08.03.2017

Viorica Dăncilă: De 8 Martie trebuie să vorbim și despre speranțe de viitor, dar și despre realitatea dură a discriminării de gen

Eurodeputata Viorica Dăncilă, președintele Organizației Femeilor Social Democrate, transmite, în numele său și al colegelor din OFSD, urări și gânduri bune tuturor româncelor, cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii. În opinia sa, este fundamental să fie continuate, la nivel european și national, eforturile pentru impunerea principiilor egalității de gen în societate, astfel încât fiecare femeie să fie protejată și sprijinită să-și realizeze visurile:

”Cu ocazia zilei de 8 Martie, le doresc tuturor femeilor din România să își îndeplinească toate dorințele și speranțele și să-și transforme în realitate toate planurile.

8 Martie reprezintă o ocazie când trebuie să amintim tuturor că, dincolo de flori şi vorbe frumoase, se află o realitate aspră – cea a discriminării de gen. Femeile sunt adesea afectate de  discriminare pe piața muncii, de salarizare neconformă cu munca depusă, de lipsa locurilor de muncă, în special în mediul rural, de subreprezentare în pozițiile cheie de decizie (fie că este vorba de economie sau politică), sau de fenomene precum hărțuirea de toate tipurile. Discriminarea de gen nu este un fenomen prezent doar în România.

8 Martie este, deci, şi un bun moment să vorbim despre cum putem schimba lucrurile, pentru ca orice femeie să se simtă protejată şi sprijinită în fiecare zi a anului.

Organizația Femeilor Social Democrate va continua lupta împotriva fenomenului discriminării de gen și pentru impunerea unor măsuri care să asigure că drepturile femeilor vor fi respectate și protejate. În ultimii ani au fost făcute progrese, dar acestea nu sunt suficiente. Munca noastră trebuie să continue.

Felicit, și cu această ocazie, colegele din OFSD pentru rezultatele electorale, dar și pentru determinarea cu care se luptă pentru ca și în politică egalitatea de gen să fie o realitate deplină.

Sunt bucuroasă de faptul că cele 52 de femei parlamentar ale Partidului Social Democrat reprezintă mai mult de jumătate din totalul femeilor deputat și senator ale României. Procentul femeilor parlamentar ale PSD a crescut de la 10,8% în fosta legislatură, la aproximativ 27% în prezent. De asemenea, sunt bucuroasă că PSD a obținut, promovând candidați femei, primării de mari orașe, de municipii, dar și un număr important de consilieri locali și județeni. Am dublat numărul de femei primar și am triplat numărul de consiliere locale și județene ale PSD. Și să nu uităm că PSD a avut determinarea să propună bucureștenilor o femeie ca primar general și să câștige încrederea acestora. Nu în ultimul rând, aș marca și faptul că actualul Guvern are nu mai puțin de 8 femei în componența sa, dintre care majoritatea provin din cadrul PSD.

Aceste lucruri au fost posibile și datorită colegelor din OFSD, care, ani de zile, au lucrat pentru a consolida poziția femeii politician din România. Astăzi, rezultatele acestor eforturi se văd tot mai clar, iar PSD își demonstrează astfel linia modernă, progresistă”.