18.10.2015

Congresul Extraordinar al Partidului Social Democrat a avut loc duminica, 18 octombrie 2015, la Sala Palatului din Bucuresti

Congresul Extraordinar al Partidului Social Democrat a avut loc duminică, 18 octombrie 2015, la Sala Palatului din București. Liviu Dragnea a fost validat președinte al social-democraților la Congresul extraordinar al PSD de duminică.

Liviu Dragnea a fost declarat președinte al PSD cu unanimitate de voturi. Potrivit rezoluției citite de Florin Iordache, Dragnea a obținut la scrutinul intern, care a avut loc duminica trecută, 442.650 de voturi "pentru" dintre cele 457.764 exprimate de membrii de partid.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a precizat că împreună cu premierul Victor Ponta a luat toate deciziile importante pentru partid , adăugând că își dorește ca în mandatul său de lider al social-democraților să aibă sprijinul acestuia.

"Vreau să îi mulțumesc lui Victor Ponta. Într-adevăr, Victor, aproape toate deciziile le-am luat împreună, și cele bune, și cele rele. Nu am cum să uit și sper că nu o să uiți nici tu o seară de februarie 2010, în care împreună am stabilit și ne-am asumat niște obiective și proiecte. Mare parte dintre ele au fost realizate. Am construit împreună cu alți colegi cel mai de succes proiect politic pe care l-a avut România. Am adus PSD la guvernare și da, noi știm să depunem o moțiune de cenzură care să treacă. Am reușit cu tine ca prim-ministru să facem mult bine pentru români, dar știi bine că sunt unele obiective și dorințe de-ale noastre pe care nu le-am putut duce la capăt deocamdată. Dar să știi că eu vreau să merg mai departe și vreau să fii lângă mine, așa cum și eu am fost lângă tine", a declarat Liviu Dragnea duminică la Congresul extraordinar al partidului.

Acesta a subliniat meritele lui Victor Ponta în conducerea Executivului, afirmând că guvernările Ponta au reușit "să corecteze multe dintre nedreptățile fostului regim".

"Îți mulțumesc, Victor Ponta, și pentru felul în care conduci Guvernul României. Guvernele din care am făcut parte și eu sunt guverne care au reușit să aducă România către o creștere stabilă, să corecteze multe dintre nedreptățile fostului regim și să dea speranță milioanelor de români care muncesc din greu", a spus liderul PSD.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat duminică, la Congresul extraordinar al PSD, că social-democrații sunt oameni serioși și cinstiți și că nu sunt nici baroni, nici corupți, nici comuniști.

"Membrii noștri de partid sunt oameni serioși, cinstiți și responsabili, sunt oameni care muncesc din greu și sunt respectați în comunitățile lor. Sunt oameni care țin la partid și s-au bătut pentru el atunci când pentru partid a fost greu și s-au săturat să li se spună în față mereu aceleași lucruri: baroni, corupți, comuniști. Ei nu sunt nici baroni, nici corupți, nici comuniști și PSD este în primul rând partidul lor. Votul celor 450.000 de membri care au fost duminică să voteze a însemnat mai mult decât alegerea unui președinte, a însemnat alegerea unui drum nou. Pentru mine, votul de duminică este un moment zero de la care începem reconstrucția unui spirit nou în PSD, un partid autentic de stânga, un partid care va pune întotdeauna pe primul loc oamenii. Este momentul să spunem clar cine suntem, pentru cine și pentru ce facem politică", a declarat Liviu Dragnea, validat ca lider al PSD la Congresul extraordinar.

Acesta a adăugat că PSD va face politica celor care lucrează în întreprinderi, în spitale, în supermaketuri, a celor care nu au weekend liber, care lucrează cu multe ore peste program fără să aibă curaj să ceară bani în plus de frica pierderii locului de muncă, a celor care și-au făcut afaceri, mai mici sau mai mari, a celor care creează, care duc mai departe tradițiile românești, dar și pe a celor care au plecat în străinătate să lucreze.

"Ministerul românilor de pretutindeni trebuie să aibă un buget care să sprijine educația în limba română, dar și educația comunitară și spirituală consistentă", a precizat Liviu Dragnea.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat duminică, la Congresul extraordinar al partidului, că social-democrații au făcut de-a lungul timpului greșeli politice și a propus marcarea unui moment de reculegere pentru victimele comunismului.

"Multă vreme nu am avut curajul să ne asumăm istoria României așa cum a fost ea sau să rezonăm la unele vibrații ale poporului român. Ne-am ferit câteodată să ne asumăm chiar și trecutul recent. (...) Nu am avut curajul să condamnăm crimele comunismului, nu ne-am asumat unele greșeli făcute în primii ani de după Revoluție. Tratamentul politic aplicat unor supraviețuitori sau unor victime ale dictaturii poate nu a avut moderația și respectul cu care trebuiau tratați acei oameni. (...) Trebuie să ne cerem iertare, chiar dacă nu noi suntem vinovați. A ne cere iertare este un gest moral fundamental al despărțirii de un trecut care ne mai urmărește și azi. Vreau să ne ridicăm în picioare și să ținem un moment de reculegere în amintirea victimelor dictaturii comuniste și să ne cerem iertare României și românilor că nu am făcut acest gest până acum", a spus Liviu Dragnea.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, i-a asigurat, duminică, pe social-democrații prezenți la Congresul extraordinar că noua conducere a partidului va susține, "cu aceeași forță", rămânerea la guvernare.

"Ultimii trei ani de guvernare au arătat că suntem singurii în stare să creștem economia. Victor Ponta a arătat că este cel mai bun prim-ministru de la Revoluție încoace, că suntem singurii care vrem să folosim această creștere ca să dezvoltăm țara și ca să combatem sărăcia și decalajele din societate. Acesta este drumul pe care vreau să mergem înainte. Noua conducere PSD va susține, cu aceeași forță cu care a făcut-o și până acum, rămânerea noastră la guvernare", a arătat Dragnea în discursul ținut în fața delegaților prezenți la Congresul extraordinar al PSD.

Acesta a adăugat că PSD trebuie însă să privească și "dincolo de mandatul acestui guvern" și să contureze un plan de dezvoltare a României în următorii 25 de ani.

"Trebuie să privim și dincolo de mandatul acestui guvern. După 25 de ani, România nu are un plan de dezvoltare, un plan pentru următorii 25 de ani. (...) Ne trebuie un plan care să depășească alegerile și doleanțele partidelor, un plan care să aducă bunăstare pentru toți, indiferent dacă suntem tineri sau bătrâni, de la țară sau de la oraș, bogați sau săraci. Niciun partid din România, indiferent dacă este de stânga sau de dreapta, nu poate să ignore discrepanțele sociale dramatice provocate de o dezvoltare inegală a țării", a susținut Liviu Dragnea.

Acesta a ținut să sublinieze faptul că, în opinia sa, Opoziția nu reușește să înțeleagă că social-democrații își doresc ca fiecare român să aibă o șansă la o viață prosperă.

"Este foarte bine că sunt români care au, dar sunt prea mulți cei care nu au, iar datoria noastră este să îi încurajăm pe cei care au, dar să găsim soluții și pentru cei care nu au. (...) Ceea ce dreapta nu reușește să înțeleagă este că noi nu vrem să dăm de pomană, dar vrem să dăm o șansă fiecărui om", a menționat acesta.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, le-a propus duminică social-democraților adoptarea în interiorul partidului a unui Cod de conduită în care să fie cuprinse și criteriile de integritate.

"Nu vom putea recâștiga încrederea oamenilor dacă nu vom înlătura stigmatul corupției. Am votat în primăvară niște criterii de integritate care sunt foarte bune. Ar putea fi și foarte eficiente, dacă ar fi aplicate. Și vă spun asta cu inima strânsă, conștient de faptul că aplicarea lor îi poate dezamăgi sau îi poate nedreptăți pe unii dintre noi, dar, pe de altă parte, vă spun cu inima deschisă că aplicarea lor este singura soluție pentru a începe să recâștigăm încrederea oamenilor. În viziunea mea, criteriile de integritate au rolul să prevină, și nu să pedepsească. Acele criterii nu sunt incluse în statutul partidului acum. Vreau să fiți de acord să realizăm un Cod de conduită care să cuprindă mai mult decât acele criterii și pe care să îl supunem unei dezbateri serioase în partid în luna care urmează, apoi să-l adoptăm definitiv și să-l aplicăm fără excepție", a spus Liviu Dragnea la Congresul extraordinar al PSD.

Acesta a adăugat că partidul trebuie să dea mai multă putere celor 450.000 de membri care și-au votat duminica trecută noul președinte.

"În acest sens, vă propun ca și președinții de organizații județene să fie aleși prin votul tuturor membrilor din acest județ, pentru că partidul este al tuturor, nu doar al celor care au funcții de conducere. Azi am ajuns iar în situația în care dezbaterea se duce numai la centru. Va trebui ca în decursul acestui an să elaborăm criterii clare privind cariera politică și accesul la funcții în partid. Dacă vrem să modernizăm România, suntem obligați să ne modernizăm noi mai întâi. Generația mea și cea de dinainte, care a condus PSD după Revoluție, a făcut politică sub presiunea evenimentelor. Generația care vine are obligația să treacă la nivelul următor, să facă politică profesionistă", a precizat Liviu Dragnea.

Premierul Victor Ponta a declarat duminică la Congresul PSD că Liviu Dragnea are mandatul său de premier "pe masă" și că este convins că liderul social-democraților va folosi acest mandat spre "binele tuturor".

"Liviu știe foarte bine, din prima zi, că are mandatul meu de prim-ministru pe masă. Sunt convins că îl va folosi spre binele nostru, al tuturor. Și, deocamdată, mergem, guvernăm bine și putem să facem și în 2016 o mulțime de lucruri bune care să arate că doar PSD-UNPR-ALDE pot să guverneze bine România. Asta vreau să fac și sper să am sprijinul dvs. (...) Glumeam că doar PSD poate să treacă moțiune de cenzură, nimeni altcineva, așa că să-mi spuneți când e momentul. Să-mi spuneți să ne pregătim, dacă e cazul. Că noi știm să trecem moțiuni de cenzură, însă sunt absolut convins că în această formulă guvernarea va merge foarte bine", a afirmat Ponta de la tribuna Congresului PSD.

Premierul le-a spus delegaților la Congres că nu mai candidează la nicio funcție pentru că "cea mai mare onoare și mândrie" din viața sa a fost să fie președinte al PSD.

"Mă emoționați. (...) Modelul meu politic, domnul Blair, spunea că: "În politică de două ori ești foarte-foarte aplaudat. Prima dată când ești ales lider al partidului și a doua oară când te retragi". Vă mulțumesc că nu m-ați dezamagit", a mai spus prim-ministrul, în aplauzele sălii.

Victor Ponta a adăugat că îi va vota pe toți care candidează pentru funcții în partid pentru că nu vrea să lase "pe cineva supărat".

Potrivit lui Victor Ponta, așa cum PSD a renăscut de fiecare dată, așa va face și el, alături de social-democrați.

"În 2010 am spus că PSD este ca pasărea Phoenix. Când toți se gândesc că e cenușă, de fiecare dată renaștem. Eu fac parte din PSD. Am și eu puterea de renaștere, dar doar alături de dumneavoastră", a afirmat prim-ministrul.

Președintele de onoare al PSD Ion Iliescu a declarat că PSD este un partidul care duce mai departe idealurile și obiectivele Revoluției din decembrie 1989, dar că nu crede că acestea au fost realizate în totalitate.

"Se impune însă o clarificare ideologică permanentă, clarificare care să permită reintegrarea acestor teme care au stat la originea structurării apariției partidului nostru. Este momentul, în primul rând, al reafirmării opțiunii de stânga a partidului nostru, al reafirmării valorilor și principiilor social-democrației clasice românești și a celei europene contemporane", a menționat Ion Iliescu.

PSD trebuie să învingă "demonii trecutului" și să înlăture eticheta de partid comunist, a declarat, duminică, la Congresul extraordinar al PSD, președintele Camerei Deputaților, social-democratul Valeriu Zgonea.

"Învingându-ne demonii trecutului vom putea să ne alegem un nou drum. Doar așa putem să scăpăm de etichete care au sugrumat de foarte mult timp viața partidului nostru și ne-au ținut captivi. (...) Mă doare de foarte multe ori când aud de aceste etichete. Suntem aici peste 4.000 de delegați și vă pot spune clar și tare: ne-am săturat de aceste clișee, ne-am săturat să ni se spună pe nedrept că suntem comuniști. (...) După 25 de ani, da, așa este, nu avem nicio legătură cu această etichetă. Este doar un atac împotriva social-democrației, a singurului partid care se bate pentru justiție socială, nu doar pentru creștere economică, un atac al adversarilor noștri de dreapta", a spus Valeriu Zgonea.