19.04.2017

PSD a respins proiectul de lege pentru realizarea a 554 de creșe întrucât PNDL prevede deja construcția a 2.500 de creșe și grădinițe

Partidul Social Democrat face precizarea că votul exprimat, miercuri, de majoritatea PSD-ALDE din Camera Deputaților, prin care a fost  respins proiectul de lege privind construcția a 554 de creșe a fost motivat de faptul că Guvernul României a aprobat deja o finanțare mult mai amplă pentru realizarea unor obiective similare.

Astfel, prin Programul Național de Dezvoltare Locală, etapa a II-a, aprobat prin Ordonanța de Urgență nr. 6/2017, s-au alocat fonduri pentru construcția a 2.500 de creșe și grădinițe, la nivelul întregii țări.

Conform OUG 6/2017, art. III, „începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, se instituie etapa a II-a a Programului naţional de dezvoltare locală, (…), în cadrul căreia se va asigura finanţarea a 9.500 obiective de investiţii noi introduse în program, (…), din care 2.500 de creşe şi grădiniţe şi 2.000 de unităţi de învăţământ preuniversitar care necesită efectuarea de lucrări de realizare/extindere/reabilitare/ modernizare/dotare în vederea obţinerii autorizaţiilor de funcţionare şi pentru desfăşurarea în bune condiţii a procesului educaţional, pentru care se asigură finanţarea multianuală, conform prevederilor legale, până la finalizarea acestora.”

Spre deosebire de cele 2.500 de creșe și grădinițe aprobate deja prin PNDL II, proiectul de lege respins miercuri de Camera Deputaților prevedea construcția a doar 554 de creșe, care ar fi fost repartizate exclusiv în orașele cu peste 10.000 de locuitori, ceea ce ar fi constituit un dezavantaj pentru celelalte categorii de localități.

Nu în ultimul rând, unul din obiectivele instituirii PNDL a fost ca toate proiectele de dezvoltare locală să fie coordonate în mod unitar și coerent de către o singură autoritate publică, respectiv prin Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, astfel încât să se elimine suprapunerile din programele existente anterior, care își propuneau să finanțeze obiective asemănătoare sau fără a ține seama de investițiile derulate de către alte ministere sau autorități publice.

Adrian-Marius Dobre,

Purtător de cuvânt al PSD