14.05.2018

Conferință de presă susţinută de Liviu Dragnea, preşedintele PSD, după şedinţa Biroului Permanent Naţional al PSD, la Palatul Parlamentului

Doamna prim-ministru a făcut o scurtă informare despre schema de ajutor de stat. În această săptămână vor începe întâlniri care vor continua și în perioada imediat următoare, o perioadă care nu trebuie să fie lungită, întâlniri cu companiile străine, dar și, în mod special, cu companiile românești pentru a se prezenta schema de ajutor de stat adresată, pe de o parte, companiilor care investesc peste 10 milioane de euro, de asemenea, o altă schemă de ajutor de stat companiilor care investesc până în 5 milioane de euro și care trebuie să investească în județele cu rată a șomajului mai mare de 5%, o schemă de ajutor de stat pentru industria cinematografică și în domeniul inovării, de asemenea, o schemă de ajutor de stat pentru grădinițe și locuințe de serviciu și o schemă de ajutor de stat pentru construcția de rezidențe pentru seniori, pentru pensionari, care să aibă condiții de cazare foarte bune.

De asemenea, am discutat despre legislația în domeniul achizițiilor publice. S-a lucrat la acest proiect de ordonanță în consultare, cred, cu aproape toate instituțiile interesate, cu toate asociațiile interesate, cu mediul de afaceri, cu autoritățile locale, astfel încât să fie atinse obiectivele de clarificare, de simplificare și de scurtare cât de mult este posibil a perioadelor necesare pentru procedurile de achiziții, pentru că România nu poate spera în continuare la o dezvoltare serioasă, dacă așteptăm trei, patru, cinci, șase sau chiar șapte ani până când se finalizează o procedură de contestație. Cel mai târziu săptămâna viitoare Guvernul este așteptat să adopte această ordonanță care face parte dintr-un pachet mai amplu care să stimuleze investițiile în România, în primul rând investițiile publice, pentru a descătușa procedurile de achiziție atât la nivelul autorităților locale, cât și la nivelul autorităților centrale. Așa cum s-a discutat săptămâna trecută, luni, în Biroul Permanent Național, Guvernul a adoptat joi ordonanța privind parteneriatul public-privat, care este o ordonanță așteptată și care va contribui serios la relansarea programului de investiții publice în România.

De asemenea, doamna prim-ministru a făcut o scurtă informare în urma vizitei pe care a avut-o la Vatican și în urma întâlnirii și discuției pe care a avut-o cu Suveranul Pontif. Ne-a spus și nouă în Biroul Permanent Național ceea ce a spus și public, câteva elemente din discuția pe care a avut-o cu Papa.

Întrebare: A rămas o nelămurire: Suveranul Pontif va face o vizită în România sau nu?

Liviu Dragnea: Da, a apărut această nelămurire ca efect al unei acțiuni imposibil de acceptat din partea președintelui Iohannis, dintr-un șir lung de acțiuni care urmărește să saboteze sau să submineze orice activitate pe care o are Guvernul sau majoritatea parlamentară. Așa cum a spus și public, doamna prim-ministru i-a făcut o invitație Suveranului Pontif de a vizita România. Răspunsul a fost că în 2018 nu se poate. Este o discuție pe care a avut-o ulterior doamna prim-ministru Dăncilă și cu cel care este în fapt prim-ministrul Vaticanului. Anul 2018 este programat deja pentru Papă și Papa a promis că în 2019, chiar a spus în prima parte a anului, va vizita România. De ce a început tot acest scandal – dacă îi putem spune așa – pe marginea acestui subiect este greu de înțeles. Oricine îl invită pe Suveranul Pontif și primește o acceptare este un lucru bun pentru România. Ceea ce s-a întâmplat ulterior pentru noi este imposibil de acceptat. Modul în care președintele Iohannis reacționează, în care jignește cu fiecare ieșire publică este deocamdată pentru noi greu de explicat, dar vom găsi explicațiile reale în perioada imediat următoare. Aceasta a fost discuția pe care a avut-o cu Suveranul Pontif și doamna prim-ministru nu și-ar fi permis niciodată să spună public lucruri care n-au fost discutate sau să spună lucruri care s-ar fi convenit să nu se facă publice. Așa se face la orice întâlnire externă.

Întrebare: Deci n-a fost încălcată nicio regulă protocolară, dat fiind răspunsul reprezentanților Bisericii Catolice?

Liviu Dragnea: Nu există niciun fel de încălcare a unei reguli protocolare. Eu înțeleg că este o supărare foarte mare de câte ori eu sau doamna Dăncilă avem un contact extern. Orice! Înțeleg că președintele Iohannis vrea să aibă control total și vrea să aibă exclusivitate pe tot ce înseamnă contacte externe. Înțeleg că vrea să conducă și Guvernul, înțeleg că vrea să aibă și autoritate asupra procurorilor din România, dar este dincolo de Constituție. Un prim-ministru dintr-un stat în care există un minim respect reciproc între instituții nu este boicotat sau subminat înainte, în timpul sau după o întâlnire externă pe care o are, pentru că nu o are în nume personal. Ceea ce se întâmplă în ultima perioadă nu face bine României.

Întrebare: Dar ce v-a informat doamna Dăncilă despre vizita făcută la Vatican?

Liviu Dragnea: Exact acest lucru v-am spus. Doamna prim-ministru sigur o să detalieze, probabil că într-o emisiune, despre această întâlnire, dar eu cred că cel mai important lucru pe care trebuia să vi-l spun și care a tot fost discutat în ultimele zile a fost legat de această invitație firească pe care a făcut-o Suveranului Pontif și care a acceptat-o. De ce e atâta deranj? Orice acțiune care nu-i profită președintelui sau care nu este generată de președinte trebuie să fie lovită? Trebuie să fie activați consilieri prezidențiali care să sune în anumite zone, care să pună presiune să nu apară confirmări? Eu vă spun că imaginea care se transmite în acest stil nu este o imagine bună pentru România, ceea ce nu înseamnă că prim-ministrul sau Guvernul trebuie să fie intimidați sau noi, majoritatea parlamentară, să fim intimidați. O să ne vedem de treabă, de programul de guvernare, de programul legislativ, cu toate piedicile puse. I-am rugat pe colegii mei să finalizeze un inventar: mi-au spus că avem până acum cel puțin 18 proiecte de legi care au fost blocate de Iohannis și ai lui, că trebuie să folosesc o expresie care este familiară domnului președinte. Ori majoritatea care îl aplaudă și îl susține necondiționat atacă la Curtea Constituțională, ori Președinția atacă la Curtea Constituțională, după care se retrimit la examinare, doar-doar legi importante pentru români, legi care fac parte din programul de guvernare și care ajută la dezvoltarea economică să fie întârziate, doar-doar la un moment dat cifrele economice n-o să fie bune. Din fericire pentru români și din păcate pentru președinte, cifrele economice arată bine în continuare și vor arăta și aceste proiecte de legi o să le adoptăm, cu toate piedicile puse. Este o acțiune, după părerea mea, de sabotaj și de subminare a Guvernului și a activității majorității parlamentare. În legătură cu amenințarea explicită a președintelui Iohannis la adresa prim-ministrului, după părerea noastră, este făcută într-un stil mafiot, în sensul că ar face bine să facă ce i se spune. Astfel de expresii și amenințări le-am văzut prin filme.

Întrebare: În contextul acestor atacuri, luați în calcul suspendarea președintelui Iohannis?

Liviu Dragnea: Nu luăm în calcul suspendarea președintelui Iohannis.

Întrebare: Spunea președintele că Guvernul face politică externă după ureche, în contextul în care România s-a opus unei declarații a UE privind Statul Israel. L-a chemat mâine pe ministrul de Externe la raport, să spunem așa, la Palatul Cotroceni. A primit domnul Meleșcanu un mandat din partea premierului?

Liviu Dragnea: Încep cu un exemplu: știți că a fost un comunicat și în legătură cu situația din Iran, cu protocolul cu Iran. Acel comunicat a fost lucrat de către Ministerul de Externe împreună cu Bogdan Aurescu, consilier prezidențial pe politică externă. E o primă informație. În al doilea rând, m-am interesat și eu ulterior, pentru că nu îi dau eu mandat reprezentantului diplomatic al nostru la Bruxelles, mandatul primit de acesta a fost unul foarte echilibrat și eu cred că ministrul de Externe ar trebui să vorbească mult mai clar despre ceea ce conținea acest mandat, un mandat echilibrat din partea României. Bineînțeles că președintele Iohannis ori l-a citit și nu-l interesează, ori nu l-a citit și știa că trebuie să atace. În al treilea rând, am văzut că domnul președinte Iohannis și nu numai el, și cei care îl susțin și aplaudacii din jurul dumnealui, a început să vorbească despre faptul că noi promovăm euroscepticismul, că suntem antieuropeni. Îi pun o întrebare foarte serioasă, că tot a fost în America și s-a lăudat cu 2% din Produsul Intern Brut, unde n-are niciun merit: a fi proamerican înseamnă în viziunea dumnealui a fi antieuropean? Este o întrebare la care poate da un răspuns nu după ureche, așa cum prezintă datele mincinoase. În ceea ce privește convocarea la ordin a ministrului de Externe, este o decizie pe care o va lua doamna prim-ministru după o discuție cu domnul ministru Meleșcanu, dar aici vreau să spun două lucruri: la singura întâlnire pe care am avut-o după instalarea Guvernului condus de doamna Dăncilă de la Cotroceni, președintele Iohannis, doamna prim-ministru și cu mine, printre alte lucruri convenite s-a stabilit că președintele sau consilierii prezidențiali sau șefii de cabinet ai consilierilor prezidențiali nu convoacă și nu cer miniștrilor să vină la întâlniri la Cotroceni, ci este o discuție care are loc între președinte și prim-ministru, președintele discută cu prim-ministrul, îi spune că vrea să aibă o întâlnire cu un ministru sau mai mulți miniștri și amândoi convin să aibă loc această întâlnire. Acest lucru nu s-a respectat niciodată și va decide doamna prim-ministru ce se întâmplă, pentru că președintele nu conduce Guvernul, chiar dacă își dorește acest lucru și orice face Guvernul fără să-l întrebe – nici nu poți să-l întrebi tot timpul, pentru că nu este foarte ușor de găsit – îl deranjează. Va comunica doamna prim-ministru, va comunica ministrul de Externe dacă va avea loc această întâlnire, nu este o problemă a PSD.

Întrebare: Ați spus că România a avut o poziție echilibrată. Care a fost poziția?

Liviu Dragnea: Poziția a fost de susținere în continuare a procesului de pace, de stimulare a continuării negocierilor. Eu vreau să vă spun încă o dată că cer ca ministrul de Externe să prezinte mai clar ce a conținut acel mandat și cu aceasta subiectul este încheiat.

Întrebare: Dar ce anume din acea declarație nu s-a ridicat la nivelul așteptărilor României?

Liviu Dragnea: Ce s-a votat? Știți că a fost vreun vot? Haideți să nu ne jucăm dacă nu știm bine un subiect, e sfatul meu. Sfatul meu este să nu lansăm pe piață tot felul de informații, din convingerea că publicul nu este la curent și ia doar informațiile greșite ale noastre. Nu s-a făcut niciun vot acolo.

Întrebare: Este vorba despre o asumare publică a statelor membre.

Liviu Dragnea: Asumare publică a ce?

Întrebare: A acestei declarații.

Liviu Dragnea: Care conținea ce?

Întrebare: O poziție critică la adresa statelor care vor să-și mute ambasada în Ierusalim.

Liviu Dragnea: Mandatul pe care înțeleg că l-a avut a fost unul echilibrat și eu vă spun încă o dată poziția mea: unde, cu cine s-a consultat președintele Iohannis, cu cine s-au consultat cei cu epoleți care activează la diverse site-uri sau publicații ca să considere și să decidă că interesul României este să iasă public și să condamne o acțiune a Statelor Unite. Aici trebuie să vină explicații foarte clare, în condițiile în care noi suntem membri NATO, în condițiile în care pentru noi acțiunile de dezvoltare a înzestrării Armatei, de dezvoltare a industriei de apărare, de dezvoltare a Parteneriatului Strategic cu Statele Unite, de poziție geografică foarte aproape de Rusia, să ne explice de ce România trebuie să aibă o acțiune de condamnare a principalului și puternicului aliat strategic Statele Unite. Când vom avea aceste explicații asumate clar, explicate clar, nu după ureche, atunci putem discuta, dar România să fie aruncată într-o dispută cu Statele Unite eu nu sunt de acord. Cine vrea să facă acest lucru să-și asume și să explice!

Întrebare: Cu cine s-a consultat ministrul Meleșcanu?

Liviu Dragnea: Ministerul de Externe are atribuții foarte clare. Ministrul de Externe trimite propuneri de mandat și dă sarcini reprezentanțelor diplomatice ale României. Vreau să înțelegeți un lucru: toți am sperat că epoca Băsescu s-a terminat. Se pare că epoca Iohannis este mai rea decât epoca Băsescu. Nu există în România în Constituție funcția de „tătuc”, există funcția de președinte cu niște atribuții clare, cu limite clare în Constituția României. Noi nu putem să stăm indiferenți, să vedem că niște aventuri generate de interesele altora pot pune România într-o situație de confruntare cu Statele Unite. Eu nu accept așa ceva și voi face tot ce-mi stă în putință legal și constituțional și politic să prevenim o astfel de atitudine și poziție.

Întrebare: La ce amenințare explicită a președintelui v-ați referit exact?

Liviu Dragnea: Când i-a spus doamnei prim-ministru, când i-a transmis că ar fi bine să facă ce i se spune.

Întrebare: Spuneați că Dan Tăpălagă ar trebui să fie anchetat pentru faptul că a aflat pe surse acea aprobare a memorandumului în Guvern…

Liviu Dragnea: Vreau să vă dezamăgesc puțin și pe dumneavoastră, și pe cei care au postat, și pe cei care se victimizează și care îl victimizează pe acest jurnalist deosebit, care, apropo, zilele trecute mergea pe la un fost angajat de la o societate din Teleorman să-i ofere bani ca să dea nu știu ce informație despre fiul meu. Este, totuși, o componentă serioasă a jurnalismului. Deci: eu nu am spus să fie anchetat domnul Dan Tăpălagă, eu am spus să se verifice să se cerceteze în ce mod au ieșit informații din Guvern, fiind cazul unei hotărâri de Guvern confidențiale. Despre acest lucru e vorba, nu despre anchetarea domnului Dan Tăpălagă. Doamne-ferește să mă gândesc la așa ceva!

Întrebare: Dar dumneavoastră de unde știați? Spuneați că ați văzut informații apărute în presă.

Liviu Dragnea: Exact, ca mine le-au văzut toți.

Întrebare: Dumneavoastră aveți încredere în domnul Tăpălagă?

Liviu Dragnea: Eu îl rog pe domnul Iohannis să vă programeze, să fiți mult mai structurați când vorbiți la microfon, pentru că se canibalizează întrebările dumneavoastră. Și eu, și domnul președinte Iohannis am început să discutăm despre acest subiect după ce a ieșit de la G4Media, îi și promovez site-ul. Amândoi am avut încredere în această informație, este un om foarte informat, cu ștate vechi.

Întrebare: Ați anunțat o decizie a Guvernului pe baza unui material scris de un jurnalist în presă?

Liviu Dragnea: Eu știu exact ce am spus în acea emisiune, că am citit în presă despre acest lucru și dacă Guvernul a adoptat această măsură este un lucru bun pe care eu îl susțin, pentru că eu îl susținusem și înainte public.

Întrebare: Președintele a anunțat că va contesta la CCR modificările aduse la legea referendumului. Le-ați spus colegilor în ședință că încalcă Constituția prin această decizie.

Liviu Dragnea: V-am spus și prin mesaje că luați informații proaste de la oameni care vă mint. Eu nu am spus așa ceva în Biroul Permanent Național, că președintele încalcă Constituția. Alți colegi au spus că încalcă Constituția, eu nu sunt constituțonalist. Dar, referitor la întrebarea dumneavoastră, că de fapt acest lucru este important, eu constat că o inițiativă, o dorință a peste trei milioane de români este blocată de președintele României. Practic, președintele Klaus Werner Iohannis blochează dorința românilor de a se exprima printr-un referendum, dincolo de opțiunile dumnealui pe care nu le judec, fiecare cu opțiunile dumnealui în ceea ce privește subiectul în speță. Asistăm la o atitudine abuzivă a președintelui de a bloca o dorință pentru a se organiza un referendum și românii să spună da sau nu la o întrebare.

Întrebare: Mitingul PSD este anulat sau amânat?

Liviu Dragnea: O să îi răspund dumneaei, pentru că am conversat prin SMS ieri, conversație care m-a onorat, îmi spunea că mitingul s-a anulat. Eu nu știu de unde vă luați aceste informații, sincer. Mitingul se va organiza atunci când vom ști care este calendarul. Este a zecea oară când o spun.

Vă mulțumesc mult, vă doresc o zi bună!