12.09.2017

Conferinţă de presă susţinută de Liviu Dragnea, Mihai Tudose, Mihai Fifor şi Gheorghe Şimon după reuniunea BPN lărgit al PSD, la Palatul Parlamentului

Liviu Dragnea: Am avut o ședință a Biroului Permanent Național și cu o mare parte a membrilor Comitetului Executiv Național, unde am adoptat câteva hotărâri. Așa cum bine știți, ați aflat înaintea noastră, Comitetul Executiv Național a făcut două propuneri către prim-ministru, respectiv Mihai Fifor la Apărare, ministrul Apărării, iar la Economie domnul Gheorghe Șimon. Am avut în ultimele zile mai multe discuții cu prim-ministrul referitoare la nominalizarea pentru ministrul Apărării. Amândouă sunt posturi importante și, până la urmă, decizia comună pe care am prezentat-o colegilor mei astăzi a fost Mihai Fifor, pentru că este un om responsabil, are avantajul că în ultimele luni a lucrat la Ministerul Economiei ca ministru, a mers prin țară la obiective economice și în această perioadă a lucrat foarte mult împreună cu Ministerul Apărării pentru industria de apărare. Gheorghe Șimon este un om cu experiență foarte mare în economie, are o activitate veche în Partidul Social Democrat – acest lucru contează – atât administrativă, cât și în economia reală, lucrând în zona privată cu mulți ani înainte. Este vicepreședintele partidului, este inginer, deci are toate argumentele pentru a fi un ministru al Economiei bun și va avea o colaborare foarte bună cu ministrul Apărării.

Pentru a răspunde la o întrebare pe care sigur o să mi-o puneți, da, aseară l-am sunat pe președintele României, pentru că este firesc să se întâmple așa. Discutăm despre doi membri CSAT, două posturi importante în Guvernul României. Eram împreună cu premierul Mihai Tudose, l-am sunat pe președinte, l-am informat care vor fi propunerile noastre astăzi și, sigur, a fost de acord.

Întrebare: Când va fi ceremonia?

Liviu Dragnea: Președintele a spus aseară, pe bună dreptate, că trebuie să se închidă rapid această situație și noi credem că astăzi se va face ceremonia. Sperăm să se facă astăzi. Deja premierul a trimis prin Secretariatul General documentele la Cotroceni.

Întrebare: Președintele a fost de acord?

Liviu Dragnea: În principiu, președintele a agreat aceste propuneri. Sigur că o să le analizeze de-abia după ce vor veni hârtiile oficial, dar aseară nu a avut o reacție de respingere, să nu fie de acord cu ele. Sigur, decizia va fi a dumnealui astăzi. Noi am făcut acel gest pentru că este un gest de normalitate și de civilizație ca președintele să nu afle din presă propunerile noastre.

Întrebare: O să avem un filozof la Apărare și un inginer la Economie?

Liviu Dragnea: Și noi ne asumăm faptul că suntem ingineri. A făcut o facultate grea, TCM, și acest lucru cred că îl ajută să fie un ministru al Economiei bun, iar Mihai Fifor are experiență destul de veche. Eu am lucrat cu el în anii trecuți și cred că va fi un ministru al Apărării foarte bun. Să știți că sunt foarte mulți filozofi în serviciile secrete, nu numai la noi, în general, în toată lumea. În principal, dintre filozofi și istorici se recrutează, ceea ce înseamnă că au viziune analitică.

Întrebare: Președintele Iohannis deja l-a respins în 2015 pentru Transporturi pentru că n-avea experiența necesară.

Liviu Dragnea: Am înțeles. Eu nu am aceleași informații pe care le aveți dumneavoastră cu ceea ce va face președintele Iohannis, dar Mihai Fifor este deja membru al Guvernului și a arătat în aceste luni că este un ministru bun și responsabil.

Întrebare: A fost vreo propunere făcută de președinte pentru acei 2% din PIB?

Liviu Dragnea: Nu, nu, n-am discutat acest lucru. Ar fi bine ca în viitorul apropiat să existe o întâlnire și cu președintele Senatului, și cu prim-ministrul, și cu cei doi miniștri, și cu președintele, pentru a discuta nu numai despre cei 2% pentru Apărare din acest an. Este vorba de strategia de achiziții pentru următorii 7-10 ani în România, ceea ce este important.

Întrebare: Este anunțată o vizită a ministrului Apărării în Statele Unite. Domnul Fifor va fi cel care o va efectua?

Liviu Dragnea: Dacă va fi invitat, da. Dacă va depune jurământul, da!

Întrebare: Adrian Țuțuianu rămâne președintele Comisiei SRI?

Liviu Dragnea: Nu. Va fi domnul Claudiu Manda. Am discutat de mai multe ori în partid. Mâine avem plen reunit.

Întrebare: Plata salariilor se va face până la data de 15?

Liviu Dragnea: Va fi făcută exact când trebuie să fie făcută.

Întrebare: Ce aplicații de mesagerie folosiți în acest moment, premierul Mihai Tudose și dumneavoastră, în afară de WhatsApp?

Liviu Dragnea: Avem și SMS-urile tradiționale, cred că și Signal, din când în când.

Întrebare: De ce folosiți Signal?

Liviu Dragnea: Păi de ce folosesc WhatsApp?

Întrebare: E mai bine criptat?

Liviu Dragnea: Nu. Am mai avut și Telegram, l-am șters și o să mai șterg și unul dintre acestea două, pentru că am deja trei aplicații și primesc pe toate trei și multe le pierd. Cred că o să rămân doar cu unul, cu acela tradițional e cel mai bine.

Întrebare: Spuneați că veți discuta și despre cuantumul sumelor forfetare. Ce se va întâmpla?

Liviu Dragnea: Am discutat cu cei doi lideri de grup de la Cameră și Senat, să vorbească cu ceilalți lideri de grup și să încerce să negocieze altceva, o altă formă.

Întrebare: Era o informație în presă că de aceste pensii speciale beneficiază femeile de serviciu, ospătarii, șoferii. Vi se pare OK această situație?

Liviu Dragnea: Nu. Deja prin ordonanță au adoptat niște plafonări nu numai pentru acești funcționari, dar o să discutăm despre pensiile speciale în general în perioada imediat următoare, nu doar despre funcționarii din Palatul Parlamentului.

Întrebare: Despre ce sumă vorbim pentru Camera Deputaților?

Liviu Dragnea: Nu știu pe dinafară, sincer. O să ceară Secretariatul General, aflu și vă informez.

Întrebare: Este o discuție despre faptul că Ministerul Energiei a solicitat celor de la Romgaz să vireze din profitul acestor companii către bugetul de stat câteva sute de milioane sub formă de dividende în avans.

Mihai Tudose: Dividendele, în mod cert, se dau acționarilor. Nu le-a jefuit nimeni, nu le-a luat nimeni ceea ce nu avea dreptul. Le-am luat acum, pentru că acum ne trebuiau, fiindcă vrem să începem niște proiecte foarte mari. Am dat un exemplu: Brașov-Ploiești. Se face pe bani naționali și trebuie să demonstrăm că avem măcar banii de început, pentru ca Banca Mondială să fie partener.

Întrebare: Este o problemă pentru aceste companii?

Mihai Tudose: Nu, nu este. Dacă dividendele acestea erau date către stat peste șase luni sau acum, din punctul meu de vedere este exact același lucru. Cu toate companiile s-a vorbit și s-a ținut cont de necesarul până la sfârșitul anului sau pe primele luni ale anului viitor. La toate companiile de stat s-a pus această problemă și s-a găsit această soluție. Acolo unde banii oricum nu erau angajați sau nu era nicio prognoză că vor fi necesari, s-au luat acum.

Întrebare: Cum veți consulta populația în legătură cu pilonul II de pensii?

Mihai Tudose: Dacă se ajunge în aceeași situație, nu va fi o consultare a populației, ci va fi prezentată situația și populația optează.

Întrebare: Luna viitoare este posibil să vedem un al patrulea ministru la Apărare?

Liviu Dragnea: Din câte știm noi, nu.

Întrebare: Au apărut primele efecte negative ale legii salarizării, ale interpretării ei. Sunt exemple concrete de primării de comune, lângă Târgu Jiu, în Suceava, primarii se plâng că nu mai au bani să plătească salariile din primărie. Intenționați să-i ajutați sau îi încurajați să revină la salariile de dinainte?

Mihai Tudose: Legea prevedea că ei pot să-și majoreze salariile în limita bugetară. Dacă au sărit de limita bugetară, e problema lor.

Liviu Dragnea: Pot să am o completare, că am o brumă de experiență? Împreună cu ei am hotărât ca mecanismul de salarizare să fie unul care să se bazeze foarte mult pe autonomia locală, dar în același timp și pe responsabilitatea celor care conduc primăriile, consiliul local și primarul, consilii județene, președinți de consilii județene. Ei n-au avut decât o limită minimă și una maximă. Nimeni nu i-a forțat să aibă foarte mulți angajați sau foarte puțini angajați. Singura condiție pusă este cea firească și gospodărească: în limita bugetului, adică în limita a câți bani au! Nu îmi permit să spun ce ar trebui să facă primarii. Ei trebuie să se gândească doar că cei care i-au ales îi urmăresc cu atenție și se gândesc dacă le mai dau votul sau nu. Ei trebuie să decidă dacă banii îi folosesc cu prioritate pentru dezvoltarea comunităților sau pentru salarizare.

Întrebare: Ați citit mesajul scris al domnului Matei pentru elevi? A devenit viral ieri pe Internet.

Liviu Dragnea: Nu știu despre el.

Întrebare: Vi-l citesc eu acum! „Pune-ți mâna pe carte, fiți cuminți și nu fumați în budă!”

Liviu Dragnea: Sfaturi bune.

Întrebare: O întrebare despre afirmația domnului Schulz făcută duminică în timpul unei dezbateri electorale din Germania. Spunea că a vorbit personal cu dumneavoastră și a spus că dacă era în România în timpul Ordonanței 13, ar fi ieșit în stradă. V-a spus așa ceva?

Liviu Dragnea: N-am avut plăcerea și onoarea să vorbesc cu domnul Schulz și mă abțin cu greu. Am fost sfătuit să mă abțin până când se termină alegerile în Germania.

Întrebare: Peste două săptămâni ne veți spune mai mult?

Liviu Dragnea: Da.

Întrebare: Există o lege în Parlament inițiată de cei de la UDMR privind schimbarea legii achizițiilor publice în privința administrației locale, ca să nu mai câștige cel mai mic preț, ci proiectul cu cel mai bun raport calitate-preț. Susțineți acest proiect?

Liviu Dragnea: Așteptăm să vină de la Guvern un punct de vedere. E un subiect extrem de important.

Întrebare: Cât a cheltuit Ministerul Apărării pentru înzestrarea Armatei în primele opt luni?

Mihai Tudose: Pentru înzestrare? Ceea ce se consideră a fi înzestrare, cred că vă referiți la bugetul de achiziții, nu cred că am voie să vă spun ce s-a cumpărat. Oricum, infim. Erau contracte aflate deja în derulare. Nu s-au încheiat contracte noi. Acum, în această perioadă, se vor încheia contracte noi. Informațiile din presă pe cât a cheltuit și pe ce a cheltuit Ministerul Apărării dați-mi voie să nu le iau în considerare.

Întrebare: Cum vedeți faptul că prețul carburanților la pompă a început să crească?

Mihai Tudose: E problema lor, nu? Dacă ei continuă, începem și noi să vedem de unde și cum putem regla situația. Prețul nu poate doar să scadă, dar în mod cert nu este influența accizei, fiindcă acciza încă nu a intrat în vigoare. O să avem o discuție chiar pe data de 15-16, săptămâna viitoare, să vedem exact care a fost influența, fiindcă dacă barilul a crescut, avem o discuție, dacă au avut alte cheltuieli, este o discuție, dacă a crescut artificial, cred că nu mai avem nicio discuție.

Întrebare: La Țebea ați fost cu elicopterul?

Liviu Dragnea: Da.

Întrebare: Plătit de partid?

Liviu Dragnea: Nu. Plătit de mine, persoană fizică.

Întrebare: Cât ați plătit?

Liviu Dragnea: Ei, asta-i bună! Nu vreau să stric piața.

Întrebare: De multă vreme mergeți și dumneavoastră, și domnul Geoană cu un elicopter de la aceeași firmă. E o tradiție, e mai ușor?

Liviu Dragnea: Pentru siguranță. După părerea mea, e unul dintre cei mai buni piloți din țară.

Întrebare: Cei doi miniștri nominalizați pot să ne spună ce îi recomandă pentru cele două funcții?

Liviu Dragnea: Voiam să completez puțin în legătură cu prețul carburanților. Haideți, totuși, să nu uităm că atunci când Guvernul Cioloș n-a acceptat rugămintea mea și a noastră să proroge eliminarea taxei pe stâlp, acciza și TVA, noi spunând clar în campania electorală că vrem să le prorogăm cu încă un an de zile, acest lucru costându-ne 7 miliarde, argumentele mincinoase de la acea vreme au fost că vor scădea prețurile și la energie, pentru că eliminăm taxa pe stâlp, și la pompă. Sunt 7 miliarde de lei pe care nu le-au mai primit aceste mari companii, dar românul n-a simțit nimic. Noi am spus de atunci că nu se vor ieftini, nu se vor micșora prețurile. E bine să nu uităm acest lucru. De aceea nu mai am foarte mare încredere în argumentele și cauzele sau motivele pentru care se micșorează sau se măresc prețurile la carburanți. De exemplu, astăzi am discutat în coaliție și am aprobat solicitarea prim-ministrului, mâine aprobăm în plenul reunit, înființarea unei comisii de anchetă pe ANRE, pentru că e bine să aflăm și noi, și populația ce s-a întâmplat acolo și care a fost jocul prețurilor la energie în ultima perioadă.

Mihai Tudose: Au fost probleme identificate în această vară, lipsa unor proceduri efectuate, obligații legale ale ANRE. Dat fiind faptul că ANRE nu este în subordinea Guvernului, singura entitate capabilă să vadă ce este acolo este Parlamentul. Guvernul a solicitat Parlamentului o anchetă în acest sens.

Întrebare: Putem reveni la cei doi miniștri nominalizați?

Gheorghe Șimon: Mulțumesc! Mă simt onorat că sunt desemnat de partidul meu pentru acest minister al Economiei. Am o experiență politică din 1992 în acest partid în calitate de consilier local, după aceea consilier județean, parlamentar la al doilea mandat. Am activat în Comisia Economică, sunt la al doilea mandat în care activez în această comisie. Dețin și funcția de vicepreședinte al acestei Comisii Economice. Fac parte dintr-un partid foarte serios și mă bucur că fac parte din acest partid, fiindcă membrii de partid sunt promovați în urma unei munci depuse în acest partid de-a lungul timpului și este foarte bine că regăsim în Guvern oameni de partid care au depus o muncă în acest partid. Este o chestie de mulțumire pe care pot să o aduc președintelui Dragnea pentru acest punct de vedere de a promova membrii din partid. Programul de guvernare este principala prioritate. Avem un program de guvernare în urma căruia, împreună cu ALDE, am venit la putere. Oamenii ne-au votat și trebuie să ducem programul de guvernare la îndeplinire. Strict pe Ministerul Economiei, avem în lucru legea minelor, legea apelor minerale, redevențele. Sigur că sperăm să ne ducem la bun sfârșit programul de guvernare. Sigur că nu dețin încă toate informațiile din acest minister, încă sunt un ministru desemnat, dar ulterior vom organiza conferințe de presă, vă vom invita și vă vom ține la curent cu toate problemele din acest minister.

Întrebare: Care este părerea dumneavoastră despre exploatările de la Roșia Montana?

Gheorghe Șimon: Cum v-am spus, o să vă comunicăm oficial în conferințele de presă ulterioare toate aceste puncte de vedere și privind Roșia Montana.

Întrebare: Ați avut o firmă care a intrat în insolvență? Nu vă e teamă să nu greșiți și la Ministerul Economiei?

Liviu Dragnea: Dumneavoastră unde lucrați?

Întrebare: La „Realitatea TV”!

Liviu Dragnea: Nu e în insolvență? Acest lucru nu înseamnă că nu este un post respectabil. Se întâmplă!

Gheorghe Șimon: Nu am avut nicio firmă care a intrat în insolvență.

Mihai Tudose: Imperiul domnului președinte Trump a intrat în pământ de vreo două ori!

Mihai Fifor: Înainte de toate, doresc și eu să le mulțumesc colegilor și domnului președinte Dragnea și domnului prim-ministru pentru încrederea acordată pentru a fi desemnat la acest minister. Este un minister cu care, ca ministru al Economiei, am colaborat în această perioadă a mandatului meu, pentru că discutăm de industria de apărare, despre înzestrarea Armatei și am avut întâlniri chiar și săptămânale cu colegii de la Ministerul Apărării. În altă ordine de idei, în mandatul trecut ca senator am făcut parte din Comisia de Apărare a Senatului României. Sunt familiarizat cu problemele de acolo și sper, dacă voi fi acceptat de președintele Iohannis și vom depune jurământul, să trecem la treabă și să ducem la bun sfârșit ceea ce ne-am propus, ca prioritate, poate, înzestrarea Armatei Române, în parteneriat cu Ministerul Economiei, cu industria de apărare românească, o industrie care performează și trebuie să fie principalul furnizor pentru Armata Română. Sunt foarte multe lucruri de făcut, dar haideți să ne instalăm și după aceea continuăm această discuție.

Întrebare: De ce nu continuați la Ministerul Economiei?

Mihai Fifor: Pentru că e nevoie și la Apărare și pentru că atunci când partidul îți indică această cale, mergi pe această cale. Eu cred că este o decizie foarte bună. Nu pot decât să le mulțumesc încă o dată colegilor mei și să încerc să-mi fac datoria la Ministerul Apărării, repet, după depunerea jurământului.

Mulțumesc frumos!