28.11.2018

Alocuțiune susținută de președintele PSD Liviu Dragnea în cadrul Ședinței solemne a Camerei Deputaţilor şi Senatului consacrată celebrării Centenarului Marii Uniri

Domnule președinte al României, domnule președinte al Senatului, doamnă prim-ministru, domnule președinte Emil Constantinescu, domnule președinte Traian Băsescu, Preafericirea Voastră, Înalt Preasfinția Voastră, stimați reprezentanți ai cultelor religioase, distinși membri ai familiei regale, domnule președinte al Curții Constituționale, domnule președinte al Curții de Conturi, domnule președinte al Consiliului Legislativ, doamnelor și domnilor deputați și senatori, doamnelor și domnilor miniștri, stimați reprezentanți ai Corpului Diplomatic, stimați invitați,

Trăim în aceste zile, așa cum o simțim cu toții, un moment unic în istoria țării noastre. România împlinește 100 de ani. Este un veac de unitate, un veac de împlinire a celui mai măreț vis al națiunii noastre. Este cea mai mare sărbătoare a României. Peste trei zile vom sărbători Marea Unire, dar azi trebuie să marcăm faptul că pe 28 noiembrie, cu o sută de ani în urmă, în Sala de Marmură a Palatului Metropolitan din Cernăuți Congresul General al Bucovinei a votat în unanimitate Unirea cu țara-mamă, România. Astăzi, deci, se împlinește un secol de la Unirea Bucovinei cu România. Îi salut pe parlamentarii de Suceava și transmit o urare caldă de la mulți ani tuturor românilor bucovineni de pe ambele părți ale graniței dintre România și Ucraina. La mulți ani, Bucovina!

De asemenea, aceeași urare de la mulți ani o transmit și românilor din Basarabia, de peste Prut. Astăzi ne desparte o graniță imaginară, o graniță desenată pe o hartă, însă nimeni, niciodată, nu a reușit și nu va putea vreodată să traseze granițe în sufletul unui popor, în spiritualitatea noastră națională. Nu am fost despărțiți niciodată și vom continua să fim uniți atâta timp cât prin inimile noastre va continua să curgă sânge românesc. La mulți ani, deci, pentru românii noștri din Basarabia și din nordul Bucovinei!

Am fost întrebat în aceste zile care este cea mai importantă realizare a României în cei 100 de ani de la Marea Unire. Este greu de ales, pentru că sunt fapte mari, multe fapte mari, atât în perioada interbelică sau în al Doilea Război Mondial, dar și în perioada regimului comunist, când au fost mulți oameni curajoși care au luptat pentru libertatea acestui popor. Cred, însă, că la scara istoriei la care ne raportăm, cea mai importantă realizare din acest veac al Unirii este integrarea euro-atlantică a României. Am construit un cadru de securitate extrem de solid pentru România în cadrul NATO, iar acum ne putem concentra acțiunile pentru a aduce mai multă prosperitate și dezvoltare pentru acest popor.

Cred, de asemenea, că este datoria noastră de a continua acest proces. Este datoria noastră de a consolida poziția țării noastre în Uniunea Europeană și în NATO. Avem obiective clare în această privință: adoptarea monedei euro în România, admiterea țării noastre în Spațiul Schengen sau crearea unor relații de cooperare europeană care să facă din România o țară mândră și respectată în Uniunea Europeană. De asemenea, trebuie să asigurăm un rol activ pentru România în cadrul NATO, astfel încât să ne consolidăm relații puternice și stabile de securitate, atât de necesare în contextul norilor negru care s-au strâns din nou la răsărit.

Toate aceste obiective reprezintă mize majore pentru România. Acestea sunt teme cu adevărat importante pentru țara noastră și pentru acest popor, iar noi, ca oameni politici, avem datoria să ne comportăm ca adevărați români. Suntem oameni politici, e adevărat, ne aflăm într-o competiție internă permanentă. E firesc, pentru că așa funcționează democrația. Ne criticăm, ne atacăm, iar din păcate uneori mergem prea departe. Cred, însă, că în ceea ce privește România, în ceea ce privește atingerea obiectivelor majore ale națiunii trebuie să fim, în primul rând, români, să fim oameni politici ca oameni de partid, dar să fim patrioți în ceea ce privește România. Să fim patrioți, în primul rând, când ne raportăm la interesele majore ale țării noastre, să fim români adevărați, uniți în promovarea națiunii noastre, să fim români înainte de orice atunci când votăm în Europa, să ne stabilim împreună obiectivele pe care să le urmărim și pe care să le susținem cu toții pe o singură voce, într-o singură limbă, limba românească. Să nu se mai întâmple ce s-a întâmplat recent, când în Parlamentul Europei au fost români votând împotriva României. Nu putem justifica în niciun fel așa ceva. Este expresia cea mai puternică a dezbinării noastre. Trebuie să încetăm acest război între români și români pe care îl ducem de prea multă vreme în afara țării și în interiorul țării. Vă asigur, dragi colegi, că cei care ne-au votat pe toți nu vor acest lucru.

Ca și dumneavoastră, eu țin la țara mea. Iubesc România și sunt pregătit și eu, și colegii mei, să colaborăm cu toată lumea în interesul națiunii. Sunt convins că sunt mulți ca mine care gândesc la fel în toate grupurile politice din România și îi invit pe toți să construim împreună o strategie pentru această țară. Îi invit pe toți să stabilim împreună nu o strategie politică, ci o strategie românească în care să se regăsească marile obiective ale României. Separat, putem fi frânți unul câte unul, cum s-a mai întâmplat în istoria noastră. Împreună, însă, putem fi o forță de nestăvilit. Împreună putem construi o Românie puternică în Europa, o Românie puternică în lume. Putem consolida împreună Marea Unire pentru încă 100 de ani de-aici înainte și pentru toate veacurile care vor curge până la sfârșitul timpului. Avem multe motive care să ne unească și de care să fim mândri, mândri că aparținem acestei națiuni.

Sunt mândru că sunt român și îmi doresc ca România să stea mereu cu fruntea sus în istoria care va urma de-acum încolo. La mulți ani, România! La mulți ani tuturor românilor, oriunde s-ar afla!

Vă mulțumesc!