22.05.2017

PSD: Vom transmite Uniunii Europene că majorările de salarii sunt necesare pentru a stopa plecarea tinerilor din România

Partidul Social Democrat și-a asumat un set de măsuri prevăzute în programul de guvernare, care se încadrează în pragul de deficit de 3% prevăzut în Pactul de Stabilitate și Creștere al Uniunii Europene. În viziunea PSD, creșterea salariilor din România este absolut necesară pentru a stopa plecarea tinerilor din țară. Dacă nu s-ar lua aceste măsuri, mediul de afaceri s-ar confrunta cu o lipsă din ce în ce mai accentuată a forței de muncă. Este foarte greu să convingi un tânăr absolvent de facultate sau de școală profesională să rămână în țară în condițiile în care salariile românilor sunt de 3-4 ori mai mici decât ale europenilor.

Programul de guvernare și-a arătat eficiența după primul trimestru, când România a înregistrat cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană. Creșterea de 5,7% din această perioadă este o creștere în termeni reali, care validează programul de guvernare și măsurile luate în această perioadă.

În aceste condiții, sugestiile care evoca restrângeri bugetare sau revenirea la politica de austeritate nu sunt deloc justificate. România va continua să îndeplinească promisiunile din programul de guvernare, privind reducerea diferenței dintre salariile românilor și media europeană.

Totodată amintim faptul că în mai multe rânduri s-au înregistrat diferențe mari între estimările Comisiei Europene privind deficitul bugetar și datele economice reale. În 2015, această abatere a fost de 2 puncte procentuale, respectiv deficit de 2,8% în estimarea Comisiei, față de 0,8% deficit înregistrat în mod real. Așadar, privim cu anumite rezerve avertismentele de la Bruxelles care se bazează pe astfel de estimări.

Nu în ultimul rând, PSD subliniază că ieșirea abruptă din cadrul obiectivelor pe termen mediu (MTO) s-a produs în timpul Guvernării Cioloș, când deficitul a crescut de la 0,8% în 2015, la 2,4% în 2016.

De asemenea, trebuie precizat că la nivelul Uniunii Europene sunt din ce în ce mai multe state care consideră că restrângerile bugetare pe baza MTO ar avea un caracter cvasi-excesiv, care încurajează mișcările euro-sceptice, de genul celor care au condus la decizia Marii Britanii de a ieși din Uniunea Europeană.

Adrian-Marius Dobre,

Purtătorul de cuvânt al PSD