13.03.2017

Liviu Dragnea: Decizia CCR trebuie luată în serios; primarul trebuie să răspundă doar în ceea ce privește legalitatea

Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, preşedintele PSD, a declarat luni, 13 martie 2017, că motivarea deciziei CCR de la sfârșitul săptămânii trecute stabilește o delimitare clară între oportunitate și legalitate și trebuie luată în serios, iar primarii trebuie să răspundă doar pentru legalitate, nu și pentru oportunitate.

"Vreau să mă refer la motivarea deciziei Curții Constituționale de vineri care, dincolo de alte considerente, statuează un lucru despre care noi toți vorbim de foarte mulți ani, anume stabilește o delimitare clară între oportunitate și legalitate și nu e vorba numai de miniștri, e vorba inclusiv de primari, de restul aleșilor locali. Pentru că, de mult prea multe ori, majoritatea instituțiilor publice de control din România — Curtea de Conturi, parchete, alte instituții — au venit să întrebe primarul de ce au făcut drumul ăla și nu celălalt drum sau de ce a făcut acea investiție și nu cealaltă investiție. Cred că această decizie a CCR ar trebui să fie luată în seamă în mod serios. (...) Primarul trebuie să răspundă doar în ceea ce privește legalitatea, nu poate să fie controlat în ceea ce privește oportunitatea", a afirmat Liviu Dragnea, la Adunarea Generală a Asociației Municipiilor din România.

Acesta a precizat că există instrumente de control pentru primari, anume cetățenii care i-au ales, instrumentul referendumului sau votul.

"Atâta timp cât în Constituție spune că își exercită suveranitatea prin structurile sale constituite prin alegeri libere și corecte, din câte îmi aduc aminte și primarii sunt rezultatul unor alegeri libere și corecte, deci și primarii sunt parte a suveranității poporului român. Deci orice atac dincolo de legalitate împotriva primarului e de fapt un atac asupra comunităților pe care le reprezintă primarul respectiv", a mai spus Dragnea.

Pe de altă parte, preşedintele PSD s-a referit și la faptul că instituțiile nu ar ține cont de decizia alteia.

"Dacă o instituție face o analiză și emite o decizie sau dă un răspuns, de exemplu ANAF-ul, dacă că o procedură de licitație a fost organizată corect sau s-a desfășurat corect, asta nu obligă Curtea de Conturi să țină cont de ea. Și Curtea de Conturi poate să vină și să aplice niște sancțiuni, sau să facă un raport, care, sigur, poate să meargă, până la urmă, la procuror, că este cel mai simplu. Deja este obișnuința. Dacă noi avem aceste instituții, și am dat doar două exemple, de analiză, unele, altele de recomandare, altele de control, și ele nu țin cont unele de altele, de ce le mai ținem? Până la urmă, ce să facă primarul? Dacă o instituție îi dă un document, care spune că ceea ce a făcut este corect, și altă instituție vine spune: 'nu mă interesează ce a spus altă instituție, suntem noi mai deștepți, deci trebuie să te pedepsim' — asta este o situație care trebuie să înceteze și va înceta", a susținut Liviu Dragnea.

Președintele Camerei Deputaților a mai declarat că ceea ce a spus ministrul Justiției, Tudorel Toader, i se pare "de foarte mult bun simț" și că discuția este despre "niște acțiuni ale Ministerului Public care au sărit din Constituție".

"Tot ce a spus ministrul Justiției mi se pare de foarte mare bun simț și toți cred că așteptăm cu interes evoluțiile viitoare. Omul a explicat foarte bine pentru că totuși e o motivare a deciziei Curții Constituționale, cum rar s-a întâmplat, destul de detaliată și care pune punctul pe foarte multe "i-uri", teme de dezbatere profunde din ultima perioadă, din ultimii ani, chiar. Totuși, discutăm despre niște acțiuni ale Ministerului Public care au sărit din Constituție. În această situație cred că cea mai bună poziție este cea pe care a adoptat-o ministrul Justiției, ca înainte de orice să facă o analiză", a afirmat Liviu Dragnea.

AGERPRES