26.05.2018

Dan Nica (PSD): Românii riscă să plătească 2 miliarde Euro din cauza blocajului PNL și USR pe Directiva prezumției de nevinovăție

Dan Nica, liderul europarlamentarilor PSD, atrage atenția că România riscă să piardă 2 miliarde euro după ce Comisia Europeană a anunțat că declanșează procedura de infringement pentru că țara noastră nu a transpus la timp Directiva prezumției de nevinovăție.

Opoziția a făcut tot ce i-a stat în putință să întârzie procesul și să blocheze dezbaterea parlamentară. Acesta este efectul direct al propagandei prezidențiale, iar românii onești riscă să plătească din buzunarul propriu eventualele sancțiuni financiare. Mai precis, contribuabilii români ar putea ajunge să plătească 1,9 miliarde euro + penalități de întârziere cuprinse între 2.300 și 137.000 euro pe zi. Corect ar fi ca cei care suportă această amendă să fie Președintele Iohannis, alături de PNL și USR!”, arată Dan Nica.

Liderul europarlamentarilor social democrați subliniază că PSD a făcut toate demersurile necesare pentru a transpune Directiva Prezumției de nevinovăție.

S-au redactat amendamentele necesare – care însă au fost atacate virulent în presa de propagandă prezidențială. S-a stabilit ca dezbaterea să se facă în procedură de urgență, printr-o comisie specială – dar dezbaterile au fost mereu blocate, iar comisia a fost contestată la CCR de către Opoziție. S-a deschis dezbaterea către magistrați, pentru a asigura o dezbatere transparentă – dar opoziția a stimulat proteste publice împotriva modificării legislației”, mai spune Nica.

Potrivit europarlamentarului, există o singură șansă de evitare a sancțiunilor: Modificarea legislației până la momentul în care Comisia Europeană va sesiza Curtea Europeană de Justiție. După acel moment, nu se mai poate opri nimic.