04.06.2018

Conferință de presă susținută de Liviu Dragnea, președintele PSD, după ședința Comitetului Executiv Național al PSD, la Palatul Parlamentului

PSD

Mitingul va avea loc începând cu ora 8 seara în Piața Victoriei. Este un miting organizat împotriva abuzurilor care se întâmplă în România de mult timp. Este un miting împotriva faptului că democrația și statul de drept sunt puse serios sub semnul întrebării, putem spune și mai dur, sunt afectate de câțiva ani buni în România. Facem acest miting pentru a arăta că suntem deciși să mergem până la capăt pentru ca România să devină o țară democratică, o țară în care libertățile și drepturile fundamentale ale cetățenilor sunt respectate, așa cum scrie și în Constituția României și așa cum scrie și în toate tratatele internaționale pe care România le-a semnat. Îi așteptăm pe toți cei care doresc să trăiască într-o țară liberă, într-o țară în care să nu mai fie instituții aflate sub teroare, într-o țară în care din cauza unei propagande toxice uriașe se pune problema ca o structură nelegitimă, obscură, subterană să paraziteze instituțiile statului, deciziile și să influențeze într-un mod ocult decizii importante, să permită abuzuri, să permită intruziuni ilegale și neconstituționale în viața privată a oricărei persoane, să permită ca cetățeni români, firme românești să fie închise, să permită ca zeci, sute, mii de destine să fie distruse, având în vedere niște interese care nu tot timpul sunt numai din interior.

Acesta a fost principalul subiect pe care l-am discutat astăzi, chestiuni de organizare.


 

Întrebare: Ce instituții se află sub teroare? Ce instituții fac abuzuri la noi în țară?

Liviu Dragnea: O să vi le nominalizez la miting, dar le știți, s-a tot vorbit despre ele. Ați văzut imagini, ați văzut înregistrări, ați văzut documente, protocoale secrete. Sunt instituțiile de forță. Ne interesează să protejăm justiția, să-i protejăm pe cei care înfăptuiesc justiția. Nu am spus-o acum prima dată, o spun de mult timp, ne interesează ca judecătorii din România să nu mai aibă niciun fel de influențe nici din partea unor instituții care trebuie să se ocupe de securitatea națională, nici din partea unor instituții care trebuie să se ocupe de cercetări în cadrul legii, nu cercetări abuzive.


 

Întrebare: CCR este o instituție aflată sub teroare sau care face abuzuri?

Liviu Dragnea: În condițiile în care statul paralel format din oameni din diverse instituții, oameni nealeși, oameni nelegitimi, au acționat cum au acționat în ultimii ani, oricine din această țară, un cetățean simplu, o firmă, indiferent cât ar fi de mică, sau orice șef de instituție s-au putut afla sub această teroare și amenințare.


 

Întrebare: Colegi de-ai dumneavoastră au avansat ideea suspendării președintelui. Vă alăturați acestei idei?

Liviu Dragnea: Vreau să fac o precizare, cu scuzele de rigoare, noi nu avem o decizie a Curții Constituționale până în acest moment. Avem un comunicat. În momentul în care decizia Curții Constituționale, care cuprinde dispozitivul și motivarea, va fi publicată în „Monitorul Oficial”, atunci o să așteptăm să vedem ce face președintele și vom decide și vom acționa în consecință. Ce vă pot spune cu toată seriozitatea: nu vom fi de acord ca cineva, indiferent cine ar fi acela, să se plaseze deasupra legii sau deasupra Constituției. În afară de aceste idei avansate din partea unor colegi foarte avansați de la noi pe care nu le-am discutat în partid până acum și n-avem de ce, pentru că n-avem o decizie a Curții, am văzut și multe alte prostii fără margini în spațiul public. De exemplu, ideea năstrușnică a domnului Cioloș să se organizeze un referendum pentru a se pune în discuție o decizie a Curții Constituționale. Am văzut un alt lider de partid, denunțătorul de serviciu, care spunea că deciziile Curții nu sunt opozabile președintelui României. Am văzut și alte susțineri tot în acest registru. Ce mi se pare mie foarte grav este că de aici poți să tragi concluzia că acești oameni au o atitudine ca și cum ar susține ideea de dictatură în România. Când susții că niște decizii ale Curții Constituționale, unul dintre pilonii fundamentali ai statului de drept, nu trebuie să fie respectate, atunci sigur că democrația te deranjează. Democrația nu este bună doar când apar niște decizii, hotărâri care convin unora. Are bune și rele, este singurul sistem care funcționează și care permite să funcționeze un stat democratic și atunci sunt decizii care trebuie respectate. Mi s-a părut foarte grav, dincolo de faptul că nici măcar nu știu dacă ei cred în așa ceva, dar înseamnă că susțin un sistem nedemocratic.


 

Întrebare: Referendumul este caracteristic dictaturilor?

Liviu Dragnea: Foarte inteligentă întrebare! Referendumul nu poate fi organizat pentru a se desființa o hotărâre judecătorească sau o decizie a Curții Constituționale. Un referendum nu se poate organiza împotriva Constituției. Este foarte simplu. În momentul în care se pune această problemă, înseamnă că este o intenție clară de a afecta democrația. E simplu!


 

Întrebare: Sunt alte motive de suspendare a președintelui?

Liviu Dragnea: Acest subiect nu a fost discutat în partid, deci n-am de ce să-l comentez cu dumneavoastră. Pentru noi, la această oră, nu este un subiect.


 

Întrebare: Ioan Dârzu spunea că președintele nu respectă Constituția, în doi ani nu a desemnat pe cineva la SIE. Împărtășiți această poziție?

Liviu Dragnea: Încă o dată vă spun, n-am discutat în partid acest lucru. Am auzit ce-a spus domnul Dârzu, am auzit ce a mai spus și alt coleg. Noi astăzi în partid am decis, așa cum era normal, să vedem dacă și când va apărea decizia Curții și să avem pe ce să vorbim.


 

Întrebare: Nu vă este teamă că acest miting organizat pe 9 va fi asociat cu o posibilă decizie a instanței în cazul dumneavoastră?

Liviu Dragnea: Sincer, nu văd legătura, dar dacă o forțați dumneavoastră, e-n regulă. Noi am hotărât să facem mitingul pe 9 iunie mai demult. Eu chiar n-aveam informații și nu am informații când se decide pronunțarea.

Întrebare: Credeți că sunt necesare consultări cu partidele după decizia CCR?

Liviu Dragnea: Eu nu-i spun președintelui României să facă ce i se spune. Eu îi spun președintelui României să facă ceea ce trebuie, așa cum reiese din atribuțiile constituționale și de garant al respectării Constituției în România.


 

Întrebare: Ați participa la o astfel de discuție dacă ar fi cazul?

Liviu Dragnea: Haideți să nu vorbim cu „dacă și cu parcă”. Dacă o să fie o invitație, nu văd motive să o refuz.


 

Întrebare: La miting vin și lideri din afara țării? Veți fi și dumneavoastră, și domnul Tăriceanu?

Liviu Dragnea: Domnul Tăriceanu nu e lider al Partidului Social Democrat, dar nu vor fi toți membrii PSD dintr-un motiv foarte simplu, neplăcut, dar simplu. Am discutat și astăzi, și săptămânile trecute, în România n-am găsit o capacitate logistică suficientă să putem aduce toți membrii de partid și o mare parte dintre simpatizanții noștri, dar, sigur, liderii de partid vor fi acolo. Eu voi fi acolo, chiar o să și spun câteva lucruri.


 

Întrebare: Cum vede PSD plecările din partid în ultima vreme?

Liviu Dragnea: Majoritatea parlamentară nu este fragilizată. La PSD tot timpul s-a întâmplat așa în istoria partidului, care începe din 2001, practic. Nici PSD nu e fragilizat, nici coaliția majoritară.


 

Întrebare: Purtați negocieri cu cei de la PMP?

Liviu Dragnea: Da, se tot discută.


 

Întrebare: În aceeași zi are loc și un alt eveniment, comunitatea LGBT are un miting care pornește din Piața Victoriei. S-ar putea întâlni cele două mitinguri?

Liviu Dragnea: Nu, sunt ore diferite. Noi facem, totuși, miting autorizat, respectând toate procedurile legale. Instituțiile nu puteau aproba două mitinguri în același timp, aceeași oră, același loc.


 

Întrebare: SRI și DNA sunt cele două instituții care fac presiuni și abuzuri?

Liviu Dragnea: Nu numai. Eu aș vrea să fiți prezenți și la miting. Dacă vă spun tot acum, n-o să mai fie interesant mitingul.


 

Întrebare: Câți oameni veți aduce la miting?

Liviu Dragnea: Câteva sute de mii.


 

Întrebare: Victor Ponta a cerut înființarea unui grup parlamentar din acei 11 foști social-democrați. Cum vedeți acest demers?

Liviu Dragnea: Am înțeles că nu e regulamentară solicitarea.


 

Întrebare: Dânsul invocă o decizie a CCR.

Liviu Dragnea: Totuși, în Parlament, noi lucrăm după niște reguli. Sunt comisii care își spun niște puncte de vedere, după care ajungem la vot. Habar nu am ce-au pus în motivare sau ce argumente sunt pentru sau contra.


 

Întrebare: Vă mențineți afirmația că este o atitudine de șobolan a doi foști premieri?

Liviu Dragnea: Da.


 

Întrebare: Faceți referire la Victor Ponta și la Mihai Tudose?

Liviu Dragnea: V-am răspuns la întrebare.


 

Întrebare: I-ați denumit pe cei plecați din PSD trădători.

Liviu Dragnea: Eu?


 

Întrebare: Colegii dumneavoastră. Pe cei care vin în PSD cum îi denumim?

Liviu Dragnea: Nu știu. Din moment ce nu am făcut eu acea afirmație, nu îmi puneți mie această întrebare.


 

Întrebare: Este un membru al CSM care ridică problema domnului Lăzăroiu de la CCR, care are un mandat de nouă ani, care a încălcat Constituția stând acolo mai mult decât îi prevedea statutul.

Liviu Dragnea: Să-l aresteze! Sincer, cum aș putea comenta eu asemenea prostie? Eu știu că membrii CSM au alte atribuții, așa știu eu, așa scrie în legile de funcționare și în regulamente, nu să-și dea cu părerea și să atace alte instituții. N-am de ce să comentez această intervenție politică.


 

Întrebare: Ați mai discutat în partid despre pilonul II?

Liviu Dragnea: O să vă spunem când se întâmplă, e simplu. Nu mai puneți un subiect care nu este de actualitate. Când se va întâmpla, eu personal o să vi-l prezint. E foarte bine că apar scenarii, este o campanie susținută de anumite societăți care au interese, nici măcar nu-i condamn pentru acest lucru, dar eu nu vreau să rostogolesc sau să măresc un subiect, să dezvolt un subiect care nu este de actualitate acum. Când totul va fi gata, eu personal o să vă prezint, ca în campania electorală, care este situația, după ce Guvernul ne va prezenta în coaliție și împreună cu domnul Tăriceanu și cu ceilalți colegi din coaliție vom lua o decizie.


 

Întrebare: Un orizont de timp?

Liviu Dragnea: O perioadă rezonabilă.


 

Întrebare: Vă mențineți poziția că ar trebui desecretizat memorandumul referitor la Israel?

Liviu Dragnea: Mai spun încă o dată că ar trebui desecretizate toate protocoalele. De asemenea, toate instituțiile la care Guvernul a trimis solicitări pentru a desecretiza marele secret cu lista de imobile care le-au fost repartizate să accepte, totuși, acest lucru, pentru că nu văd de ce ar trebui să-l ascundă.

Întrebare: Aveți emoții cu privire la decizia instanței de vineri?

Liviu Dragnea: Oricine are emoții. Oricine ar avea emoții.


 

Întrebare: Aveți încredere în justiție că va lua o decizie așa cum se cuvine?

Liviu Dragnea: Da, cum am afirmat în permanență, mi-am susținut și îmi susțin cu tărie nevinovăția mea și sper ca tot ce s-a discutat pe parcursul procesului să fi convins judecătorii că sunt nevinovat.

Vă mulțumesc mult, vă doresc o zi bună!

Urmărește-ne pe Facebook YouTube Twitter

Acest site foloseşte cookie-uri. Prin continuarea navigării, eşti de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Partidul Social Democrat respectă și aplică noua politică de protecție a datelor cu caracter personal și modificările propuse de Regulamentul (UE) 2016/679. Înainte de a continua navigarea te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de confidențialitate, prelucrare și protecția datelor cu caracter personal. ÎNCHIDE