25.07.2017

Conferinţă de presă susţinută de Marian Neacşu, secretarul general al PSD, după reuniunea BPN, la sediul PSD

PSD

Bună ziua! După cum vă este bine cunoscut, tocmai s-a încheiat o ședință a Biroului Permanent Național a Partidului Social Democrat care a avut loc aici, la sediul din Kiseleff, care a avut pe ordinea de zi, în primul rând, prezentarea de către prim-ministrul Mihai Tudose a programului de activități a Guvernului din săptămâna care s-a încheiat și pentru săptămâna care începe. În al doilea rând, am propus colegilor noștri membri ai BPN să ne fie prezentate două informări ale miniștrilor Cabinetului Tudose, una din partea doamnei vicepremier Sevil Shhaideh referitoare la lansarea Programului Național de Dezvoltare Locală, iar a doua prezentare a aparținut ministrului Transporturilor, domnul Răzvan Cuc, referitor la principalele programe de investiții în domeniul transporturilor la nivel național.

Următoarea discuție pe ordinea de zi a fost posibila necesitate a organizării, așa cum deja am aflat că ați aflat, a unei sesiuni extraordinare a Parlamentului, probabil în săptămâna următoare, dar aceasta va fi o decizie care va fi luată în ședința coaliției de luni, cred. Acum s-a discutat doar potențialitatea unei astfel de oportunități.

La chestiuni organizatorice, în final, am discutat despre situația organizației de la Timiș. Nu am luat o decizie propriu-zisă. Am convenit ca în cursul zilei de mâine și poimâine să mă aflu la Timișoara și să discut acolo cu toți factorii politici PSD implicați.

Cam acestea au fost subiectele pe care noi le-am dezbătut astăzi.


 

Întrebare: Sorin Grindeanu mai este membru PSD?

Marian Neacșu: Nu, nu mai este membru PSD. Am văzut astăzi discuții în presă referitoare la aceste aspecte. Vă pot comunica faptul că înainte de începerea ședinței de Birou Permanent Național am consultat baza electronică de date a Partidului Social Democrat și am aflat că nu se mai regăsesc în rândul membrilor de partid domnul Victor Ponta și domnul Cătălin Ivan. Sorin Grindeanu era încă în baza centrală de date, pentru că posibilitatea de introducere sau de scoatere din baza de date aparține organizației județene din care face parte. Va fi un aspect pe care îl vom lămuri la Timișoara, probabil mâine după-amiază.


 

Întrebare: Ideea era ca organizația de Timiș să fie condusă de domnul Andea și de domnul Dorel Căprar. Ce s-a întâmplat cu această formulă?

Marian Neacșu: Nu. Au fost discuții exploratorii, să le spun așa, ca până la momentul la care un for politic care poate să ia o astfel de decizie în cadrul partidului, BPN sau Comitetul Executiv Național, să stabilească o președinție interimară, domnul Căprar, în calitate de președinte al organizației de la Arad, și domnul Andea, în calitate de decan de vârstă, să spun, și de reprezentativitate, fiind și vicepreședinte al organizației județene, să coordoneze activitatea organizației județene. Am decis că este nevoie de mai mult decât atât, motiv pentru care eu am să merg la Timișoara să văd în ce măsură putem să identificăm o soluție pentru o persoană care să preia statutar funcția de președinte interimar al organizației.


 

Întrebare: Domnul Sorin Grindeanu este încă membru?

Marian Neacșu: Nu, domnul Sorin Grindeanu nu este membru PSD, nu mai este membru PSD. Știu foarte bine ce am spus, am spus următorul lucru: domnul Sorin Grindeanu, așa cum bine știți, în urma deciziei Comitetului Executiv Național, nu mai este membru al Partidului Social Democrat și am spus că în baza de date, care este un indicator statistic, el figurează, pentru că în ea operează organizația de bază, ei îl introduc sau îl scot de-acolo și n-a fost formalizată hotărârea Comitetului Executiv Național, care a ajuns la Timișoara în cursul săptămânii trecute.


 

Întrebare: Ce urmează ca să fie formalizată?

Marian Neacșu: În momentul acesta, o conducere a PSD Timiș există. Domnul Cătălin Dobra este președinte executiv al organizației și, conform statutului PSD, până în momentul în care stabilește o altă conducere, el preia atribuțiile președintelui de organizație. Prima persoană cu care voi avea discuții mâine după-amiază va fi domnul Dobra.


 

Întrebare: Sunt anumite planuri ale Guvernului săptămâna viitoare?

Marian Neacșu: Guvernul are un program extrem de încărcat. Eu, cu titlu personal și mă bucur că mi-ați pus această întrebare, apreciez foarte mult activitatea din cele trei săptămâni a Guvernului și faptul că s-a instituționalizat un mod de lucru foarte bun și pozitiv, domnul Tudose vine în fiecare săptămână în fața coaliției, după cum ați văzut, acum în fața partidului, pentru că nu a fost o ședință de coaliție astăzi, va avea loc, probabil, săptămâna viitoare, și ne prezintă care sunt principalele realizări ale săptămânii care s-a încheiat și care sunt principalele proiecte pe care le are în săptămâna următoare, inclusiv ce are pe agenda de lucru a Guvernului sau program de întâlniri cu diverse oficialități interne sau externe.


 

Întrebare: Și ce proiecte sunt pe ordinea de zi?

Marian Neacșu: În primul rând, Guvernul, și probabil că de aceea va avea loc și acea sesiune extraordinară, are ca preocupare în săptămâna aceasta obținerea avizelor necesare pentru realizarea fuziunii dintre ELCEN și RADET și rezolvarea problemei pentru la iarnă a cetățenilor bucureșteni. Sunt o mulțime de alte proiecte, acesta este cel mai important dintre ele.


 

Întrebare: De ce este nevoie de sesiune extraordinară? Ce va fi pe ordinea de zi a acestei sesiuni?

Marian Neacșu: Urmează să stabilim luni, în ședința de coaliție, apoi în ședința birourilor permanente reunite. După cum bine știți, multe dintre dumneavoastră activând în cadrul Parlamentului, agenda birourilor permanente reunite nerezolvată în acest moment este destul de consistentă. O să alegem câteva dintre temele de-acolo.


 

Întrebare: Ce proiecte din programul de guvernare sunt la rând pentru săptămâna viitoare?

Marian Neacșu: În săptămâna viitoare, din câte cunosc, urmează să se ia în discuție și probabil că va fi și publicat Codul Administrativ în forma finală, care este unul dintre principalele proiecte cu care partidul și Guvernul vor veni în sesiunea din toamnă din Parlament. Mă rog, nu am neapărat în acest moment o idee foarte clară despre lucrurile acestea.


 

Întrebare: Codul Administrativ va fi publicat în forma finală sau va fi adoptat de Guvern?

Marian Neacșu: Încă nu va fi adoptat de Guvern, pentru că el trebuie să fie supus dezbaterii publice și abia la final Guvernul își va însuși forma rezultată în urma dezbaterii publice și îl va prezenta Parlamentului.


 

Întrebare: În acest moment există posibilitatea ca în afară de acea ordonanță pentru fuziunea RADET și ELCEN să fie introduse și alte proiecte pe ordinea de zi?

Marian Neacșu: Indiscutabil, pentru că acea ordonanță n-are nimic de-a face cu sesiunea extraordinară. Din păcate, aici faceți o confuzie între activitatea Guvernului și a Parlamentului. Pentru a putea Guvernul să emită ordonanțe de urgență, trebuie ca Guvernul să se afle în activitate. Parlamentul va fi în activitate pe una sau mai multe dintre subiectele pe care le are în agenda Parlamentului în acest moment. Urmează să alegem luni, v-am spus lucrul acesta.


 

Întrebare: Domnul Tudose v-a anunțat că ar putea da ordonanță de urgență și pe alte proiecte în afară de acesta?

Marian Neacșu: Nu, nu ne-a anunțat referitor la alte probleme. Chiar la finalul participării domniei-sale la ședință a spus că cel puțin până în acest moment acela este singurul proiect pe care îl are pregătit. Dacă va apărea altceva, probabil că va fi comunicat.


 

Întrebare: Măsuri în domeniul fiscal nu se pregătesc?

Marian Neacșu: Nu, nu se pregătesc măsuri în domeniul fiscal, așa cum bine vă este cunoscut și cum v-au informat atât președintele Liviu Dragnea, cât și premierul Tudose. Nu mai facem niciun fel de discuție referitoare la probleme cu caracter fiscal până nu facem o analiză foarte riguroasă. Despre taxa de solidaritate s-a discutat săptămâna trecută în coaliție. Din câte știam, nu sunt finalizate întrutotul toate măsurătorile pe care le-am cerut referitor la impactul pe care introducerea unei astfel de taxe ar putea să îl aibă. Eu opinez că mai degrabă nu va fi introdusă.


 

Întrebare: O modificare pe fiscalitate a fost făcută deja, mă refer la taxarea muncii part-time. Astăzi, liberalii au anunțat că vor sesiza Avocatul Poporului cu privire la această modificare, spun că aduce anumite probleme, fiind o modificare la Codul Fiscal care n-ar trebui făcută înainte de 1 ianuarie.

Marian Neacșu: Este o măsură pe care o aveam în programul de guvernare, are un impact financiar pozitiv asupra bugetului de stat și în opinia mea, ca specialist, chiar apreciez că era necesară. V-a fost explicată la momentul acela. Eu cred că este foarte bine ca ea să rămână în continuare. Nu cred că vor avea câștig de cauză, chiar dacă, cumva, domnul Ciorbea, Avocatul Poporului, va face o sesizare la Curte. Acea prevedere nu avea caracter organic. Dacă ar fi avut caracter organic, evident că putea să fie atacată la Curtea Constituțională, așa cum nu are caracter organic și au fost scoase aspectele care vizau caracterul organic din ordonanța de săptămâna trecută care viza unele măsuri de restrângere a cheltuielilor bugetare.


 

Întrebare: Reprezentanții patronilor, ai IMM, au transmis săptămâna trecută că nu au fost informați despre acest impozit care a fost introdus și au transmis că nu sunt de acord cu acest lucru și că le strică mult planurile de afaceri. Ce tip de consultare are Guvernul pe astfel de măsuri?

Marian Neacșu: Este foarte adevărat, dar cel puțin din câte cunosc, Guvernul urmărește ca de fiecare dată o măsură care, într-un fel sau altul, ar avea aspect punitiv asupra mediului de afaceri să fie urmată și de o măsură de relaxare. Probabil că se pregătește și un set de măsuri de relaxare, dar în opinia mea introducerea impozitului pentru timpul parțial de lucru la nivelul salariului minim pe economie mi se pare o măsură binevenită, evident, având în vedere – eu vin din zona mediului de afaceri și știu că în zona respectivă, apropo de cei pe care îi invocați ceva mai devreme – că, din păcate, o parte destul de importantă dintre cei care reprezintă forța de muncă română erau ținuți în timp parțial de lucru, chiar dacă ei lucrau opt ore. Din păcate, capacitățile Ministerului Muncii prin Inspecția Muncii nu erau suficient de mari pentru a putea descoperi toate elementele de acest fel.


 

Întrebare: Va mai fi necesară cumpărarea acțiunilor ELCEN?

Marian Neacșu: Vom analiza la momentul acela în ce formulă se va finaliza această procedură. Nu cred că se va face transferul cu titlu gratuit, deci tot se va ajunge la achiziționarea pachetului.


 

Întrebare: Ați spus că mai degrabă nu taxă de solidaritate. Este opinia omului politic Neacșu, a secretarului general al PSD, a Guvernului?

Marian Neacșu: Este opinia mea personală în acest moment. Am văzut câteva dintre simulările care au fost făcute și, după părerea mea, efectele economice ale măsurii respective sunt mult mai mici față de impactul pe care l-ar avea din punct de vedere al imaginii, să spunem.


 

Întrebare: Vă gândiți la o impozitare în trepte a veniturilor?

Marian Neacșu: Nu neapărat și oricum acel lucru nu se poate face în niciun fel în economia românească dacă nu are loc o globalizare a veniturilor, deci nu în perspectiva imediată.


 

Întrebare: Cătălin Ivan flutură carnetul de membru în organizația Dobrovăț.

Marian Neacșu: Probabil că ați remarcat, printre cei care au venit astăzi în sediu, cei care ați fost mai devreme aici, a fost și președintele organizației de la Iași, care ne-a adus ultimul set de documente, să spun așa. Este același set de documente pe care îl am începând din luna februarie, deci n-a survenit niciun fel de modificare. Ceea ce, iarăși, cu titlu personal, nu înțeleg este modalitatea unor oameni de a se agăța cu dinții de scară, în condițiile în care ei nu mai fac parte din acea structură. Se pare că tinde să devină o modă la noi. În mod clar, în mod cert, domnul Ivan nu mai este membru al Partidului Social Democrat. După cum bine cunoașteți, el a fost exclus și din grupul parlamentarilor social-democrați din Parlamentul European.


 

Întrebare: Fostul președinte Victor Ponta a anunțat că are mai mulți social-democrați care ar putea să părăsească partidul în toamnă și să vină alături de el. Ați discutat despre acest lucru?

Marian Neacșu: Nu, nu am discutat acest lucru, dar aș vrea să remarc faptul că domnul Victor Ponta a anunțat faptul că sunt o mulțime de parlamentari social-democrați care vor vota moțiunea de cenzură, lucru care nu s-a întâmplat, deci opinez că și acum membrii PSD, președinți de organizații, parlamentari vor rămâne în cadru instituționalizat în interiorul partidului și nu vor merge împreună cu Victor Ponta într-un proiect politic care are un oarecare caracter aventuros.


 

Întrebare: Este primul BPN după zece luni și președintele partidului nu participă.

Marian Neacșu: Da, am văzut o serie de anunțuri extrem de catastrofice referitoare la acest BPN. Din păcate, nu am făcut niciunul dintre lucrurile pe care dumneavoastră le anunțați în cursul acestei dimineți. Așa cum v-am spus încă de la începutul prezentării mele aici, am convenit cu președintele Liviu Dragnea în cursul zilei de vineri organizarea unui BPN astăzi și am convenit în timpul acestui week-end și tematica acestui BPN, este cea pe care v-am prezentat-o, fără nicio excepție.


 

Întrebare: De ce n-a participat președintele?

Marian Neacșu: Din câte cunosc eu, se află în câteva zile de vacanță.


 

Întrebare: Știți unde?

Marian Neacșu: Nu, dar cred că ați putea să îi întrebați pe cei de la Rise Project.


 

Întrebare: În Brazilia?

Marian Neacșu: Nu cred.


 

Întrebare: În Grecia?

Marian Neacșu: Nu știu, dar probabil că cei de la Rise Project s-ar putea să știe.


 

Întrebare: Dumneavoastră ați rămas interimar?

Marian Neacșu: Este probabil prea mult spus. Eu sunt aici și asigur activitatea de zi cu zi a partidului.


 

Întrebare: De ce ați condus dumneavoastră ședința și nu domnul Bădălău?

Marian Neacșu: Și domnul Bădălău este plecat în câteva zile de vacanță.


 

Întrebare: Care este punctul de vedere al partidului cu privire la blocarea angajărilor la stat?

Marian Neacșu: Această blocare a posturilor a fost decisă de către Guvernul PSD condus de Mihai Tudose. Știm acest lucru, am convenit acest lucru și în ședința de coaliție, și în discuțiile pe care le-am avut la nivelul liderilor Partidului Social Democrat și apreciem că este o măsură binevenită care face parte din programul de diminuare și de eficientizare a activității ministerelor și serviciilor publice deconcentrate.


 

Întrebare: Sindicaliștii din Finanțe se plâng de un deficit mare în ANAF, în condițiile în care dumneavoastră vorbeați despre o eficiență mai mare a ANAF pentru colectarea banilor de care are nevoie bugetul.

Marian Neacșu: Este foarte adevărat. Unul dintre lucrurile care i-au fost reproșate fostului președinte ANAF a fost tocmai nivelul de colectare restrâns. Actualul președinte al ANAF, printre solicitările domniei-sale pentru a putea să reintre în graficul de aducere la bugetul de stat a sumelor care sunt necesare, conform programului stabilit de Ministerul de Finanțe și conform bugetului, este și această măsură a eficientizării activității ANAF, a asigurării cu personal calificat și a updatării sistemului informatic. Sunt trei dintre solicitările și cerințele care au fost adresate ministrului de Finanțe și cu care noi suntem de acord.


 

Întrebare: Cum vedeți această reformă în PSD pe care o cer Sorin Grindeanu și Cătălin Ivan?

Marian Neacșu: Cred că ar fi bine să îi întrebați pe ei. În măsura în care aș fi socotit că e nevoie de o reformă în PSD, probabil că aș fi fost alături de ei. Nu sunt acolo, sunt aici, deci nu cred că este nevoie de o reformă în PSD. Eu apreciez că PSD, partidul care a câștigat în mod covârșitor alegerile trecute, așa cum n-a mai făcut-o niciun alt partid în țară, este în epoca post-Grindeanu reintrat în parametrii funcționali corespunzători atât în ceea ce privește activitatea politică, cât și în ceea ce privește activitatea guvernamentală.


 

Întrebare: Și Eugen Teodorovici a cerut o astfel de reformă.

Marian Neacșu: Cum să vă spun, atunci când dintr-o comunitate niște oameni sunt trecuți dincolo de gard, bineînțeles că viața de dincolo de gard pare altfel decât viața de aici și atunci reforma o faci întotdeauna din afară spre interior. Eu cred că, totuși, este creat cadrul constituțional pentru ca oamenii să se exprime înăuntrul partidului, nu din afara lui. Din afară totdeauna lucrurile se văd altfel.


 

Întrebare: Considerați un deficit de imagine faptul că Liviu Dragnea are un procent mai mic de popularitate decât imaginea partidului?

Marian Neacșu: Sunt convins că, în primul rând, este o problemă care îl preocupă pe domnul Dragnea, dar vreau să vă aduc aminte că în perioada campaniei electorale domnul Dragnea era foarte aproape de scorul partidului. Partidul fiind un organism cu o masă inerțială mult mai mare, evident că el pierde mult mai greu din procente sau din avânt decât o persoană, cum este cazul chiar și al domnului Liviu Dragnea, dar eu sunt convins că domnia-sa va reuși să revină în încrederea electoratului.


 

Întrebare: Cei de la PNL depun un proiect de lege privind interzicerea acțiunilor la purtător. PSD ar susține un astfel de proiect?

Marian Neacșu: Este o chestiune discutabilă. Acțiuni la purtător, atât cât cunosc eu, sau noțiunea în sine a fost introdusă prin Legea 31/1990. Ea există de-atunci și există în practica europeană și mondială. Mi-e foarte greu să precizez acum. Eu, cu titlu personal, socotesc că ele pot fi menținute, pentru că este datoria reglementatorului de piață pe zona valorilor mobiliare să poată să reglementeze în mod corespunzător circuitul unor astfel de acțiuni.


 

Întrebare: Ar fi dispus PSD să meargă la discuții cu PNL și să susțină ambele partide un proiect de lege?

Marian Neacșu: Iertați-mă, nu mi se pare un subiect de maximă importanță care să așeze la aceeași masă PSD și PNL.


 

Întrebare: Poate că acest lucru a redus procentele domnului Dragnea!

Marian Neacșu: E puțin probabil. Eu simt acest lucru: Liviu Dragnea este în continuare locomotiva partidului, mai are încă foarte multe lucruri de demonstrat, sunt sigur de acest lucru, și eu cred că acolo unde a reușit Liviu Dragnea să ducă partidul n-a mai reușit s-o facă nimeni până în acest moment. În continuare, cel puțin, asta simt din partea organizațiilor județene și credeți-mă că sunt în relații destul de des și destul de mult cu ele. Ideea generală este cea pe care v-am exprimat-o ceva mai devreme.


 

Întrebare: Este posibil ca Mihai Tudose să preia partidul?

Marian Neacșu: Nu cred că Mihai Tudose are un astfel de plan de carieră. Dacă Mihai Tudose ar fi avut un astfel de plan de carieră, nu era prim-ministru.


 

Întrebare: Am putea vedea un Congres PSD înainte de prezidențiale?

Marian Neacșu: Într-o primă fază, aș fi spus că este puțin probabil, dar, așa cum cunoașteți, conform prevederilor statutare, într-un Congres trebuie să ne stabilim candidatul pentru alegerile prezidențiale. Deci probabil că va avea loc un astfel de Congres.


 

Întrebare: Domnul Grindeanu a vrut să fie președintele partidului de nu mai e prim-ministru?

Marian Neacșu: Cred că ar trebui să-l întrebați pe domnul Grindeanu.


 

Întrebare: Vor fi plafonați banii pentru parlamentari?

Marian Neacșu: Nu s-a discutat la nivelul partidului acest aspect. Eu aș opta, deși o să spuneți că sunt subiectiv, pentru faptul că nu mai sunt parlamentar, pentru înghețarea sumelor din suma forfetară sau suma pentru cazare. Înclin să cred că și colegii mei vor face acest lucru sau vor duce acest demers la final. Este nevoie de modificarea Legii 96 privind statutul deputatului și senatorului pentru a putea să formalizăm un astfel de demers.


 

Întrebare: Înghețarea inclusiv a pensiilor speciale?

Marian Neacșu: Iarăși, cu titlu personal, cred că inclusiv înghețarea pensiilor speciale, pentru că a ține nivelul salarizării în continuare evident că o să ne ducă într-un deficit bugetar căruia nu putem să-i facem față.


 

Întrebare: Sesiunea extraordinară n-ar fi o ocazie bună să atingeți și acest subiect?

Marian Neacșu: Dacă dumneavoastră puteți să-mi spuneți cum într-o zi putem să ducem la comisie un astfel de proiect, să îl trecem prin cele două camere, cu siguranță că îl trecem pe ordinea de zi.


 

Întrebare: Legea cu cele 102 taxe a trecut în câteva zile!

Marian Neacșu: Trei săptămâni, Senat-Cameră, reexaminarea în zece zile. Credeți-mă că știu.


 

Întrebare: Fondul Suveran de Investiții în ce stadiu este?

Marian Neacșu: Este în faza în care în acest moment obține avizele pe circuitul interministerial. S-a discutat puțin despre el astăzi în prezența vicepremierului Ciolacu, care gestionează colectivele interministeriale. Înțeleg că e în faza în care obține avize de la ministerele avizatoare. Din câte știu, este pus în dezbatere publică.


 

Întrebare: Ar putea fi discutat în sesiunea extraordinară?

Marian Neacșu: Noi ne dorim, cel puțin din câte știu a fost pus acum trei săptămâni în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Economiei și al Ministerului Finanțelor. Cred că în final Ministerul Finanțelor va fi șef de filă. A fost transmis către Eurostat pentru a vedea care sunt influențele asupra echilibrelor macroeconomice. Probabil că la începutul sesiunii ordinare a Parlamentului din toamnă, chiar din prima săptămână, va fi pus în atenția Parlamentului. Până în acest moment, din câte știu, nu sunt observații din partea Eurostat.


 

Întrebare: Vă referiți la înghețarea pensiilor speciale ale parlamentarilor?

Marian Neacșu: Ale parlamentarilor. Așa cum am spus, m-aș dezice de ceea ce am spus nu cu multă vreme înainte, că niciun fel de măsură cu caracter fiscal nu o vom mai anunța până în momentul în care nu facem o foarte riguroasă și serioasă analiză de impact.


 

Întrebare: Dar nu v-ați gândit când s-a adoptat legea salarizării unitare la aceste salarii și pensii?

Marian Neacșu: Ba ne-am gândit și avem bani pentru a plăti aceste salarii și pensii. Le plătim, tocmai! Ați aflat cumva că nu sunt în plată? Ele sunt în plată, dar nu ne împiedică nimic să ne gândim că am putea să facem niște economii.


 

Întrebare: În momentul de față, Camera Deputaților și Senatul nu au avut bani pentru plata pensiilor speciale pentru luna iulie. Din august ar trebui să intre aceste pensii calculate la noua indemnizație.

Marian Neacșu: Este foarte adevărat, numai că la începutul lunii august, până în 15, după părerea mea, va avea loc acea primă rectificare bugetară. În această rectificare bugetară fiecare dintre ordonatorii de credite va primi sumele necesare pentru plata salariilor, așa cum au fost ele stabilite prin legea salarizării sau prin alte legi care au modificat salarizarea în cursul acestui an.


 

Întrebare: Dumneavoastră propuneți ca ele să nu fie calculate la noua indemnizație?

Marian Neacșu: Voi propune acest lucru odată cu modificarea legii statutului. Voi face o astfel de propunere parlamentarilor. Nu pot să o fac acum, că n-am unde să fac o astfel de propunere. Cum v-am spus ceva mai devreme, nu putem discuta o lege de asemenea anvergură, pentru că ea presupune să treacă și prin Senat, și prin Cameră și să aibă rapoarte de la comisii.


 

Întrebare: PSD nu putea să riște la imagine din cauza acestor pensii speciale?

Marian Neacșu: Întrebarea dumneavoastră tinde să devină retorică. Nu înțeleg ce n-a fost clar în răspunsul meu. Reiau și să-mi spuneți dacă greșesc undeva: m-ați întrebat dacă în momentul în care am aprobat această lege sau acele legi care propuneau majorări salariale aveam resursele bugetare pentru a le plăti și am spus că le aveam și le avem. Urmează ca la rectificarea bugetară să fie asigurate resursele pentru ca fiecare ordonator de credite să poată să achite salariile.


 

Întrebare: Dumneavoastră considerați că acele pensii speciale ar trebui înghețate.

Marian Neacșu: Și am spus da.


 

Întrebare: Dar tot dumneavoastră ați spus că nu se poate până în septembrie. Cel puțin la Senat nu mai sunt bani. Oamenii așteaptă rectificarea bugetară.

Marian Neacșu: Exact.


 

Întrebare: Cum rezolvați această problemă de voință pe care o aveți de a le îngheța retroactiv, cumva, pentru că oamenii așteaptă banii!

Marian Neacșu: Nu retroactiv. Îmi pare rău că se face această confuzie de termeni, nu este vorba de pensii speciale, ci de indemnizații. Nu e deloc același lucru. Pensia specială este un drept care, odată câștigat, nu mai poate să fie modificat. O indemnizație poate suferi modificări în sensul creșterii și descreșterii. Fiind vorba de o indemnizație, odată cu modificarea legii statutului se poate discuta de diminuarea sau plafonarea acestui nivel. La rectificare vor fi asigurate toate sumele de bani necesare pentru a opera toate sumele care sunt în plată. Nu cunosc cifrele. Câtă vreme în momentul acesta prevederea legală este aceea, noi avem obligativitatea de a respecta legea. În momentul în care vom modifica legea, dacă o vom modifica și sper că o vom modifica, vor fi alte prevederi decât cele de acum.


 

Întrebare: Nu înțeleg de ce faceți sesiune extraordinară, nu cred că colegii mei înțeleg!

Marian Neacșu: Pentru că în măsura în care n-am reușit să facem în luna august fuziunea între ELCEN și RADET riscăm să nu o mai putem face în termenul necesar pentru ca la toamnă să poată să își asigure și financiar resursele necesare pentru a asigura căldura bucureștenilor.


 

Întrebare: Cum o veți face, pas cu pas?

Marian Neacșu: Am să reiau, ca să plecați lămurit de aici cu toate aspectele: vom analiza în ședința de coaliție, din subiectele care sunt în mod uzual pe agenda birourilor permanente reunite, adică documente depuse la birou, rapoarte și tot soiul de alte lucruri care sunt depuse la birourile permanente reunite, tematici, una, două, mai multe, nu cunosc în acest moment, care sunt totuși importante pentru a putea să facă subiectul unei sesiuni extraordinare.


 

Întrebare: Vreți ca Parlamentul să fie în activitate în timp ce Guvernul dă ordonanța de urgență de comasare?

Marian Neacșu: Am spus-o foarte clar, cu subiect și predicat.


 

Urmărește-ne pe Facebook YouTube Twitter

Acest site foloseşte cookie-uri. Prin continuarea navigării, eşti de acord cu modul de utilizare a acestor informații.ÎNCHIDE