă nu reușesc ce ați spus, vor plăti cu scaunul?

Liviu Dragnea: Reușesc sigur.

Întrebare: Vi s-a cerut să candidați la prezidențiale?

Liviu Dragnea: Sigur nu voi candida la europarlamentare. Nu vorbesc despre candidatura la prezidențiale cu nimeni, niciunde, nicicând. După europarlamentare discutăm. Nu mai vreau să vorbesc despre acest subiect absolut deloc. Am convenit cu domnul Tăriceanu ca după alegerile europarlamentare să prezentăm împreună un candidat comun care să fie susținut de alianță.

Întrebare: În documentul prezentat dumneavoastră, domnul Georgescu…

Liviu Dragnea: Domnul Florin Georgescu nu mi-a prezentat mie niciun document, pentru că nu am căderea să-i cer domnului Florin Georgescu să îmi prezinte vreun document. Vă rog, mai ușor, că aveți un stil de rechizitoriu și nu mai suport această chestie! Citați dintr-un document pe care eu nu-l știu. Din moment ce nu știu, nu mai puneți întrebări, că nu vreau să iau nota 4! Am reținut ce ați spus dumneavoastră. La Parlament, ori pe holuri, ori pe unde mă alergați, discutăm și vă răspund. Domnul Florin Georgescu ne-a prezentat tuturor o soluție foarte bună care să ne păstreze atingerea obiectivelor importante pentru toți românii și pentru economia românească și care să nu poată să fie refuzată de sistemul bancar. O să vedeți că este ceva foarte interesant și chiar eficient.

Întrebare: Comisia Europeană a deschis o procedură de infringement legată de plafonarea prețului gazelor. E un subiect în discuție săptămâna viitoare?

Liviu Dragnea: Eu nu o să fiu de acord niciodată ca românii să plătească facturi cu prețul până la cer. Nu-s de acord! Pot să fiu numit oricum, dar cu gazele care se extrag din pământul românesc și care au prețul de cost, inclusiv profitul, de 40 de lei/MWh, să se ajungă la 120 de lei și de aici în continuare să meargă până la cer și noi să nu facem nimic, eu nu sunt de acord!

Întrebare: Putem spune că PSD și-a lansat ca temă de campanie patriotismul?

Liviu Dragnea: Nu, PSD a hotărât să vorbească cu curaj nu numai de acum despre ideea de patriotism. Nu e temă de campanie. Mi se pare un cuvânt mult prea greu și ceva mult prea important ca să fie doar o temă de campanie. Vreau să vorbim cu curaj despre patriotism, pentru că ni se spune de ani de zile, ni se inoculează că e de rușine să vorbim despre patriotism, că dacă spunem că suntem patrioți ni se pune eticheta că suntem naționaliști. Uite, vânzător de țară nu sunt! Vreau să fiu patriot, pentru că așa am fost tot timpul și am curaj să spun acest lucru.

Întrebare: Dar nu și naționalist?

Liviu Dragnea: Nu, domnișoară, e o diferență foarte mare! Dacă a-ți iubi țara și a le cere partenerilor externi un minim respect, acest lucru înseamnă naționalism? Înseamnă că este o înțelegere total greșită. Vreau să fim respectați, vreau să ne apărăm resursele noastre, să investească în România, dar poate și românii ar trebui să câștige ceva, să rămână ceva și în această țară. Toate țările procedează așa. De ce numai nouă ni se spune, „Voi n-aveți dreptul să vă cereți drepturile! Voi n-aveți dreptul să vă apărați resursele și să încercați să vă rămână și vouă ceva în țară!” Cum ar fi ca din resursele noastre să ne uităm doar la niște conducte pe unde pleacă gazul, să facem cu mâna și să așteptăm până când copiii sau copiii copiilor noștri vor constata că rezervele noastre s-au terminat și în România au rămas niște conducte ruginite? Vreau să folosim resursele și pentru a dezvolta țara, și pentru a dezvolta economia, și pentru a avea prețuri mai mici la consumatorii casnici.

Întrebare: Situația ministrului Justiției va fi discutată în coaliție?

Liviu Dragnea: Cred că da. Uitasem. Cred că trebuie să discutăm acest subiect, că e delicat!

Întrebare: Ați primit vreun răspuns de la ministrul Justiției?

Liviu Dragnea: Când să primim? A fost la Bruxelles. S-a întors vineri noapte, azi-noapte, nu știu. Luni sper să ne vedem, avem Biroul Permanent Național la ora 12. Ne întâlnim doar ca să vă răspundem la întrebări!

Întrebare: Credeți că mai trebuie îmbunătățit PNDL 2? Am înțeles că s-a declanșat un control în teritoriu.

Liviu Dragnea: E foarte bine să se controleze. Pe mine și pe noi ne interesează ca acest program să se dezvolte. A început să se vorbească serios despre PNDL 3. A început să se vorbească serios despre a face un program ori în cadrul PNDL 3, ori un program separat de racordare a localităților din România la rețeaua de gaze. Bani există. Încă au probleme colegii primari cu două lucruri: cu procedurile birocratice care s-au mai simplificat, dar nu suficient, și cu ceva cu care nu se întâlneau înainte, lipsa companiilor care să vină la licitații. Aici sunt două motive: o lipsă a resursei forței de muncă, pentru că investițiile au crescut dintr-o dată și prin banii alocați pe acest program și nu sunt suficiente companii care să facă față la atâtea lucrări. Doi: totuși, să nu uităm, sunt o grămadă de companii românești care au fost decapitate de către DNA și nu numai, DNA, ANAF, Antifraudă ș.a.m.d., că așa au vrut ei! Sper ca în foarte scurt timp firmele românești să-și revină, poate și văzând acest program de investiții care funcționează foarte bine să aibă curaj să se refacă firme și să vină la licitații.

Întrebare: Ați discutat cu premierul despre ordonanță pe legea plafoanelor?

Liviu Dragnea: Dacă este luni ședință, înseamnă că acesta este, poate, unicul motiv, pentru că altfel ar însemna să stăm iarăși la domnul Iohannis. Dacă e luni, este pentru plafoane.

Întrebare: Am văzut cerințele colegilor dumneavoastră către Tudorel Toader. Care sunt nemulțumirile dumneavoastră? Ce ordonanțe cereți?

Liviu Dragnea: Eu nu cer o ordonanță anume. Vreau doar coerență și asumare de responsabilitate, într-un fel sau altul. Vreau ca în maxim două săptămâni de zile să închidem discuțiile despre aceste subiecte, că se dau sau nu se dau, dar vreau să închidem discuțiile și lumea să știe.

Întrebare: Și dacă nu se dau?

Liviu Dragnea: Dacă nu se dau, înseamnă că nu s-au dat, iar aceasta este chiar o constatare inteligentă!

La revedere, vă doresc un week-end plăcut!