10.03.2019

Conferință de presă susținută de președintele PSD, Liviu Dragnea, după Conferința Extraordinară de alegeri a Organizației Județene Călărași

PSD

Echipa este formată din președintele Iulian Iacomi, președintele executiv doamna Roxana Pațurcă, ceilalți colegi vicepreședinți, primari, parlamentari, este o echipă nouă, o echipă gândită bine, din punctul meu de vedere, care are toate condițiile, tot potențialul să redevină principala organizație politică din acest județ. Au tot sprijinul conducerii centrale, au sprijinul meu personal. După cum ați văzut și astăzi, sunt foarte mulți colegi din alte județe care au venit să fie lângă ei, să fie lângă organizație în acest moment important după aceste alegeri.

 

Întrebare: Ne așteptăm la o remaniere guvernamentală după alegerile europarlamentare?

Liviu Dragnea: Dacă vor fi membri ai Cabinetului acceptați de Comitetul Executiv Național drept candidați, da, dacă nu, nu!

 

Întrebare: Carmen Dan ar putea pleca la Bruxelles?

Liviu Dragnea: Carmen Dan a fost și în această săptămână la Bruxelles, la Consiliul JAI. Eu personal n-am auzit de la dumneaei și nici din partea regiunii, când au avut întâlnire despre colegi care-și doresc, dacă nici la regiune n-a venit, nici de la dumneaei, nu cred că-și va dori.

 

Întrebare: Rovana Plumb, Natalia Intotero?

Liviu Dragnea: Sunt două colege care-și doresc. Comitetul Executiv va decide.

 

Întrebare: Niculae Bădălău?

Liviu Dragnea: Spuneți toate numele odată, că facem dintr-o întrebare cinci! Comitetul Executiv Național și eu personal o să ne spunem acolo punctul de vedere, pe cine susțin, pe cine nu susțin și de ce.

 

Întrebare: Claudiu Manda este pe listă, ați spus deja că îl susțineți. Ce se va întâmpla cu Comisia SRI? Vin nemulțumiri de la USR că nu se lucrează în această comisie.

Liviu Dragnea: Odată ce Claudiu Manda își dorește să fie candidat, dacă va fi acceptat de Comitetul Executiv Național, cred că trebuie să predea ștafeta de la această comisie și să identificăm un coleg care să preia activitatea comisiei, pentru că nu poți să te ocupi și de campania electorală pentru tine și pentru partid, și de Comisia de Control a SRI. Nu că n-ar putea lucra împreună, dar, totuși, zic să fie separate!

 

Întrebare: Sunteți mulțumit de activitatea domnului Manda?

Liviu Dragnea: Nu e vorba de activitatea dumnealui. Mi-aș fi dorit și încă îmi doresc ca această comisie să scoată mai multe lucruri la iveală, pe de o parte. Pe de altă parte, sunt acolo, din câte am auzit, informații, declarații, documente, cred că și reclamații, habar n-am, care nu sunt cunoscute publicului. Dacă este nevoie să se modifice regulamentul sau orice altceva este nevoie pentru a fi cunoscute de publicul larg, să știm și noi ce s-a vorbit acolo, eu voi sprijini acest demers și chiar cred că trebuie să se întâmple.

 

Întrebare: Ce se întâmplă cu pachetul de legi pe siguranța națională?

Liviu Dragnea: Nu s-a mai întâmplat nimic. Stabiliserăm acolo că se va ocupa de acest pachet domnul Manda și cu domnul Vlase. Domnul Vlase a revenit la matcă, domnul Manda este acum, probabil, cu gândul la europarlamentare. Săptămâna viitoare sper să discutăm în coaliție și să identificăm alți colegi care să se ocupe în mod serios de aceste modificări, pentru că idei au venit, propuneri au venit, amendamente au venit. Știu că se ceruse sau urma să se ceară chiar de la instituțiile respective care și ele, la rândul lor, solicitau să se modifice legislația, pentru că este foarte veche, din 1998. Totuși, serviciile au evoluat, au niște performanțe serioase!

 

Întrebare: La un moment dat spuneați că ați vrea să mergeți la Comisie pentru a spune anumite lucruri.

Liviu Dragnea: Să vă spun ceva: în condițiile în care toți cei care merg acolo vorbesc și tot ce se vorbește rămâne acolo, pierd timpul dacă merg. O să merg cu dragă inimă când o să știm sigur că ceea ce spun acolo pot să spun și afară, adică pot să vă spun și vouă, pot să spun și publicului larg și nu numai eu, sunt foarte mulți oameni care au fost și au spus și nu înțeleg de ce nu se întâmplă nimic.

 

Întrebare: Un om de afaceri din Suceava a decis să construiască un metru de autostradă în Moldova. Cum vi se pare inițiativa lui?

Liviu Dragnea: Acum aflu și mi-e greu să caracterizez. Noi am luat decizia legislativă pentru autostrada din Moldova.

 

Întrebare: Este o problemă a Guvernului că nu a construit niciun metru de autostradă în Moldova?

Liviu Dragnea: A Guvernului din 2017, să înțeleg? Este o problemă a tuturor guvernelor că au moșit foarte mult celebrul Masterplan de transport, pe de o parte. Pe de altă parte, au făcut prea puțin pentru reducerea birocrației și, da, acum, cred că acest Guvern și această coaliție reușesc, practic, să pornească această autostradă și prin legea adoptată în Parlament, și prin banii alocați pentru documentația necesară.

 

Întrebare: Spuneați că imediat după alegeri veți anunța un candidat comun la prezidențiale…

Liviu Dragnea: Nu imediat, adică să nu așteptați în acea noapte. După europarlamentare.

 

Întrebare: S-a luat deja decizia să aveți un singur candidat la prezidențiale?

Liviu Dragnea: Nu s-a discutat în coaliție în mod oficial, dar vreau să vă spun că eu și domnul Tăriceanu am discutat încă de astă-toamnă că cea mai bună variantă ar fi ca coaliția noastră să aibă un singur candidat și în continuare avem același punct de vedere, urmând ca după alegeri să facem propunerea în cadrul coaliției.

 

Întrebare: Sunt mulți lideri PSD care își doresc ca partidul să aibă candidat unic al PSD.

Liviu Dragnea: Da!

 

Întrebare: Veți fi dumneavoastră un candidat?

Liviu Dragnea: Am răspuns la această întrebare de 1454000 de ori, și anume că după europarlamentare o să anunțăm un candidat unic. Sper să găsim un punct de vedere comun – și PSD, și ALDE.

 

Întrebare: Victor Ponta a anunțat că va depune o plângere penală pe numele premierului și pe cel al ministrului de Finanțe legată de Fondul Suveran. Cum răspundeți? Cei 4,7 miliarde sunt prevăzuți în proiectul de buget?

Liviu Dragnea: Lui Ponta nu-i răspund nimic, pentru că la el este firesc. Este un denunțător de profesie, deci mai face încă o plângere penală, cum a mai făcut, cum a mai spus și împotriva altora. În ceea ce privește Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții, v-am spus și ieri, vă spun și astăzi, nu este afectat deficitul bugetar, nu sunt afectate plafoanele. Tot acest mecanism economico-financiar a fost luat în calcul atunci când s-a construit bugetul. Este vorba de un capital social pe care îl au societățile acum, în acest moment, în jur de 10 miliarde de lei. Sigur că după ce va fi înregistrat se va face reevaluarea societăților, așa este firesc. Vor fi fonduri alocate cash din veniturile din privatizare, că așa este trecut în actul normativ, deci nu se pune problema ca eventualul profit care ar fi trebuit să meargă la bugetul de stat ar fi fost luat în calcul și acum influențează deficitul. Toate aceste calcule au fost făcute și nu afectează deficitul. Din moment ce nu afectează deficitul, tu nu poți să faci greșeala pe care au făcut-o peneliștii în Parlament, când spuneau să se ia bani de alocații din excedentul de la bugetul de pensii. În primul rând, de acolo nu pot fi mutați banii, în al doilea rând, acel excedent de la bugetul de pensii influențează deficitul pe bugetul general consolidat. Dacă îl muți într-o parte, oricum creștea deficitul. Din moment ce nu este afectat deficitul, este clar că au fost luate în calcul toate aceste sume.

 

Întrebare: V-ați arătat nemulțumirea în sală față de ministrul Agriculturii…

Liviu Dragnea: Nu, nu, dar mulțumesc pentru întrebare! Chiar nu, dar așa cum m-am îngrășat și eu, așa s-a îngrășat și dumnealui și mai mulți miniștri s-au mai îngrășat! De ce? Mai puțină mișcare. Și atunci, chiar dacă ne mai doare mijlocul, ne mai doare un picior, mai slăbim puțin și mergem mai mult în teritoriu. Eu cred că și doamna prim-ministru o să le spună acest lucru, pentru că oamenii vor să discute direct cu ministrul. Un ministru care vine în Călărași, de exemplu, află mai multe decât află din birou. Știu că domnul Daea are acest talent, dar nu numai domnul Daea, doamna Pintea poate vine în Călărași să vadă care este stadiul pentru investiția de la spitalul județean. Domnul Cuc poate să vină să vadă care sunt condițiile pentru podul de la Drajna, să vadă cu ochiul propriu și personal. Toți miniștrii e bine să meargă în teritoriu, așa cum au început să meargă și Răzvan Cuc și Daniel Suciu, să vorbească despre ceea ce fac, ceea ce s-a făcut și să discute cu oamenii, nu numai cu membrii de partid, cu autoritățile locale, despre domeniul de activitate al ministerului respectiv. Așa vor afla mai multe!

 

Întrebare: Ați reușit să citiți studiul de impact al BNR despre OUG 114?

Liviu Dragnea: Nu, n-am reușit.

 

Întrebare: În decembrie 2018 ați vorbit despre descentralizare, „Până la Sfântul Ion Guvernul trebuie să vină cu un proiect privind descentralizarea”.

Liviu Dragnea: Cred că n-am specificat eu Sfântul Ion din care an! Cred că e greșeala mea.

 

Întrebare: Care va fi comportamentul deputaților PSD la moțiunea simplă împotriva ministrului Justiției?

Liviu Dragnea: Mai e, nici nu s-a stabilit ziua. Vedem. Teoretic, miercuri ar trebui să avem plen reunit pentru a-i trimite din nou bugetul leneșului de la Cotroceni, poate găsește pe cineva să îi ia mâna și să semneze!

 

Întrebare: Ce se întâmplă cu cererea de la procurori pentru începerea urmăririi penale împotriva domnului Tăriceanu?

Liviu Dragnea: Chiar nu știu. E la Senat. Sincer, nu știu.

 

Întrebare: Va mai fi amânată o decizie?

Liviu Dragnea: Nu știu.

Vă mulțumesc mult!

Urmărește-ne pe Facebook YouTube Twitter

Acest site foloseşte cookie-uri. Prin continuarea navigării, eşti de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Partidul Social Democrat respectă și aplică noua politică de protecție a datelor cu caracter personal și modificările propuse de Regulamentul (UE) 2016/679. Înainte de a continua navigarea te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de confidențialitate, prelucrare și protecția datelor cu caracter personal. ÎNCHIDE