04.01.2017

Sorin Grindeanu: Îmi propun ca țintă o Românie normală, în care anormalul să fie o excepție, nu o regulă

PSD

Premierul desemnat, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, în plenul Camerelor reunite ale Parlamentului, că își propune ca țintă o Românie normală, în care anormalitatea să fie o excepție, nu o regulă.

"Eu vă propun astăzi o altă țintă care, în opinia mea, le include pe toate celelalte (din programul de guvernare) — România normală. Vă propun și îmi propun ca la finalul mandatului pe care mi-l încredințați astăzi, dacă veți vota în favoarea guvernului, să avem o țară normală, în care oamenii să trăiască bine și să se bucure de aceleași drepturi și libertăți de care se bucură marea majoritate a cetățenilor europeni. Acesta ar trebui să fie obiectivul principal al viitoarei guvernări. Îmi doresc o țară normală, în care lucrurile să fie așa cum e normal să fie, în care anormalul să fie o excepție, și nu o regulă cum pare a fi astăzi în foarte multe domenii de activitate", a subliniat Sorin Grindeanu.

Potrivit acestuia, primul semn de normalitate este ca politicienii aleși în funcții publice să respecte ceea ce au promis în timpul campaniei electorale și să pună în practică toate măsurile pentru care au primit votul și încrederea cetățenilor.

"Aceasta este relația normală între cei aleși și cei care au ales. De aceea, în programul de guvernare pe care l-am supus atenției și votului Parlamentului veți regăsi toate măsurile prezentate în timpul campaniei electorale de dl președinte al PSD, Liviu Dragnea. Aceste măsuri au fost votate de români și e normal să se regăsească în programul de guvernare al partidelor care au obținut majoritatea în noul Parlament", a mai declarat premierul desemnat.

Acesta a arătat că își mai dorește o țară în care creșterea economică să se regăsească în bunăstarea cetățenilor.

"Scopul tuturor acțiunilor noastre, a celor aflați în serviciul public, este bunăstarea celor care ne-au votat și care plătesc taxe și impozite. Într-o țară normală, bunăstarea cetățeanului trebuie să fie la baza oricărei decizii și la capătul oricărui act de guvernare. Nu venim la guvernare pentru a face statistici frumoase pe hârtie, iar creșterea economică n-are nicio valoare dacă nu se regăsește într-un fel sau altul în buzunarele românilor", a afirmat Sorin Grindeanu.

Premierul desemnat a spus că o țară normală înseamnă, între altele, fără cozi la taxe, condiții pentru creșterea copiilor, un sistem de sănătate dezvoltat, autostrăzi, dar și o țară în care guvernul trebuie să urmărească să asigure salarii mari pentru cetățenii săi, "nu salarii mici, în speranța că astfel vor veni mai mulți investitori străini".

"Într-o țară normală, scopul guvernării este în primul rând bunăstarea propriilor cetățeni și abia apoi succesul investitorilor străini. Vrem investiții străine în România, însă investiții care să ofere locuri de muncă bine plătite pentru români. Investițiile străine nu sunt un scop în sine, ci un mijloc prin care ne propunem un trai mai bun pentru români. Din acest motiv, în programul nostru am propus o schimbare radicală a viziunii economice în privința atragerii investitorilor străini. Vrem ca investitorii străini să găsească în România o forță de muncă bine calificată, nu o forță de muncă prost plătită. Vrem ca investitorii străini să găsească în România un cadru fiscal predictibil și o fiscalitate redusă pe muncă, și nu taxe foarte mari pe salarii foarte mici", a mai arătat Sorin Grindeanu.

Acesta a amintit că programul de guvernare al PSD cuprinde măsuri prietenoase pentru oamenii de afaceri și pentru investitori.

"Ținta noastră este ca în clasamentul statelor europene cu cele mai mici taxe pe muncă România să urce de pe locul 21 în prezent pe locul 6 la începutul anului viitor. (...) În același timp, avem în vedere o creștere a salariului minim pe economie la 1.450 de lei în acest an și până în 2020 la 1.750 de lei. Totodată, avem un pachet serios de măsuri care include reducerea taxelor și impozitelor pe muncă, concomitent cu stimularea afacerilor, astfel încât să avem o creștere a salariului minim pe economie de la 2.815 lei la 3.950 de lei în 2020. Într-o țară normală, cei care au muncit o viață întreagă și au contribuit la dezvoltarea economică au la bătrânețe o pensie decentă. Trebuie să creștem valoarea punctului de pensie, astfel încât acesta să ajungă în 2021 la 45% din valoarea salariului mediu pe economie, respectiv 1.775 de lei, cu o primă creștere la 1.000 de lei în anul 2017", a detaliat Grindeanu.

O altă măsură vizează creșterea veniturilor populației prin scăderea taxelor aferente acestora.

În acest sens, este propusă scutirea de impozit pentru toate veniturile mai mici de 2.000 de lei pe lună, indiferent dacă este vorba de pensii, salarii sau venituri din activități independente.

"Îmi doresc, de asemenea, o Românie normală, în care tinerii să nu mai plece la muncă în străinătate pentru a câștiga un venit decent pentru familiile lor. (...) Este un fenomen foarte grav, care destramă familii. Stoparea acestui fenomen trebuie să fie o prioritate națională. (...) Dacă vom dezvolta o forță de muncă bine calificată, am convingerea că investitorii străini, dar și cei români vor fi interesați să dezvolte afaceri în țara noastră. (...) Avem prevăzut programul 'primul salariu', care se acordă tinerilor absolvenți de studii superioare, garanția unui salariu de încadrare de minim 2.500 de lei, iar pentru tinerii rezidenți care au absolvit o facultate de medicină vrem să le garantăm ca primul salariu să pornească de la 1.200 de euro și zero impozit pe venit", a explicat premierul desemnat.

El a salutat decizia Parlamentului de a adopta legea eliminării celor 102 taxe, care, în opinia sa, "reprezintă cel mai amplu demers de reducere a birocrației din România", și a mai propus implementarea plății online a taxelor, astfel încât, până la 1 ianuarie 2018, toate taxele care nu pot fi plătite online să fie automat desființate.

"În viziunea mea, o România normală înseamnă ca cetățenii să aibă acces la serviciile de sănătate normale și civilizate în spitale normale și curate (...), trebuie să aibă acces la medicamente, indiferent de afecțiune și de costuri. Nu putem pune plafoane pe dreptul la viață. (...) Într-o țară normală, fiecare copil are acces la o educație care respectă normele de bază de igienă și de dotare. De aceea, am introdus în programul de guvernare 2.000 de școli. (...) și construcția a 2.500 de creșe și grădinițe. Într-o țară normală, dascălii sunt bine plătiți și respectați pentru că ei pregătesc noile generații, de care depinde viitorul unei națiuni. (...) În opinia mea, o țară normală înseamnă să poți circula pe drumuri normale", a adăugat prim-ministrul desemnat.

AGERPRES

Urmărește-ne pe Facebook YouTube Twitter

Acest site foloseşte cookie-uri. Prin continuarea navigării, eşti de acord cu modul de utilizare a acestor informații.ÎNCHIDE