09.10.2016

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a prezentat partea a doua a Programului economic al Partidului Social Democrat

PSD

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a prezentat duminică, 9 octombrie 2016, în cadrul unei conferinţe de presă, partea a doua a Programului economic al Partidului Social Democrat. Creșterea economică, eliminarea impozitelor pe venit pentru o anumită categorie de salariați, cei care desfășoară activități independente și pensionarii care au mai puțin de 2.000 de lei brut pe lună, dar și creșterea veniturilor și reducerea birocrației se regăsesc printre obiectivele programului.

În programul PSD sunt prezentate, pentru fiecare măsură, sursa de finanțare, calendarul de implementare, efectele, beneficiarii și impactul bugetar.

"Am tot auzit critici la adresa noastră în ceea ce privește faptul că vrem ca statul să aibă un rol mai important. Hai să vedem se se întâmplă azi, ce s-a întâmplat în ultima perioadă. Statul se uită indiferent cum capitalul românesc încet încet este scos după piață. (...) Niciun stat nu este puternic dacă ponderea capitalului autohton este mică în economia românească. (...) Ne interesează cum distribuim creșterea economică și care este impactul bugetar pentru a nu ieși din acordurile care sunt deja semnate. În perioadele în care a guvernat PSD și Tăriceanu în România a fost creștere economică care s-a văzut în buzunarul românilor și dezvoltarea firmelor românești. În perioadele guvernelor CDR și a guvernelor Boc și Ungureanu în România a fost scăderea economică, scăderi de salarii, de pensii, românii au dus-o mai rău", a declarat Liviu Dragnea în conferința de presă.

Acesta a menționat că în perioada 1996 — 2000 peste 1.300 de fabrici și uzine românești au fost efectiv lichidate, iar în locul lor au rămas ruine sau s-au construit "multe mall-uri". "Tot atunci au dispărut peste un milion și jumătate de locuri de muncă, a adăugat Liviu Dragnea.

Între măsurile prezentate de liderul PSD se află creșterea salariului minim brut de la 1.250 lei în 2016 la 1.750 în 2020 și creșterea punctului de pensie de la 871,1 lei în 2016 la 1.400 în 2020.

Liviu Dragnea a mai spus că impozitul pe venit ar scădea de la 16 % (2016) la 0 % la 1 ianuarie 2018 pentru salariații care au minim 2.000 de lei brut pe lună și de la 16 % la 10 % (2018) pentru cei cu un salariu brut lunar de 2.000. Și pentru pensionarii care au mai puțin de 2.000 de lei brut pe lună ar urma să fie eliminat impozitul pe venit de la 1 ianuarie 2017 și redus de la 16% până la 10 % pentru cei care depășesc 2.000 de lei brut pe lună. Aceste măsuri sunt însoțite și de scăderi sau eliminări preconizate ale contribuțiilor (CAS, CASS, șomaj, concedii, etc.), urmând ca pensionarii să nu mai plătească contribuțiile la sănătate.

Pentru cei care desfășoară activități independente PSD vrea să elimine impozitul pe venit pentru cei care realizează venituri mai mici sau egale cu 24.000 de lei anual și să scadă același impozit de la 16 % — cât este în prezent — la 10 % pentru cei care realizează venituri de peste 24.000 de lei anual.

De asemenea, PSD vrea eliminarea impozitului pe venitul agricol de la 1 ianuarie 2018, precum și impozitul pe autoturisme (capacitatea cilindrică mai mică de 1,600 centimetri cubi), motociclete, microbuze, autobuze, tractoare, remorci, autovehicule de transport marfă. De asemenea, se dorește scăderea TVA general de la 20% la 18 % la 1 ianuarie 2018.

"Suntem foarte îngrijorați ce se întâmplă în domeniul exploatării resurselor naturale ale României și gândim un mecanism sănătos de taxare a profiturilor în sectorul resurselor naturale", a spus Dragnea. La acest capitol se prevede calculul accizelor se va face la cursul real al euro la data de 1 octombrie a anului anterior — în prezent calculat la 4,73 lei pe euro; stoparea externalizării profiturilor de către firmele multinaționale; începând cu 2018 se va implementa gradual în 2 ani; majorarea plafonului pentru opțiunea de înregistrare la plata TVA în cazul (IMM și PFA) în două etape.

PSD va depune luni, la Parlament, un proiect de lege privind eliminarea a 102 taxe nefiscale, de la 1 ianuarie 2017, a mai anunțat duminică președintele partidului, Liviu Dragnea, într-o conferință de presă.
Între taxele care vor fi eliminate se află timbrul de mediu pentru autovehicule, taxe la registrul comerțului, taxe consulare și de cetățenie, taxe pentru cazierul fiscal, taxele radio tv, taxa suplimentară pentru eliberarea pașaportului temporar, taxa pentru pierderea sau modificarea actelor, taxe extrajudiciare de timbru, taxa pentru permisele de pescuit recreativ sau sportiv, taxa pentru serviciile prestate de MAI pentru public, tarifele percepute de Casa Națională de Pensii.

"Mâine voi depune la Parlament, împreună cu colegii mei, un proiect de lege pentru eliminarea a 102 taxe nefiscale care înseamnă mai puțină birocrație și mai mult timp și mulți bani pentru cetățeni. Dincolo de banii pe care îi cheltuie românii, cel mai rău lucru este umilința la care sunt supuși, timpul pe care îl pierd, nervii cu care se încarcă fiecare român când trebuie să plătească o taxă și unele taxe sunt extraordinar de mici, sunt mult mai mici decât cheltuielile pe care le are sistemul pentru a încasa acea taxă. Am decis, împreună cu toți colegii mei, să nu mai așteptăm marea debirocratizare anunțată cu surle și trâmbițe de tehnocrați. Nu mai vrem să așteptăm ca aceste taxe să mai existe și anul viitor, mâine vom depune la Parlament și avem convingerea că vom găsi în parlament suficientă susținere pentru a le elimina, astfel încât de la 1 ianuarie 2017 aceste taxe să nu mai existe", a precizat liderul PSD.

Referindu-se la timbrul de mediu, el a arătat că toți cei care dau în judecată statul român câștigă și statul român le înapoiază banii, acesta fiind un principal argument pentru eliminarea unei astfel de taxe.
"Tot aud vorbind, își asumă de fapt, în frunte cu președintele, ceilalți de la PNL, USR, tehnocrații mai ales, dragostea lor pentru diaspora, dar nu fac nimic în afară de declarații și manipulare. Sunt 33 de taxe consulare și de cetățenie Așa sprijină statul român, așa își respectă statul român cetățenii care trăiesc în afara țării. Vor fi eliminate", a adăugat liderul social-democraților.

În ceea ce privește taxa radio tv, Liviu Dragnea a afirmat că în fiecare an se alocă de la bugetul de stat sume pentru TVR. "Cea mai mare parte din aceste sume, marea masă a cetățenilor nu știe lucrul ăsta, nu rămân în bugetul TVR, nu sunt folosite pentru funcționarea TVR, ci pentru a finanța alte achiziții la o altă structură, la o altă societate de stat. Taxa radio tv trebuie să fie plătită de la bugetul de stat dacă guvernul își asumă sau trebuie să-și asume că susține postul public de televiziune", a subliniat Dragnea.

Prevederea privind eliminarea a 102 taxe nefiscale, cuprinsă și în programul economic de guvernare al PSD, preconizează, de la 1 ianuarie, un impact "foarte mic", de 0.1 % din PIB. În documentul prezentat duminică PSD susține că impactul reprezintă de fapt 90% din timpul necesar pentru plata taxelor nefiscale, 80% din valoarea taxelor nefiscale și 50% din numărul taxelor nefiscale.

AGERPRES

Urmărește-ne pe Facebook YouTube Twitter

Acest site foloseşte cookie-uri. Prin continuarea navigării, eşti de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Partidul Social Democrat respectă și aplică noua politică de protecție a datelor cu caracter personal și modificările propuse de Regulamentul (UE) 2016/679. Înainte de a continua navigarea te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de confidențialitate, prelucrare și protecția datelor cu caracter personal. ÎNCHIDE