14.07.2017

Rovana Plumb: Am reintrat în grafic în privința absorbției fondurilor europene pentru cele 3 spitale regionale

PSD

 

Vicepreședintele PSD și ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Rovana Plumb, a declarat vineri că România are capacitatea de a absorbi fondurile europene alocate pentru cele 3 spitale regionale incluse în Programul Operațional Regional, semnat la Bruxelles în iulie 2015, de către actualul ministru al Dezvoltării Regionale, Sevil Shhaideh.

Intervenția ministrului Rovana Plumb are loc pe fondul unor atacuri din partea reprezentanților PNL, care susțin că PSD s-ar mândri cu realizările Guvernării Cioloș și că, din cauza unor întârzieri din actuala guvernare, fondurile nu ar mai putea fi absorbite până în 2020.

Le amintesc acelor personaje cu memorie selectivă că negocierile pentru Programul Operațional Regional, în care sunt incluse cele 3 spitale regionale, au fost începute de doamna comisar Corina Crețu, împreună cu președintele PSD, domnul Liviu Dragnea, în vremea în care era ministrul Dezvoltării. Programul a fost semnat la Bruxelles tot în timpul guvernării PSD, în iulie 2015, de către doamna ministru Sevil Shhaideh. Atunci s-a alocat pentru acest proiect o sumă totală de 150 milioane euro. Cred însă că pentru cetățeni această luptă pentru paternitatea proiectului e mai puțin relevantă. Important e ca cele trei spitale regionale să se construiască, iar eu am curajul să afirm că avem capacitatea să ducem acest proiect la bun sfârșit”, a declarat Rovana Plumb.

Ministrul delegat pentru Fonduri Europene a mai precizat că a discutat pe această temă cu comisarul european Corina Crețu, care i-a confirmat că România a reintrat în grafic în ceea ce privește parcurgerea procedurilor privind absorbția fondurilor pentru cele trei spitale regionale.

Au fost într-adevăr întârzieri chiar în timpul Guvernării Cioloș care a blocat absorbția fondurilor europene în general, nu doar în legătură cu aceste spitale. Doar la insistențele doamnei comisar european Corina Crețu s-au urnit până la urmă și au semnat cu BEI studiile de fezabilitate. Am recuperat însă întârzierile din acea perioadă și am discutat chiar azi cu doamna comisar care mi-a confirmat că am reintrat în grafic. Important este să începem construcția celor trei spitale în 2018, iar eu am convingere că putem face acest lucru”, a precizat ministrul Fondurilor Europene, care a mai adăugat că, în virtutea regulii N+3, termenul limită pentru absorbția acestor fonduri este 2023, cu condiția ca proiectul să fie început înainte de terminarea actualului exercițiu financiar.

Cele 3 spitale regionale vor fi construite la Craiova, Cluj si Iasi și vor funcționa ca unități medicale de urgență, urmând ca fiecare din ele să aibă câte 1.000 de paturi.

Urmărește-ne pe Facebook YouTube Twitter

Acest site foloseşte cookie-uri. Prin continuarea navigării, eşti de acord cu modul de utilizare a acestor informații.ÎNCHIDE