13.04.2017

PSD face clarificări cu privire la unele afirmații eronate despre Legea salarizării unitare din sistemul bugetar

Partidul Social Democrat urmărește cu mare atenție dezbaterile și comentariile publice referitoare la proiectul de lege privind salarizarea unitară din sistemul bugetar. În acest context, se poate constata că marea majoritate a punctelor de vedere exprimate în spațiul public admit existența unor inechități majore din actualul sistem de salarizare în sectorul public, precum și necesitatea corectării acestor discrepanțe și ierarhizarea salariilor bugetarilor după un model agreat în majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene.

În același timp, în cadrul acestei dezbateri publice s-au făcut anumite afirmații eronate care reclamă următoarele precizări:

1) S-a afirmat greșit că salariile din administrația publică locală vor fi stabilite de primar în mod discreționar. În realitate, conform art. 11 alin. (1) din textul de lege propus, aceste salarii se vor stabili „prin hotărâre a Consiliului Local, a Consiliului Județean sau a Consiliului General al Municipiului București, după caz”. Mai mult decât atât, conform alin. (2) al aceluiași articol, salariile din acest sector vor trebui să respecte ierarhia funcțiilor prevăzută de lege, iar angajarea, promovarea și avansarea în gradație se vor face conform prevederilor Legii salarizării unitare.

2) S-a afirmat greșit că vor scădea salariile în mai multe domenii, argumentându-se pe baza unui calcul eronat în care se înmulțea actualul salariu minim, din 2017, cu coeficienții din grila de salarizare. În realitate, potrivit art. 12 alin. (2), cu excepția funcțiilor de demnitate publică, toate celelalte salarii se vor stabili, abia „începând cu anul 2023, prin înmulțirea coeficienților prevăzuți în anexe”. Până la acea dată, conform art. 37 din proiectul de lege, creșterea salariilor va fi eșalonată în următorii 5 ani, până la atingerea nivelului prevăzut pentru anul 2022. Singura excepție o vizează salariile medicilor și asistenților medicali, ale căror salarii vor crește chiar de la 1 ianuarie 2018, la nivelul calculat pentru grila ce va deveni operațională din 2022.

• De exemplu, un angajat care în prezent are un salariu de 4.000 lei, va beneficia de următoarele creșteri succesive, până la nivelul de 7.000 lei prevăzut pentru anul 2022:
    • În 2018, va crește cu 25%, respectiv de la 4.000 la 5.000 lei
    • În fiecare din anii 2019, 2020, 2021 și 2022: salariul va crește cu câte 500 de lei, respectiv cu câte ¼ din diferența dintre salariul de 7.000 aferent anului 2022 și salariul de 5.000 lei din 2018 (7.000 – 5.000 = 2.000; iar 2.000 : 4 = 500 lei).
    • Față de situația de mai sus, pentru personalul didactic creșterea din 2018 va fi de 50% față de salariul aflat în plată în prezent, iar pentru personalul militar și cel din cadrul MAI va creștere de 20%, respectiv 5% începând cu 1 iulie 2017.

3) S-a mai afirmat în mod eronat că prin creșterile salariale prevăzute în Legea salarizării unitare se va ajunge la o dublare a pensiilor speciale. În realitate, acest lucru nu se va întâmpla, întrucât la art. 41 din textul de lege propus se precizează că „până la aplicarea integrală a prevederilor prezentei legi, se suspendă temporar actualizarea în funcție de majorarea salariilor, a pensiilor de serviciu”.