11.03.2019

Conferinţă de presă susţinută de premierul Viorica Dăncilă, la Parlament

PSD

Am discutat despre ședința de Guvern de mâine, am stabilit și am votat în cadrul Biroului Permanent Național coordonatorii departamentelor în cadrul Consiliului Național al Partidului Social Democrat și despre faptul că în perioada următoare vom face o analiză pe fiecare domeniu a îndeplinirii programului de guvernare, astfel încât fiecare ministru va face evaluarea activității pornind de la lucrurile realizate în cadrul programului de guvernare, lucruri realizate în plus față de programul de guvernare, bineînțeles, și cu o foaie de parcurs în ceea ce privește ceea ce mai avem de realizat.

Acestea au fost discuțiile în cadrul Biroului Permanent Național de astăzi.

 

Întrebare: Doamnă prim-ministru, sunt colegi de-ai dumneavoastră de partid care și-au exprimat nemulțumirea față de ministrul Justiției, Tudorel Toader, în primul rând pentru că nu și-a asumat mai multe proiecte de ordonanță despre care s-a discutat în cadrul ședințelor PSD. Dumneavoastră ce așteptări aveți de la ministrul Justiției?

Viorica Dăncilă: Este dreptul fiecărui coleg să-și spună punctul de vedere. Așa este în democrație, trebuie să-i ascultam pe toți colegii, să analizăm ceea ce spune fiecare coleg în parte pentru a vedea care este situația reala. Nu am discutat despre ministrul Justiției, nu am avut discuții legate de justiție, suntem foarte preocupați în această perioadă de bugetul pentru anul 2019, este obiectivul nostru principal, având în vedere că comunitățile locale își așteaptă fondurile, că trebuie să mărim alocațiile, că trebuie să investim, să avem bani pentru investiții, deci, pentru noi, prioritatea este acum bugetul. De aceea vom face și ședința de Guvern de mâine.

 

Întrebare: Președintele PSD, Liviu Dragnea, anunța săptămâna trecuta o ședință a coaliției de guvernare chiar pentru astăzi tocmai pentru ca ministrul Justiției, Tudorel Toader, să vină și să dea explicații de ce nu și-a asumat acele proiecte de ordonanță.

Viorica Dăncilă: Domnul președinte Liviu Dragnea va vorbi despre acest subiect. Daca dumnealui a făcut acest anunț, înseamnă că dumnealui are în vedere această întâlnire în care vor fi discuții legate de Tudorel Toader.

 

Întrebare: Dar dumneavoastră sunteți sau nu mulțumită de activitatea lui Tudorel Toader desfășurată în fruntea Ministerului Justiției?

Viorica Dăncilă: Eu pot să spun din punctul de vedere al prim-ministrului. Dar, după cum știți, suntem un guvern politic și trebuie să avem în vedere și ceea ce susține sau ceea ce reproșează coaliția de guvernare. Deci, pe lângă susținerea prim-ministrului, eu cred că este nevoie ca fiecare ministru să aibă susținere politică.

 

Întrebare: Tudorel Toader spunea că are ordonanțele respective, doar că nu există decizie politică. De la partid s-a cerut acest lucru. Este cumva decizia dumneavoastră politică? Adică nu se trece de această decizie politică cu ordonanțele respective?

Viorica Dăncilă: Nu am văzut încă textul ordonanței, când o să-l vad, vom decide.

 

Întrebare: Deci nu ați văzut până în acest moment textul ordonanței. Pe coduri sau pe completuri? Că sunt două.

Viorica Dăncilă: Nu am văzut încă textul ordonanței.

 

Întrebare: Pe niciuna dintre cele două?

Viorica Dăncilă: Pe niciuna dintre cele două.

 

Întrebare: Atunci discuțiile cu domnul Timmermans – că înțeleg că urma să aibă loc și discuții pe acest subiect pentru a se conveni...

Viorica Dăncilă: După ce voi discuta cu domnul Timmermans voi anunța despre ce am discutat și ce decizii s-au luat.

 

Întrebare: Dar veți discuta și pe subiectul acesta cu domnul Timmermans? Despre cele două ordonanțe de urgență?

Viorica Dăncilă: Nu pot sa anticipez despre ce voi discuta cu domnul Timmermans.

 

Întrebare: Nu aveți o agendă cu care mergeți la discuții?

Viorica Dăncilă: În cadrul discuțiilor probabil că va fi abordat și subiectul legat de justiție. Dar mai sunt și alte subiecte pe care trebuie să le discutăm, nu numai cel legat de justiție. Cred ca în ultima perioadă singurul nostru subiect a fost cel legat de justiție. Pe mine, ca prim-ministru, pe lângă justiție mă preocupă și problemele economice, mă preocupă investițiile, investiții în sănătate, în educație, în infrastructură, pentru mine acestea sunt prioritare, creșterea alocațiilor, sunt subiecte prioritare pe lângă subiectul justiției. După ce voi avea discuția cu domnul prim-vicepreședinte Frans Timmermans, o sa comunic ceea ce am discutat.

 

Întrebare: Dar punctul dumnealui de vedere nu este important în privința unei decizii pe ordonanțe?

Viorica Dăncilă: Am spus că o să discut cu domnia-sa. Bineînțeles că îmi doresc o cooperare foarte bună cu Comisia și cred că întâlnirile pe care le-am avut la Bruxelles, cât și în țară, au demonstrat acest lucru. Îmi doresc o bună cooperare cu toate instituțiile europene, vreau să cunosc punctul de vedere, dar nu înseamnă că trebuie ca fiecare punct de vedere să fie neapărat acceptat. Pot fi argumente pro și contra, pot fi dezinformări care vedem că ajung la Bruxelles foarte des și trebuie să vorbim despre lucrurile concrete și lucrurile reale. De aceea, nu vreau să abordez acest subiect înainte de a avea discuția cu prim-vicepreședintele Timmermans.

 

Întrebare: Aveți nemulțumiri legate de anumite domenii?

Viorica Dăncilă: Am spus de această evaluare, la sfârșitul săptămânii vom avea pe fiecare domeniu în parte evaluarea în funcție de programul de guvernare. Bineînțeles, ca orice prim-ministru, îmi doresc ca programul de guvernare să fie transpus cât mai rapid în practică și trebuie să văd la fiecare din foaia de parcurs pe care a avut-o pe fiecare domeniu ce am realizat, ce nu am realizat și termenul până la care vom realiza obiectivele restante. Cred că este un lucru de normalitate și eu cred că fiecare ministru va acorda o atenție deosebită lucrurilor realizate – s-au realizat lucruri foarte importante, multe dintre ele care nu sunt încă cunoscute sau despre care nu s-a vorbit suficient în spațiul public și trebuie să vorbim despre ele, pentru că fiecare lucru realizat are în spate munca ministrului, a echipei guvernamentale. Cred că este normal ca fiecare obiectiv să fie adus în atenția publică, să fie explicat oamenilor. În același timp, cred că este important ca ceea ce nu am realizat din programul de guvernare să avem o foaie de parcurs, să vedem când putem realiza aceste obiective, astfel încât să spunem că la finalul mandatului am îndeplinit într-o proporție foarte mare obiectivele programului de guvernare. Cu acest program de guvernare am venit în fața cetățenilor și, dincolo de jigniri, de scandalul pe care-l vedem aproape zi de zi, cetățenii așteaptă de la noi lucruri concrete.

 

Întrebare: OUG 114 intră la categoria „lucruri bine făcute”?

Viorica Dăncilă: Să știți că nimic nu este perfect, totul este perfectibil. Dacă vrem, la fiecare lucru putem să găsim argumente pro și argumente contra. Esențial este să luăm acele măsuri care acolo unde au fost anumite lucruri care au nemulțumit sau care pot fi făcute mai bine să avem puterea și să le modificăm. Nu voi spune acum ceea ce modific, dar săptămâna aceasta tot ce avem de modificat sau ceea ce va rămâne nemodificat vom avea în vedere și vom avea o discuție în coaliție.

 

Întrebare: Frans Timmermans este unul dintre cei mai duri critici la adresa României. Cu toate astea, azi va fi decorat de cei de la SNSPA. Cum vedeți acest lucru?

Viorica Dăncilă: Este un lucru foarte bun. Dacă de la SNSPA au considerat că domnul Timmermans trebuie decorat – cred că dânsul are merite să fie decorat – nu văd de ce acest lucru trebuie văzut ca un lucru negativ. Mă bucură că este decorat. Au fost decorați și alți reprezentanți, e un lucru foarte bun. Eu mă concentrez în rest pe relația pe care Guvernul o are cu Comisia Europeană și pe obiectivele comune pe care le avem. Pentru mine este important atât în calitate de prim-ministru al României, dar și în calitate de deținător al președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene.

 

Întrebare: Dacă moțiunea simplă împotriva ministrului Justiției trece, ar însemna că trece cu ajutorul voturilor celor de la PSD. Ar trebui să demisioneze?

Viorica Dăncilă: Sincer, nu-mi place să fac scenarii. Să vedem ce se întâmplă și pe urmă vom vedea ce decizie luăm.

Vă mulțumesc foarte mult!

Urmărește-ne pe Facebook YouTube Twitter

Acest site foloseşte cookie-uri. Prin continuarea navigării, eşti de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Partidul Social Democrat respectă și aplică noua politică de protecție a datelor cu caracter personal și modificările propuse de Regulamentul (UE) 2016/679. Înainte de a continua navigarea te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de confidențialitate, prelucrare și protecția datelor cu caracter personal. ÎNCHIDE