03.01.2017

Conferință de presă susținută de Liviu Dragnea, președintele PSD, și Sorin Grindeanu, premierul desemnat al României, după ședința Comitetului Executiv Naţional al Partidului Social Democrat, la Palatul Parlamentului

PSD

Liviu Dragnea: Bună ziua și la mulți ani! Am avut o ședință a Comitetului Executiv Național al PSD în care le-am prezentat colegilor noștri propunerile de membri pentru cabinetul condus de Sorin Grindeanu, o listă pe care am finalizat-o aseară împreună cu premierul desemnat și pe care am supus-o votului colegilor noștri.

Viceprim-ministru, ministrul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, doamna Sevil Shhaideh, care este prezentă aici. În cadrul acestui minister, ministru delegat pentru Fonduri Europene, doamna Mihaela Virginia Toader; viceprim-ministru, ministrul Mediului este repartizat ALDE și cred că este firesc ca colegii noștri să anunțe persoana; ministrul Economiei, domnul Alexandru Petrescu; ministerul Afacerilor Externe este gestionat de ALDE și o să comunice colegii noștri. În cadrul acestui minister, ministru delegat pentru Afaceri Europene, doamna Ana Birchall; ministrul Afacerilor Interne, doamna Dan Carmen Daniela; ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, domnul Petre Daea; ministrul Apărării Naționale, domnul Gabriel Veniamin Leș; ministrul Culturii și Identității Naționale, Ionuț Vulpescu; ministrul Educației Naționale, domnul profesor Pavel Năstase; ministrul Cercetării și Inovării, domnul Șerban Constantin Valeca; ministrul Energiei este repartizat ALDE; ministrul Finanțelor Publice, domnul Viorel Ștefan; ministrul Justiției, domnul Florin Iordache; ministrul Apelor și Pădurilor, doamna Adriana Petcu; ministrul Muncii și Justiției Sociale, doamna Lia Olguța Vasilescu; ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale, domnul Augustin Jianu; ministrul Sănătății, domnul Florian Dorel Bodog; ministrul Tineretului și Sportului, Marius Alexandru Dunca; ministrul Transporturilor, Răzvan Alexandru Cuc; ministrul Consultării Publice și Dialogului Social, Gabriel Petrea; ministru pentru Relația cu Parlamentul este repartizat ALDE; ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, domnul Florin Nicolae Jianu; ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre; ministrul pentru Românii de Pretutindeni, doamna ambasador Andreea Păstârnac.

În formarea Guvernului am avut în vedere împreună cu premierul desemnat și o reprezentare semnificativă a femeilor în Guvern, împreună și cu reprezentanții ALDE vor fi opt femei în Guvernul României. De asemenea, ne-a interesat ca Guvernul să fie format din oameni care au expertiză, au experiență, au determinare, capacitate de muncă pentru a putea pune în practică acest program de guvernare. De asemenea, foarte important, fiecare membru din cabinet să fie compatibil cu prim-ministrul, pentru că ideea de a forma o echipă care să lucreze unitar și care să lucreze integrat, fiind vorba de aplicarea unui program de guvernare foarte bine structurat, dar care are niște termene de implementare foarte riguroase și foarte stricte. Sunt mulți tineri. De asemenea, premierul a fost foarte interesat – o să vă spună și dumnealui – ca activitatea în Guvern să fie mai puțin politică și mai mult aplecată către implementarea programului și către administrație. Am avut votul în Comitetul Executiv în unanimitate, este un vot care îi responsabilizează pe colegii noștri și un vot care-l responsabilizează inclusiv pe premierul desemnat, pe care îl rog acum să aibă cuvântul. Am decis amândoi ca eu să fac acest anunț, pentru că e un anunț făcut de la partid. Începând de mâine seară, după votul de învestitură, domnul prim-ministru va comunica toate măsurile și deciziile Guvernului.


 

Sorin Grindeanu: Mulțumesc, domnule președinte! În primul rând, mulțumesc colegilor pentru votul dat în Comitetul Executiv pe o echipă, așa cum spunea domnul președinte Dragnea. Le-am transmis colegilor că eu îmi înțeleg foarte bine postura. Și eu, și colegii mei, această echipă pe care o propunem, ne înțelegem foarte bine postura. Suntem un guvern urmare a coaliției PSD-ALDE, un guvern politic, dar politica se face în altă parte. Noi vom fi la guvern pentru administrarea țării. Avem un program de guvernare votat de foarte mulți români, un program de guvernare care a însemnat încrederea românilor în ceea ce noi am propus, care îndeamnă sau ne îndeamnă pe fiecare dintre noi, pornind cu mine și cu restul echipei guvernamentale, la responsabilitate, la modestie și la respect față de români. Este ceea ce ne va călăuzi în actul de guvernare. Bineînțeles, toate aceste lucruri și amănuntele legate de programul de guvernare le vom discuta mâine. Azi vom aduce la Parlament la ora 16 programul de guvernare și lista Guvernului, la Camera Deputaților și la Senat, urmând să mai avem discuții și cu alte grupuri reprezentate în Parlament.


 

Întrebare: Sunt mai multe nume care au o problemă la o simplă căutare pe Google, doamna Păstârnac un scandal diplomatic în Israel, Adriana Petcu incompatibilă, Mihaela Toader, soț reținut pentru luare de mită, Petre Daea, inițiatorul pensiilor speciale!

Liviu Dragnea: Eu am fost în Israel și am avut multe discuții cu comunitatea românilor din Israel și vreau să vă spun că doamna ambasador este foarte apreciată și în mediul diplomatic, și în comunitatea de acolo. De asemenea, e important, este apreciată chiar și de premierul Israelului și de către Guvernul izraelian. În ceea ce-l privește pe domnul Petre Daea, aici de față, dacă a făcut acea crimă prin care a fost unul dintre inițiatorii legii respective, a fost iertat de către partid. Este un om în care am foarte mare încredere din punct de vedere al științei agricole și din punct de vedere al implementării părții domeniului agriculturii din programul de guvernare pe care l-am lucrat împreună pentru fermierii români și pentru agricultura acestei țări. Doamna Adriana Petcu tocmai a câștigat în justiție, poate e un amănunt neimportant, dar, totuși, dacă este o hotărâre definitivă și irevocabilă, cred că este un subiect închis. Cine mai avea o problemă? Mihaela Toader? Este o mare confuzie! Mai căutați, am căutat și noi, soțul doamnei este acasă, este bine-mersi, este un om foarte serios și n-a fost reținut pentru acest lucru. Cu mine dacă mai aveți probleme, dar pe mine mă știți toți…


 

Întrebare: Domnul Grindeanu a avut vreo preferință în acest Guvern?

Sorin Grindeanu: Vă spunea domnul președinte Dragnea că aseară am făcut împreună această echipă și am lucrat împreună pentru componența Guvernului.


 

Întrebare: Ați propus vreun nume? Văd că ocoliți răspunsul!

Sorin Grindeanu: Știți, nu-l ocolesc, dar au fost foarte multe alegeri pe toate aceste posturi care ne-au revenit nouă. Am avut de ales între două-trei-patru nume pe fiecare minister. Ne-am consultat pe fiecare minister în parte.

Liviu Dragnea: Ca să răspund la o întrebare pe care, probabil, o s-o puneți, că s-a tot discutat, am văzut, despre epurări ș.a.m.d. În prima formulă guvernamentală, dacă ar fi fost acceptată doamna Sevil Shhaideh, erau câțiva colegi care ar fi făcut parte din acel guvern, colegi cărora eu le-am cerut în noua formulă a Guvernului condus de Sorin Grindeanu și au acceptat și le mulțumesc pentru acest lucru să rămână în echipă cu mine la Parlament și la partid pentru monitorizarea activității Guvernului. Mă refer la Mihai Tudose, Gabriel Vlase, Georgian Pop și Marius Nica. De asemenea, în prima formulă era la Dezvoltare Regională Adrian Țuțuianu. I-am cerut să accepte să nu mai facă parte din această echipă, pentru că am ținut neapărat ca la Dezvoltare Regională, o solicitare fermă și a domnului Sorin Grindeanu, să meargă Sevil Shhaideh. Vreau să vă spun că din punct de vedere al formării acestei echipe eu nu m-am dus cu o listă, i-am arătat-o premierului și i-am spus să fie de acord. Cel puțin cinci nume de pe această listă au fost propunerile lui și mi se pare normal. Nu ne-a fost ușor să alegem din ceea ce avem ca resursă umană.


 

Întrebare: Care au fost aceste propuneri?

Sorin Grindeanu: Ar însemna să împart echipa în două. Sunt, de exemplu, în spatele meu doi oameni cu care am lucrat la Ministerul Comunicațiilor pe care îi identificați.


 

Întrebare: De unde alegerea pentru Ministerul de Interne?

Liviu Dragnea: Am vrut să propun pe cineva în care eu am foarte mare încredere din punct de vedere al corectitudinii. Este o femeie cinstită, are foarte multă experiență în administrație, ca prefect a gestionat foarte bine chestiunile legate de Inspectoratul pentru Situații de Urgență, confruntându-se cu câteva situații tensionate, și cred că la Ministerul de Interne se poate conduce și cu suflet, și cu fermitate. Cred că doamna Dan Carmen Daniela va fi un ministru de Interne foarte bun. Într-adevăr, este o noutate că este femeie, dar bănuiesc că nu aveți o problemă de gen. Eu am foarte mare încredere atât în fermitatea dumneaei, cât și în capacitatea de a aduce sănătate în acel minister. Din păcate, în Ministerul de Interne în ultimii ani au fost foarte multe frământări și vorbesc de ultimii mulți ani, e un minister cu foarte mari probleme. Cred că acolo ar trebui adusă normalitatea și pusă rânduială, nu cu patimă, nu cu brutalitate, cu echilibru, dar, într-adevăr, cu foarte multă fermitate.


 

Întrebare: Când trimiteți lista președintelui Iohannis?

Liviu Dragnea: După ce premierul desemnat în mod oficial după ce plecăm de aici va depune lista și la mine la cabinet, și la domnul președinte Tăriceanu, eu o să trimit oficial președintelui României lista, după ce ea vine de la premierul desemnat. În jur de ora 16 va pleca lista către Cotroceni.


 

Întrebare: În cazul în care un ministru va comite o greșeală mai importantă, vă asumați și dumneavoastră răspunderea?

Liviu Dragnea: Este o întrebare foarte bună, îmi pare rău că n-avem și microfoane organizate aici, dar o să organizăm, vreau să repet întrebarea dumneavoastră, vreau să o audă și telespectatorii: da, mi-am asumat și îmi asum întreaga răspundere pentru echipa guvernamentală. Le-am spus și lor acest lucru: orice greșeală pe care o vor face nu va fi lăsată să se perpetueze. Este încredere investită și de mine, și de către partid. Primul care va reacționa va fi prim-ministrul, pentru că, calendarul de acțiuni fiind atât de bine structurat, nu pot trece luni de zile până să îți dai seama dacă un ministru performează sau nu, pentru că în fiecare săptămână are lucruri de făcut. Eu cred că toți membrii cabinetului au înțeles această responsabilitate, au înțeles la ce s-au angajat și sigur că n-o să mă derobez. O să sprijin Guvernul în totalitate, dar și dacă Guvernul va avea o problemă, va fi și răspunderea mea.


 

Întrebare: Câți dintre cei care sunt aici au lucrat la programul de guvernare?

Liviu Dragnea: Am două excepții, restul au lucrat. Mai căutați și voi pe Google!


 

Întrebare: Care vor fi primele legi?

Sorin Grindeanu: Mâine seară am anunțat că avem două puncte pe ordinea de zi dacă acel calendar se va respecta, și anume dacă la ora 19 vom depune jurământul la Cotroceni, avem două puncte pe ordinea de zi, ordonanța pentru organizarea Guvernului și legea de abilitare, urmând ca în perioada imediat următoare să parcurgem acel traseu, toate avizele, să dăm aceste ordonanțe de urgență.


 

Întrebare: Legat de legea cu organizarea și funcționarea Guvernului…

Liviu Dragnea: De ce mă iei pe la Caracal? Acea lege trebuie modificată: cei condamnați penal trebuie să nu mai existe, ca să nu mai fie dubii, să nu mai existe ca oameni. Dacă aveți, totuși, întrebări serioase…


 

Întrebare: La alegerea colegilor ați discutat cu alte instituții sau ați luat decizia politică și atât?

Liviu Dragnea: Decizia politică.


 

Întrebare: Dacă apar probleme la nivel de comisii, sunteți dispuși să faceți anumite modificări în cabinet? Mapă profesională plus prestație în comisie.

Liviu Dragnea: Ca prestație în comisie? Eu sper să nu. Prestația în comisie e importantă, iar în ceea ce privește informațiile de pe Google, totuși… altfel despre ce informații vorbim? De la partenerii sociali? Dacă vin oficial, sigur, dacă vin prin Google, poți să le crezi?


 

Întrebare: Dacă va exista o diferență de viziune între dumneavoastră și un ministru, și mă refer la Ministerul Sănătății, pentru că domnul Bodog e unul dintre partizanii legii care a interzis fumatul, ce veți face?

Liviu Dragnea: Trebuie să recunosc că în programul de guvernare n-am abordat acest subiect, dar mă înclin în fața lui Florin și o să merg pe mâna lui. Chiar dacă sunt fumător, totuși, legea trebuie să rămână așa cum e! Chiar dacă vă supărați voi, fumătorii, așa trebuie să rămână legea.


 

Întrebare: Cum ați descrie actualul Guvern în câteva cuvinte?

Liviu Dragnea: Un Guvern tânăr, în care se investește foarte multă speranță și din partea mea, și din partea noastră, și din partea tuturor românilor, are o șansă unică pe un orizont de așteptare deschis de noi în campania electorală de programul nostru de guvernare, e o echipă care cred că este compatibilă și poate funcționa bine, un premier în care eu am încredere și cred că e un guvern care va performa. E foarte multă tinerețe, e foarte multă dorință, dar am observat la ei ceva care mi-a plăcut foarte mult și le spun acum în fața dumneavoastră: sunt încărcați de responsabilitate. I-am văzut zâmbind foarte puțin. Din momentul în care s-a discutat cu fiecare și astăzi, în Comitetul Executiv Național, i-am văzut zâmbind foarte puțin și fiecare este preocupat de domeniul pe care-l gestionează și înțelege dimensiunea greutății pe care o are în față și acest lucru mie îmi dă speranță că oamenii nu vor avea o abordare superficială. Mai departe, și eu, și dumneavoastră o să vedem cum evoluează.


 

Întrebare: Ce a contat în alegerea dumneavoastră de a lăsa Ministerul de Externe celor de la ALDE?

Liviu Dragnea: A fost o negociere, dar și personalitatea domnului Meleșcanu. Trebuie să recunosc că personalitatea domnului Meleșcanu a cântărit în a accepta această negociere.


 

Întrebare: E un ministru, totuși, care a fost implicat în scandalul Diaspora!

Liviu Dragnea: În ce a fost implicat? Așa, toată lumea e implicată și în accidente de circulație! Totuși, nu putem să ne uităm la un moment dat și în viitor? Tot căutăm pe Google, tot căutăm informații care după aceea se dovedesc a fi false. Ce a făcut domnul Meleșcanu, îmi puteți spune? Nu vreau să mai reiau acest lucru, discutați în alte instituții. Eu îl respect pe domnul Meleșcanu și cariera dumnealui.


 

Întrebare: Nu vă supărați, o întâlnire cu UDMR, minorități?

Liviu Dragnea: Cum să ne supărăm la UDMR? La ora 18 suntem la UDMR eu și domnul premier desemnat Sorin Mihai Grindeanu.

Vă mulțumesc mult, o zi bună!

Urmărește-ne pe Facebook YouTube Twitter

Acest site foloseşte cookie-uri. Prin continuarea navigării, eşti de acord cu modul de utilizare a acestor informații.ÎNCHIDE