10.05.2017

Conferință de presă susținută de Liviu Dragnea, președintele PSD, după ședința Comitetului Executiv Național al PSD, la Palatul Parlamentului

Am avut câteva subiecte pe ordinea de zi, printre care, sigur, primul a fost cel legat de ceea ce s-a întâmplat în Comisia Juridică din Senatul României. Așa cum am spus și în campanie, am spus și după alegeri și eu, și colegii mei, am mai spus încă o dată azi în plenul Comitetului Executiv Național. Prioritatea noastră, prioritatea PSD o reprezintă punerea în aplicare a programului de guvernare așa cum a fost prezentat în campanie, nu grațierea faptelor de corupție. Nu am avut astăzi discuții despre a aplica niște sancțiuni, niște pedepse membrilor din Comisia Juridică a Senatului, dar nici nu puteam lăsa ca astfel de gesturi să nu fie asumate, pentru că pe noi ne interesează ca ceea ce am prezentat românilor și pentru care am primit susținere să fie aplicat și să fie toată lumea conștientă că acele obiective reprezintă prioritatea noastră. S-a mai spus și astăzi încă o dată, o mai spun și eu, membrii din Comisia Juridică nu au avut mandat de la partid, nu au avut solicitare de la partid să susțină grațierea faptelor de corupție. Au fost și poziții publice ale mele care au fost cunoscute de toată lumea, care au fost asumate de partid, care, din păcate, nu au fost respectate. Am ascultat ce a spus colegul nostru, ce au spus colegii noștri în această ședință și le-am spus și care este punctul meu de vedere: indiferent de argumentele aduse atât în ședință, cât și în spațiul public, eu am ridicat această problemă colegilor mei, să ne gândim serios în perioada următoare dacă această lege a grațierii mai este oportună, pentru că, din păcate, s-a plecat în elaborarea acestei legi de la problemele din penitenciare și de la condițiile de detenție din România și s-a încercat și eventual se încearcă să se rezolve alte probleme pe care le are sistemul de justiție și despre care se vorbește de luni de zile, poate de ani de zile în România. Într-adevăr, se vorbește de o perioadă de timp de abuzurile unor procurori – repet, ale unor procurori –, de niște decizii discutabile ale unor judecători, despre influențe, presiuni din partea unor instituții asupra unor judecători, despre necesitatea adoptării unei legi a răspunderii magistraților, dar cu precizarea că trebuie clarificate aceste răspunderi, dar completate și cu protecție pentru judecători în fața unor eventuale presiuni sau influențe. De asemenea, se vorbește despre imperfecțiunea definirii unor infracțiuni, se vorbește despre posibilitatea diversificării modului în care se execută pedepsele, dar toate aceste teme nu pot fi rezolvate prin legea grațierii. Legea grațierii nu rezolvă absolut nicio temă de acest gen, poate eventual rezolva o parte din efecte, dar nu cauze. Or, în aceste condiții, trebuie să ne gândim serios dacă această lege mai este oportună. În acest context, fac în continuare un ultim apel la Guvern și la Ministerul Justiției, pentru că trebuie să ne prezinte într-un termen rezonabil dacă legea grațierii și alte măsuri pe care le-au anunțat sau propuneri pe care le-au anunțat ca proiecte legislative pot rezolva problema din penitenciare. Doar această lege, am spus-o în mai multe rânduri, nu rezolvă problema care a generat-o. În aceste condiții, pe mine personal mă interesează mai puțin cum va ieși legea de la Senat, că va fi adoptată tacit în forma Guvernului, că va fi picată, mă interesează mai puțin, pentru că atunci când va ajunge la Cameră eu personal nu-i voi da drumul până când nu o să fiu convins și eu, și colegii mei din partid și sper ca și colegii din coaliție că face parte dintr-un pachet care rezolvă o problemă.

În aceste condiții, apărând această neîncredere și această lipsă de comunicare sau această lipsă de dorință de comunicare între președintele partidului, conducerea partidului și liderul de grup, a părut firească această propunere ca liderul de grup să fie schimbat și să fie susținut politic domnul Mihai Fifor. De asemenea, atâta timp cât în Comisia Juridică de la Senat colegii noștri care au adoptat niște amendamente fără să fie susținute de către partidul care i-a propus și i-a susținut să ocupe acele funcții, și președinția Comisiei Juridice a fost schimbată. Aici nu este vorba despre libertatea de opinie, libertatea votului, de oportunitatea votului, dar domnul Șerban Nicolae, ca lider de grup și ca președinte al Comisiei Juridice, a mers acolo susținut politic de către partid și a adoptat, a propus, a susținut și a convins și colegii noștri de partid să susțină niște amendamente pe care partidul nu le susține.

Al doilea subiect discutat azi a fost cel al colegului nostru, domnul deputat Bacalbașa. Propunerea, ulterior aprobată de colegii din Comitetul Executiv Național, a fost să fie suspendat din partid pentru o perioadă de șase luni, ceea ce nu înseamnă că noi nu permitem colegilor noștri să intre în dezbateri, să critice sau să răspundă la atacuri care de multe ori ies din zona civilizației, dar este problema celorlalte partide. Nu putem fi de acord cu tipul de intervenție de la tribuna Parlamentului, intervenție publică într-un mod necivilizat și de multe ori obscen. PSD este un partid civilizat. În tot anul 2016, în cele două campanii locale și parlamentare, eu am cerut colegilor mei și atunci au acționat în acest fel, dar nu a fost doar pentru perioada de campanie electorală, ci este atitudinea partidului: nu acceptăm ca partid astfel de atitudini necivilizate, gesturi obscene, cuvinte care nu pot caracteriza Partidul Social Democrat. Sper ca domnul Bacalbașa să înțeleagă în această perioadă de șase luni că nu poate continua așa ca membru de partid și parlamentar propus și susținut de PSD în Parlamentul României. Dacă după această perioadă nu va înțelege că trebuie să intre în modul în care comunică PSD, atunci o să adoptăm altă măsură.

De asemenea, am mai avut o discuție despre alegerile locale parțiale, discuție de organizare.

Dacă aveți întrebări, vă răspund. Probabil că o să fie o întrebare, am mai răspuns zilele trecute: astăzi nu am discutat despre Guvern, nici nu puteam discuta despre Guvern, nefiind prim-ministrul la Comitetul Executiv Național, dar despre Guvern, despre activitatea guvernamentală, despre modul în care să susținem mai bine și să se comunice mai bine și din partea Guvernului, și între Guvern, colegii din Parlament și colegii din partid, vom discuta într-un alt Comitet Executiv Național care va fi, poate, și mai interesant decât acesta.

Întrebare: Să înțelegem că PSD renunță la legea grațierii până când Ministerul Justiției vine cu un pachet complet de legi?

Liviu Dragnea: Nici eu, nici dumneavoastră nu reușim să dăm răspuns la o întrebare foarte importantă. Până la urmă, care va fi efectul acestei legi? Adică cum îmbunătățește situația din penitenciarele din România? Câți ies? Nu cumva locurile care se eliberează sunt umplute la loc? Tot așteptăm acel pachet de la Ministerul Justiției, am înțeles că nu trebuie să-l presăm. Nu-l presăm nici pe Minister, nici pe Guvern, dar doar această lege nu rezolvă nici situația din penitenciarele din România, nici celelalte subiecte care sunt mult mai profunde la care m-am referit și care se referă la situația din justiție despre care vreau să începem să vorbim în mod serios, nu dezbateri sau discuții virusate despre acest subiect care nu se mai termină, despre legea grațierii, despre grațierea corupților ș.a.m.d. Problemele din justiție sunt mult mai serioase.

Întrebare: Vine această discuție ca urmare a protestelor în stradă?

Liviu Dragnea: Nu. Vine această decizie ca urmare a faptului că poziția publică a PSD enunțată în mai multe rânduri în ultimele luni a fost încălcată. Este foarte simplu. Cu proteste sau fără proteste, cu reacția dumneavoastră sau fără reacția dumneavoastră, eu și colegii mei din conducere nu mai suntem de acord ca la două-trei zile să mai apară alt subiect de discuție parazit care nu este susținut de partid și care nu permite nici Guvernului, nici comunicatorilor PSD să explice ce se întâmplă cu programul de guvernare și care sunt măsurile pe care le luăm. Avem acum o lege foarte importantă în curs de finalizare, legea salarizării unitare, este foarte greu să mai vorbim despre ea, când noi trebuie să dăm explicații dacă grațiem sau nu faptele de corupție sau să explicăm gestul senzațional al domnului Bacalbașa la tribuna Parlamentului.

Întrebare: Ce se întâmplă tehnic cu proiectul?

Liviu Dragnea: O să ne gândim în aceste zile. Chiar contează foarte puțin ceea ce se va întâmpla la Senat. Până la sfârșitul săptămânii o să ne gândim împreună cu câțiva colegi și luni o să avem o întâlnire și cu colegii din ALDE, cu domnul Tăriceanu, și o să stabilim care este procedura. Ieri, de exemplu, am fost foarte supărat că nu s-a întrunit cvorumul la ședința comună. Ieri și aseară am sunat personal fiecare senator ca să mă asigur că va fi prezent joi și de-aici înainte o să mă implic personal atât în activitatea comisiilor de specialitate, cât și în modul cum se realizează prezența atât la comisii, cât și la plen, și la Senat, și la Cameră. Probabil că la Senat vom avea doar două prezențe, i-am scăpat, sunt deja plecați din țară și le este greu să se întoarcă până mâine. Unii care au avut bilete luate le-au anulat și o să fie prezenți.

Întrebare: Blocați această lege până când veți avea pachetul ministrului Toader?

Liviu Dragnea: Când va ajunge în Camera Deputaților, eu nu o să dau drumul la dezbateri și discuții și analize până când și eu, și colegii mei, și dumneavoastră vom înțelege, de fapt, care trebuie să fie rolul acestei legi și, dacă vin, al celorlalte legi care să lase loc la dezbaterea publică a subiectelor pe care vi le-am prezentat și pe care nu vreau să le mai reiau.

Întrebare: A fost reîntoarsă la Comisia Juridică din Senat. Noului președinte, domnului Cazanciuc, i-ați trasat vreo directivă? Sau liderului de grup? Trebuie să se dea și acolo un vot.

Liviu Dragnea: Păi eu sunt sigur că ei ascultă ce spun eu acum!

Întrebare: Domnul Șerban Nicolae spune că nu a greșit, că subiectul n-a fost dezbătut în vreo ședință a PSD. Cum se va desfășura de-acum activitatea parlamentarilor în raport cu dumneavoastră și cu forul PSD? Ar trebui să vină să vă spună înainte legile, inițiativele?

Liviu Dragnea: Noi am decis deja acest lucru și s-au făcut și publice aceste decizii și le-au asumat cu toții, și le-au asumat inclusiv atunci când făceam listele și când semnam listele respective și atunci n-a existat niciun candidat, nici senator, nici deputat, care să spună că nu este de acord cu acest model. Este singurul eficient și corect față de partidul care l-a susținut și față de susținătorii noștri din țară. Nicio decizie în Parlament, nicio inițiativă parlamentară nu va primi girul partidului, susținerea membrilor PSD din comisii sau din plen atâta timp cât de la partid nu este aprobat sau agreat. Partidul va urmări ca orice inițiativă să fie în interiorul programului de guvernare. Punct!

Întrebare: Mai e democrație în partid?

Liviu Dragnea: Păi explicați-mi dumneavoastră de ce nu este democrație! Am discutat mult acest subiect acum, în Comitetul Executiv Național. Le-am cerut colegilor mei să-și spună toți punctul de vedere, pentru că s-a discutat toată ședința subiectul Șerban Nicolae, și avem două variante: să funcționăm alandala – alandala! – și eu la fiecare conferință de presă să primesc întrebări de la dumneavoastră și să aflu atunci, în direct, despre inițiative foarte bune, foarte interesante pentru România și pentru români, de care partidul nu știe sau să nu uităm că am fost votați de 45% dintre români pentru un program de guvernare pe care trebuie să-l punem în practică. Nu mai vrem nici conducerea partidului, nici Guvernul ca, în loc să spunem cum implementăm programul și calendarul pe care-l avem, să explicăm și să ne justificăm că acea inițiativă n-are girul partidului.

Întrebare: Subiectul grațierii datează din 2013, de când a fost scandalul „Marțea neagră”. Guvernul a trimis acest proiect de lege în februarie. Suntem în mai, au trecut patru luni și patru ani de la primul scandal. De cât timp are nevoie PSD să își dea seama dacă este oportună grațierea sau nu?

Liviu Dragnea: M-ați pierdut aici! M-ați dus prin 2013, ați făcut o construcție logică mult prea complicată, sincer!

Întrebare: Patru ani de zile de la primul scandal pe grațiere, PSD încă nu și-a dat seama dacă este oportună sau nu!

Liviu Dragnea: Ați tras concluzia, vă mulțumesc! Cred că am fost foarte clar: avem nevoie de o zi sau de o lună sau de trei luni de zile până când o să vedem dacă Ministerul Justiției ne prezintă și celelalte proiecte de legi care să dea răspuns la toate problemele ridicate din justiție, ridicate chiar și de către dumneavoastră din când în când, mai rar, e adevărat!

Întrebare: Cât timp îi mai dați domnului Tudorel Toader?

Liviu Dragnea: Eu nu dau timp, că eu nu sunt dătătorul de timp pentru Guvern. Partidul o să-i dea timp.

Întrebare: Cum vi se pare ideea vehiculată public de plafonare a indemnizațiilor, în condițiile în care contribuțiile nu sunt plafonate?

Liviu Dragnea: Ca de obicei, s-a comunicat foarte prost.

Întrebare: Cine este de vină?

Liviu Dragnea: Cei care comunică foarte prost.

Întrebare: Prima dată a ieșit vicepremierul Sevil Shhaideh.

Liviu Dragnea: Cei care comunică foarte prost sunt cei vinovați. Degeaba ne spun nouă în spatele ușilor închise că sunt indemnizații uriașe și e nevoie să fie plafonate dacă nu explică acest lucru înainte. N-au explicat, să fie sănătoși!

Întrebare: Cum explicați faptul că ministrul de Finanțe nu a venit în fața comisiilor, unde trebuia să fie audiat pentru execuția bugetară? Tot este chemat, nu ajunge.

Liviu Dragnea: Nu știu. Nu mă întrebați pe mine acest lucru. Acum aflu. O să mă interesez. O să-mi iau jumătate de normă la Guvern!

Întrebare: Susțineți o lege mai aspră pentru cei care maltratează animalele?

Liviu Dragnea: Da, da.

Întrebare: Veți vorbi cu colegii dumneavoastră?

Liviu Dragnea: Da.

Întrebare: Chiar această inițiativă care prevede până la 7 ani de închisoare?

Liviu Dragnea: Nu știu dacă 7 ani de închisoare, dar trebuie să fie o legislație foarte aspră, pentru că toți trebuie să ne aducem contribuția, în așa fel încât în societatea românească să nu lăsăm să se răspândească foarte mult violența.

Întrebare: Ce părere aveți despre cei care chinuie animalele? Cum i-ați descrie?

Liviu Dragnea: Niște animale.

Întrebare: Ce părere aveți despre faptul că domnul Rădulescu a fost pus sub acuzare?

Liviu Dragnea: Nu vreau să discut, nu vreau să influențez ceea ce se întâmplă acolo. Noi am avut o poziție față de acele declarații nefericite, ca la domnul Bacalbașa, deși nu știu dacă la domnul Bacalbașa a fost ceva nefericit!

Întrebare: Comisia de monitorizare a analizat programul de convergență care a fost adoptat vineri de Guvern și care propune plafonarea indemnizațiilor pentru creșterea copilului?

Liviu Dragnea: Tocmai vă spuneam că a fost o greșeală de comunicare, cum a fost în cazul de la Comisia Juridică de la Senat: nu mai acceptăm nici eu, nici colegii din conducere să aflăm de la televizor despre astfel de inițiative până nu le discutăm în partid, pentru că, din câte îmi aduc eu aminte, le-am cerut tuturor colegilor mei să înțeleagă că n-au trecut decât câteva luni, deci nu pot uita ce s-a întâmplat în campanie. Partidul a câștigat aceste alegeri pe baza unui program de guvernare. Orice altă inițiativă pe lângă programul de guvernare trebuie să fie discutată foarte serios în partid.

Întrebare: Ați avut un cuvânt de spus în cadrul programului de convergență?

Liviu Dragnea: Tocmai v-am spus că nu. Deocamdată! Am înțeles că e doar un proiect.

Întrebare: Care a fost adoptat de Guvern.

Liviu Dragnea: Și care va fi finalizat unde?

Întrebare: În cazul Olguței Vasilescu sau a altor miniștri veți lua măsuri de sancționare pentru aceste decizii?

Liviu Dragnea: A fost doar o mustrare verbală. Sper să nu se mai întâmple.

Întrebare: Ați discutat despre indemnizații astăzi în CEX?

Liviu Dragnea: Da.

Întrebare: Și decizia a fost să se renunțe la această idee a plafonării?

Liviu Dragnea: Eu am spus care este punctul meu de vedere. O să văd ce fac ei, pentru că, până la urmă, vor trebui transpuse în niște legi în Parlament și am vorbit astăzi, cum v-am spus și dumneavoastră, despre coerența comunicării și despre coerența actului guvernamental și legislativ.

Întrebare: Dacă ar fi mai bine argumentat, ați susține acest lucru?

Liviu Dragnea: Când o să fie bine argumentat, da, putem discuta. Deocamdată nu, pentru că nici eu, nici dumneavoastră nu știm exact câte cazuri de mega-indemnizații sunt. Aceasta este, de fapt, problema.

Întrebare: Cum e posibil ca un ministru să spună în spațiul public că plafonează indemnizațiile fără să aibă un fundament minim, să ne spună care este câștigul bugetar în urma acestei plafonări?

Liviu Dragnea: Sigur există acest fundament, numai că au căpătat un obicei prost: sunt buni miniștri, au un act bun de guvernare, numai că ei comunică doar efectele, uitând să comunice înainte ceea ce a determinat acea măsură.

Întrebare: Dumneavoastră sunteți în posesia unor date de la doamna Vasilescu?

Liviu Dragnea: Sunt în posesia acestor date, dar cred că este jobul dumneaei și al Guvernului să le prezinte, deocamdată.

Întrebare: Referitor la revocarea lui Mișu Negrițoiu din fruntea ASF, domnul Negrițoiu a spus azi că nu înțelege motivele revocării, că nu a fost invitat în Parlament la o discuție și că orice hotărâre se va lua este ilegală și contestabilă. Vă așteptați să facă o contestație la revocare?

Liviu Dragnea: Eu cred că ar trebui să ne facă plângere penală tuturor, bineînțeles!

Întrebare: Dumneavoastră susțineți principiul de a fi plafonate aceste indemnizații?

Liviu Dragnea: Iertați-mă, am răspuns de cinci ori la această întrebare. Am cinci variațiuni! Subiectul nu se închide astăzi. Eu v-am spus că așa cum a fost prezentat nu pot fi de acord să plafonăm. Să vedem, trebuie să ne prezinte Guvernul de ce susține această măsură. Dacă argumentele sunt serioase, putem discuta. Dacă nu sunt serioase, nu-s de acord.

Întrebare: În februarie Guvernul nu a mai plafonat și CASS. Ar trebui plafonat?

Liviu Dragnea: Am discutat și ieri despre acest subiect, am răspuns și acum de șapte ori, cred că este suficient, sincer!

Întrebare: Dumneavoastră spuneți că „o să vedem, dacă așa, dacă nu”. Dacă așa, dacă nu cum? E domnul Dobre lângă dumneavoastră de la Muncă!

Liviu Dragnea: Vă rog, discutați cu el.

Mulțumesc mult!