08.02.2018

Viorica Dăncilă: Guvernul va aproba OUG privind diferența de salariu pentru IT-iști, persoane cu dizabilități și alte categorii

Premierul Viorica Dăncilă a declarat că Guvernul va aproba prin OUG o serie de măsuri pentru menţinerea venitului lunar net cel puţin la nivelul lunii decembrie 2017 în cazul angajaţilor din IT, cercetare-dezvoltare şi inovare, sezonieri, salariaţii cu dizabilităţi încadraţi cu handicap grav, dar şi angajaţii part-time.

"În urma dezbaterilor din ultimele zile pe tema efectelor Legii salarizării, dar şi a mutării contribuţiilor de la angajator la angajat au reieşit unele probleme. Acolo unde au fost identificate probleme am cerut imediat măsuri de echilibrare, astfel încât nicio categorie socio-profesională să nu aibă de pierdut. Astăzi, vom adopta o serie de măsuri pentru menţinerea venitului lunar net cel puţin la nivelul lunii decembrie 2017 pentru angajaţii din sectorul privat care beneficiază de scutiri de impozit pe venitul realizat. Avem patru categorii şi anume angajaţii din IT, angajaţii pe cercetare-dezvoltare şi inovare, persoanele care desfăşoară activităţi sezoniere şi salariaţii cu dizabilităţi încadraţi cu handicap grav sau accentuat. Pentru aceste categorii statul îşi va asuma plata unei părţi din contribuţia de asigurări sociale de sănătate printr-un mecanism simplificat. De această facilitate vor beneficia angajaţii ai căror angajatori nu au reuşit din resurse proprii să menţină nivelul salarial la nivelul lunii decembrie 2017 şi care, totodată, nu şi-au diminuat totalul cheltuielilor de personal faţă de luna precedentă", a precizat Viorica Dăncilă în cadrul ședinței de Guvern.