07.06.2017

Comunicat de presă - Grupul Parlamentar al Partidului Social Democrat din Camera Deputaţilor

Proiectul Legii cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cunoscut sub numele de Legea salarizării unitare, a fost adoptat astăzi, 7 iunie 2017, de Camera Deputaţilor.

Potrivit actului normativ iniţiat de Grupul Parlamentar al PSD, de la 1 ianuarie 2018, toți bugetarii vor avea o creștere a salariului brut de 25%. De la 1 martie 2018, profesorii vor beneficia de o majorare salarială de 25%, care, adăugată la creșterea de 25% care a avut loc deja ca urmare a deciziei Guvernului social-democrat, înseamnă de fapt o creștere de 50%. Tot de la 1 martie, medicii și asistentele vor avea creșteri salariale de peste 100%, ajungând la nivelul grilei din 2022.

Intervenţiile legislative vizează aspecte precum: eliminarea disfuncţionalităţilor salariale existente în sistemul public de salarizare, stabilirea aceluiaşi nivel de salarizare pentru funcţiile comune existente în cadrul familiilor ocupaţionale, stimularea performanţei profesionale, reglementarea modalităţii de remunerare a personalului care deţine titlul ştiinţific de doctor prin acordarea unei indemnizaţii lunare pentru titlul ştiinţific de doctor, încadrarea sumei sporurilor, compensaţiilor, adaosurilor, primelor, premiilor şi indemnizaţiilor în procentul de 30% din suma salariilor de bază, pe total buget pentru fiecare ordonator de credite, precum şi definirea unor termeni şi expresii, cum ar fi salariul de bază, salariul lunar, venitul salarial, prin care se urmăreşte eliminarea neclarităţilor existente în prezent.

“Legea salarizării unitare face ordine într-un sistem în care a dominat haosul, bunul plac și discriminarea. Decalajul dintre cele mai mari și cele mai mici salarii a fost redus la o dimensiune rațională. În același timp, legea aduce o creștere substanțială a salariilor mici. Ea se bazează pe câteva principii simple: la muncă egală, salarii egale; personalul din conducere are salarii mai mari decât cel din funcții de execuție, cei cu studii superioare au salarii mai mari decât cei cu studii medii, cei cu studii avansate au salarii mai mari”, a spus Liviu Dragnea, preşedinte al Camere Deputaţilor şi preşedintele PSD, în cadrul dezbaterilor din şedinţa de plen.

De asemenea, preşedintele PSD a subliniat că adoptarea acestei legi este un act istoric, reprezentând un pas important către salariul mediu european şi către integrarea în zona euro.

„România avea una dintre cele mai mici anvelope salariale, fapt care creştea presiunea socială în mod firesc şi care menţinea economia la nivelul unei economii de consum. Legea salarizării unitare este o lege a demnităţii românilor care, la fel ca ceilalţi cetăţeni europeni, trebuie să fie plătiţi echitabil pentru munca lor. Prin această lege, România tinde să iasă din zona economiilor atractive numai pentru că are forţă de muncă ieftină şi intră în zona economiilor atractive pentru forţă de muncă bine calificată la nivel european”, a adăugat preşedintele PSD.

Grupul Parlamentar al PSD